Un sondaj INSOMAR arata ca peste jumatate din romani cred ca amanarea aderarii este „probabila” sau „foarte probabila”

Romanii de rand par sa fie foarte realisti in privinta sanselor Romaniei de a adera la Uniunea Europeana (UE) la 1 ianuarie 2007, dar nu isi fac foarte multe griji in aceasta privinta. In timp ce, la nivelul clasei politice, declaratiile privind capacitatea tarii noastre de a evita amanarea aderarii cu un an se mentin intr-un ton optimist-increzator, populatia Romaniei este ceva mai sceptica.

Mai putin optimisti decat politicienii

Potrivit unui sondaj INSOMAR, dat publicitatii duminica, 52 la suta din romani cred ca amanarea integrarii este „probabila” sau chiar „foarte probabila”. 35 la suta din cei 1.702 de repondenti - un esantion reprezentativ pentru populatia Romaniei - cred ca amanarea aderarii este „probabila”. 18 la suta sunt mai sceptici, considerand scenariul amanarii drept „foarte probabil”.

Numai 23 la suta sunt de parere ca perspectiva amanarii este „putin probabila”, in timp ce eurooptimistii - cei care cred ca amanarea este „foarte putin probabila” - sunt minoritari, cu 11 la suta.

Romanii privesc cu detasare

In ciuda scepticismului, nivelul de ingrijorare fata de o eventuala amanare a aderarii nu este la fel de ridicat. 33 la suta din cei intervievati se declara ingrijorati „in mica masura” de acest scenariu, 22 la suta fiind si mai linistiti.

Perspectiva unei amanari a integrarii in UE provoaca ingrijorare „in mare masura” pentru numai 22 la suta din romani, in timp ce 10 procente sunt ingrijorati „in foarte mare masura”.

Sondajul INSOMAR a fost realizat in perioada 17-22 iunie, in 55 de orase si 54 de localitati rurale din 40 de judete, inclusiv in Bucuresti.

Rezultatul proastei comunicari

Sociologul Sebastian Lazaroiu, directorul CURS, considera ca sondajul INSOMAR, ca si alte studii, „reflecta modul in care autoritatile, indiferent de culoarea guvernului, au comunicat despre ce inseamna UE, ce inseamna sa fii membru UE sau despre costurile integrarii”.

Diferentele de perceptie - politicieni optimisti-oameni sceptici, politicieni ingrijorati-oameni detasati - sunt rezultatul absentei unei informari oneste. „A fost transmisa mai degraba o ideologie a integrarii in accente predominant pozitive”, considera Lazaroiu, care a atras atentia ca „nici acum nu se spune nimic despre costurile integrarii”.