I.R.I.S SA - Distribuitor Autorizat Adobe Systems in Romania a anuntat lansarea campaniei anti-piraterie "Preluati controlul!", prin care se doreste sprijinirea clientilor Adobe in privinta mai bunei gestionari a licentelor lor software si educarea pietei asupra riscurilor presupuse de pirateria software.

Un studiu global realizat de BSA (Business Software Alliance) si IDC, o companie independenta de cercetare, apreciaza ca 74% din toate programele software instalate pe calculatoarele personale din Romania in 2004 au fost piratate, conducand la pierderi de 62 de milioane de dolari.

In comparatie, rata pirateriei din 2003 a fost de 73%, corespunzand unor pierderi de 49 de milioane de dolari.

Un studiu IDC anterior concluziona ca o reducere de numai 10 procente a ratei pirateriei software ar putea conduce la o dublare a industriei IT din Romania in doar trei ani - o crestere de la 370 milioane USD in 2003 la 660 milioane USD pana in 2006, generand crearea de noi locuri de munca si o crestere de 21 milioane USD a taxelor colectate la buget.

Pentru constientizarea acestor probleme pe o scara cat mai extinsa, Adobe a lansat in Romania "Preluati controlul!", o campanie de corespondenta adresata catre 15.000 de organizatii activand in diverse sectoare precum guvern si administratie, finante, servicii, pre-press, publicitate si comert.

Organizatiile sunt incurajate sa realizeze un audit software pentru evaluarea tuturor instalarilor efective ale programelor Adobe si compararea acestora cu inregistrarile de licentiere ale organizatiilor.

Organizatiile sunt sfatuite sa completeze si sa returneze un simplu formular de analiza software atasat care ajuta la identificarea programelor software utilizate si la stabilirea licentelor suplimentare ce ar fi necesare.