Multimiliardarul sirian Omar Hayssam, banuit de conexiuni cu retele teroriste, se afla in spatele unora dintre cele mai grave atentate financiare impotriva bugetului public. Ziarul "Averea" a intrat in posesia unor documente care demonstreaza negru pe alb ca Omar si-a inscenat falimentul propriei firme pentru a pune cruce unor datorii de aproape 9.000.

000 de euro, pe care le are catre statul roman.

Inainte sa fie incatusat, sirianul a chemat la ordine o avocata, dar si pe unul dintre fostii sai "locotenenti" si i-a pus sa redacteze cererea de faliment impotriva SC "Foresta Nehoiu". Firma, pretinsa creditoare, "Dorothea Trading" SRL, este administrata de un cetatean sirian, pe care nimeni nu l-a vazut vreodata.

Societatea, insa, a fost folosita de catre Omar Hayssam in diverse operatiuni comerciale de tip suveica, inclusiv in afacerea "Volvo Truck". Prin declansarea falimentului, Omar a incercat sa treaca asadar "pe linie moarta" doua datorii catre Ministerul Finantelor si AVAS, care insumeaza peste 310 miliarde de lei.

Din investigatiile noastre rezulta ca falimentul societatii "Foresta Nehoiu" din Buzau, firma care a fost privatizata in 2000 de omul de afaceri Omar Hayssam, este pus in scena chiar de cetateanul sirian!

Dincolo de orice alta masinatiune pe care Hayssam a orchestrat-o sub paravanul "Foresta Nehoiu", este de vazut modul in care sirianul a incercat sa pacaleasca statul cu sume uriase. Rezultatele alegerilor, soldate cu esecul protectorilor sai, l-au lasat descoperit, iar criza ziaristilor din Irak a grabit deconspirarea afacerilor murdare.

Inainte de a fi inculpat pentru infractiuni economice deosebit de grave si terorism, Hayssam si-a pasat datoriile catre stat in mana judecatorului sindic. Care magistrat, nu prea mai are azi ce recupera din societatea buzoiana.

Potrivit tabelului preliminar al creantelor, Administratia Finantelor Publice Sector 1 Bucuresti si Autoritatea pentru Valorificarea activelor Statului (AVAS) au de recuperat de la Foresta Nehoiu peste 8,8 milioane

de euro. Cu alte cuvinte, Hayssam cauta solutii pentru a nu plati statului suma de 318.434.766.616 de lei.

"Averea" demonstreaza, in exclusivitate, ca, pana la proba contrarie, sirianul a reusit sa scape de aceste datorii. Daca procurorii din Parchetul General nu ar fi anchetat privatizarea SC "Foresta Nehoiu" dedesubturile nu s-ar fi aflat niciodata. Surse apropiate anchetei, au declarat ziarului nostru ca in zecile de volume ale dosarului penal "Foresta Nehoiu" se afla trei probe vitale.

Este vorba despre niste declaratii, una de invinuit si alta de martor, la care se adauga o factura fiscala emisa de SC "Dorothea" SRL catre Foresta Nehoiu. Aceasta factura priveste suma de 2.600.000.000 de lei. Facura cu seria B ACQ nr 3884861 pe care o reproducem in facsimil, a aparut, initial, in dosarul de faliment.

Insotea cererea de lichidare judiciara inaintata de SC "Dorothea" SRL impotriva SC "Fo-resta Nehoiu". Problema este ca factura nu este receptionata de "Foresta", iar Imprimeria Nationala infirma ca SC "Dorothea" este titulara facturii cu numarul si seria indicate mai sus.

Declaratiile lui Gheorghe Iosif, fostul administrator al SC "Foresta Nehoiu", arestat alaturi de Hayssam, precum si depozitia unei avocate din Baroul Bucuresti, audiata la inceputul saptamanii trecute, in calitate de martor, deconspira planul falimentului.

Inculpat cu interese contrare fata de Hayssam inca de la eliberarea mandatului de arestare, Iosif sustine ca sirianul a ordonat personal introducerea cererii de faliment. Iar actiunea a fost scrisa de o avocata angajata de sirian. Identificata, femeia a fost chemata la audieri si a declarat, sub sanctiunea legii penale, ca, intr-adevar, ea a redactat cererea de faliment.

Pur si simplu Omar Hayssam i-a cerut sa introduca in lichidare societatea "Foresta Nehoiu"! Daca actiunea a fost introdusa la Tribunalul Bucuresti in data de 9 august 2004 de catre SC "Dorothea Trading" SRL, aflam ca aceasta firma intra la randul ei in faliment trei luni mai tarziu.

Anchetatori au acum de stabilit cine a semnat si stampilat factura fiscala eliberata pe numele SC "Dorothea Trading" SRL, in locul rezervat furnizorului. La Registrul Comertului, administratorul firmei "Dorothea Trading" apare ca fiind un cetatean sirian, Adnan Khatib, imposibil insa de gasit.

Pe acest nume a fost eliberat si un mandat de arestare in lipsa in dosarul "Volvo Truck", o alta afacere instrumentata de Hayssam, care ar fi "tepuit" cunoscuta companie cu 1,8 milioane de euro. Sursele noastre sustin ca Adnan Khatib este un sirian "fantoma", de numele caruia Hayssam s-a folosit ori de cate ori a avut nevoie sa incheie o afacere necurata.

De asemenea, despre "Dorothea Trading", procurorii detin date ca aceasta era "in schema" grupului de firme "Manhattan", patronat de clanul Omar, fiind astfel o firma prin care se spalau tranzactiile murdare.

Dincolo de aceste aspecte, datoriile colosale de aproape 9.000.000 de euro, pe care Omar Hayssam le are catre stat in numele "Foresta" sunt acum imposibil de acoperit. De altfel, ele sunt pe cale sa se prescrie.

Parchetul General ar trebui in acest caz sa extinda cercetarile si sa localizeze in interiorul Administratiei Finantelor Publice a Sectorului 1, dar si in interiorul AVAS persoanele care o vreme l-au tinut in brate pe Hayssam, ocolindu-l de plata datoriilor.