Autoritatile de la Roma au cerut explicatii Washingtonului cu privire la presupusa actiune de rapire, de catre agenti CIA, a unui imam egiptean, in februarie 2003, la Milano, informeaza BBC.

Pe de alta parte, ministrul italian pentru relatia cu Parlamentul, Carlo Giovanardi, a declarat ieri, in fata Senatului, ca autoritatile de la Roma nu au fost la curent cu rapirea imamului Osama Mustafa Hassan, cunoscut drept Abu Omar, si transferarea sa intr-o inchisoare egipteana, unde ar fi fost torturat, potrivit publicatiei Corriere della Sera.

"Nu se poate afirma ca autoritatile italiene ar fi autorizat o operatiune de acest tip sau ca ar fi fost implicate in ea", a subliniat oficialul italian, precizand ca premierul Silvio Berlusconi l-a convocat pe ambasadorul SUA la Roma pentru a-i cere explicatii in legatura cu acest caz.

Implicarea autoritatilor italiene in rapire a fost comentata de ziarul Washington Post, care sustine ca, inainte de desfasurarea operatiunii, directorul biroului CIA din Roma a cerut aprobarea colegilor sai italieni. Mai mult, se pare ca atat CIA, cat si serviciile secrete italiene au convenit ca, in cazul in care operatiunea va fi facuta publica, ambele parti sa nege orice amestec.

Deocamdata, nu se stie pana la ce nivel a ajuns informatia in cadrul serviciilor secrete italiene sau daca premierul Silvio Berlusconi a avut cunostinta de operatiune. Saptamana trecuta, justitia de la Roma a emis 13 mandate de arestare pe numele unor agenti CIA, acuzati ca ar fi organizat rapirea imamului.

Dupa rapire, Abu Omar a fost dus, in secret, in Egipt, unde a fost intemnitat pe baza acuzatiilor de terorism. Cand autoritatile egiptene l-au eliberat si l-au plasat in arest la domiciliu, el si-a sunat familia, in Italia, spunandu-i ca a fost rapit si torturat cu socuri electrice. In momentul de fata, nu exista informatii cu privire la soarta lui, noteaza Mediafax.

Conform unor surse din cadrul serviciilor de informatii, CIA a organizat peste 100 de asemenea operatiuni, cunoscute drept "extradari extraordinare", incepand din 11 septembrie 2001.