In judetul Suceava sunt in curs de inchidere nu mai putin de patru centre de plasament, proiect PHARE pe care Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului il realizeaza cu fonduri in valoare de aproape doua milioane de euro (1,6 milioane provin din fonduri europene, iar restul de la Consiliul Judetean).

Cele patru centre care vor fi inchise sunt: „Sf. Maria" din municipiul Suceava, „Dumbrava minunata" din Falticeni, „George Sidorovici" din Gura Humorului si „Lizuca" din Falticeni. Numai desfiintarea Centrului de plasament „Sf. Maria" presupune costuri de peste 550.000 euro.

Din cei 50 de copii cu probleme speciale de aici, trei au fost dati in asistenta maternala, ceilalti beneficiind de serviciile a trei case de tip familial (pentru care au fost stabilite locatiile si definitivate proiectele de constructie), ale unui centru maternal si ale unui centru de recuperare.

Din cei 107 copii si tineri de la „Dumbrava minunata", Falticeni, 35, cu varste intre 3 si 18 ani, vor fi plasati in asistenta maternala, altor 50 li se vor asigura unitati de tip familial (apartamente si case), iar 22 de copii si tineri se vor reintegra in familia naturala.

Pana acum au fost reintegrati in familie 11 copii. Printr-un program PHARE, au fost formati 38 de asistenti maternali profesionisti si s-au plasat in reteaua de asistenta maternala 33 de copii.

Directorul Directiei de Asistenta Sociala, Tiberiu Rotaru, a informat ca au fost achizitionate 5 apartamente in municipiul Falticeni, cu 4, 3 si 2 camere. Urmeaza a fi livrate mobilierul, aparatele electrocasnice si alte dotari.

Si la Gura Humorului s-au cumparat trei apartamente si o casa unde vor locui o parte din cei 125 de copii si tineri de la Centrul de plasament „George Sidorovici". In total, valoarea proiectului de inchidere a acestuia este de 670.460 euro, din care 189.000 reprezinta contributia Consiliului Judetean.

Cat priveste Centrul „Lizuca" din Falticeni, aici sunt asistati 102 copii si tineri.

Dintre acestia, 22 au fost reintegrati in familia naturala, iar pentru altii au fost achizitionate si amenajate trei case. Costurile se ridica la circa 421.000 euro.