Studentia rentabila

de     Cotidianul
Luni, 4 iulie 2005, 0:00Pentru prima oara in ultimii 15 ani, oferta de locuri a universitatilor depaseste cu mult numarul absolventilor de liceu. „Cotidianul“ prezinta topul specializarilor care au un viitor in Romania. E bine sa „intelegi mai mult“, pentru a nu irosi 100 de milioane de lei anual, cit costa intretinerea unui student.

Alegerea unei profesii nu este o loterie. Cu cit te orientezi mai bine catre facultatile unde sint studiate domenii care vor avea cautare pe piata fortei de munca, cu atit nu vei avea surprize neplacute in cariera. Chiar daca universitatile ofera mii de locuri, multe vor ramine neocupate pentru ca sint cu mult peste numarul tinerilor.
Pentru anul universitar urmator, Ministerul Educatiei a aprobat - la cererea universitatilor - scoaterea a aproximativ 240.000 de locuri pentru admiterea la facultate, dintre acestea 60.000 fiind cu finantare de la buget, iar restul de 180.000 cu taxa.

Se estimeaza ca cel putin un sfert dintre locurile care vor fi scoase la concurs vor ramine neocupate, intrucit numarul absolventilor de liceu care sustin bacalaureatul este de 180.000.

Universitati care vind iluzii

Daca ministrul Mircea Miclea isi va respecta promisiunile, tinerii care vor urma o facultate de acum inainte vor fi mult mai bine pregatiti pentru piata muncii.

Acuzind universitatile ca pina acum au vindut mai mult iluzii decit calificari reale, Miclea a afirmat, in urma cu citeva saptamini, la Consiliul rectorilor de la Alba-Iulia, ca o importanta deosebita in procesul de reforma o va avea definirea specializarii obtinute in urma absolvirii unei facultati.

„Este incorect pentru absolvent sa nu primeasca in schimbul investitiei sale o calificare, ci doar sa urmeze o serie de cursuri care, in final, nu duc la o calificare in piata muncii“, a spus Mircea Miclea.

Acesta a avertizat profesorii ca, datorita aplicarii normelor europene, in perioada urmatoare vor disparea mai multe sectii din cadrul universitatilor romanesti, cu deosebire cele care nu ofera o specializare stricta si cu corespondent pe piata muncii. Specializarile care vor trece de „filtrul Bologna“ vor fi grupate in Cadrul National al Calificarilor, compatibil cu cel din Uniunea Europeana

Inginerii si economistii se vor vinde cel mai bine pe piata

In urmatorii ani, pe piata fortei de munca, informaticienii, inginerii si economistii vor fi cei mai cautati. Daca in prezent exista facultati precum fizica, chimia sau constructiile in care locurile nu se ocupa in totalitate, in viitor, tinerii se vor inghesui sa urmeze aceste domenii.

Motivul principal: dupa ce termina studiile, isi vor gasi usor de lucru pentru ca angajatorii vor avea nevoie de specialisti in aceste domenii.
Dezvoltarea in Romania a noilor tehnologii informationale si comunicationale se resimte in cererea sporita de specialisti in domeniul IT, explica analistul economic Daniel Daianu.

In plus, informatica e polivalenta si interactioneaza cu numeroase domenii: comunicatii, automatica, energetica, acesta fiind si motivul pentru care in prezent, pe piata fortei de munca, cei mai cautati sint cei care termina o facultate de IT. Universitatile incearca sa tina pasul cu preferintele de pe piata fortei de munca, infiintind specializari cautate de angajatori.

Dar, deocamdata, diferentele dintre ceea ce pregatesc facultatile si ceea ce au nevoie patronii sint destul de mari.
Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB) va avea din acest an o noua specializare: retele si software de telecomunicatii. Rectorul Ecaterina Andronescu spune ca de viitor sint si informatica pentru energetica, inginerie electrica si inginerie chimica.
Analistii economici pun dezinteresul tinerilor pentru specializarile in domeniul ingineriei pe seama faptului ca „de 15 ani am demolat industria, iar pentru acest lucru, au avut de platit inginerii“, spune Ilie Serbanescu.

Economia se dezvolta, e nevoie de constructori

Reprezentantii oamenilor de afaceri, dar si rectorii universitatilor sustin ca, de la an la an, e nevoie de de tot mai multi angajati specializati in constructii, turism sau administratie publica. „Domeniul constructiilor este primul in care se simte nevoia de specialisti“, afirma Dan Stematiu, rectorul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti.

De asemenea, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spune ca „pina acum, numarul tehnicienilor a fost mic, dar economia a crescut si in acest moment firmele romanesti sint disperate sa gaseasca ingineri de toate felurile.

“ Insa nu doar firmele autohtone cer astfel de specialisti, ci si multe firme internationale cu filiale in Romania au nevoie de ingineri, recrutind studenti inca inainte de a absolvi facultatea.
Ion Gheorghe Rosca, rectorul Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti, observa ca foarte utila pe piata muncii e informatica economica, iar cele mai cautate specializari sint: finante-banci, contabilitate, relatii internationale si management. Acestea vor avea cautare si in viitor, atit in rindul tinerilor, cit si in al angajatorilor.

Saptaminal, se cauta 300 de ingineri

Piata de munca din Romania se confrunta, in prezent, cu o criza de ingineri, din cauza migratiei in masa a reprezentantilor acestei meserii. Saptaminal, agentiile de ocupare a fortei de munca pun la bataie peste 300 de posturi in toata tara.

Se cauta ingineri pentru constructii civile, industriale, agricole, ingineri mecanici, ingineri electronisti, transporturi, telecomunicatii, ingineri cai ferate, drumuri si poduri, ingineri textile, pielarie, ingineri autovehicule rutiere, ingineri industria alimentara, inginer de sistem in informatica etc.

Printre licentiati, se mai cauta consilieri in management, programatori, consilieri in comert si marketing, consilieri juridici, contabili-sefi, analisti si programatori de sisteme informatice, consilieri economici, consilieri financiari, directori de programe, consilieri in economie generala, jurisconsult sau asistent director.

Limba straina, specializarea de completare

Si ca sansele de angajare sa fie sporite, pe viitor, se va tine cont, pe linga specializarile in domenii precum IT, economic sau constructii, de dubla specializare. Daca un tinar care a terminat o facultate de constructii are si studii de limbi straine e cu atit mai bine.

„La noi, una dintre cele mai cautate specializari este cea de calculatoare-engleza“, spune Ion Vladimirescu, rectorul Universitatii din Craiova.

Agronomia a intrat in agonie

Specializari cu traditie precum matematica, fizica si chimia au cunoscut o decadere relativa in ultima vreme, situatie comuna in mai toata Europa. Ioan Mihailescu, presedintele Consiliului de Administratie al Universitatii Bucuresti, spune ca s-a intimplat asa deoarece sint materii „ mai grele, cu rute scolare mai lungi si atractivitatea lor a scazut.

“ Dar, in viitor, se asteapta redresarea lor, chiar UE fiind gata sa demareze un program in acest sens.
Pentru ca nu erau compatibile cu dinamica de pe piata muncii, universitatile politehnice au desfiintat sau au restrins specializari din zona electricii, ingineriei mecanice si ingineriei sistemelor biotehnice. „Fiind dificila si prost remunerata, nici ingineria matematica nu mai prezinta interes pentru studenti“, spune rectorul Dan Stematiu.

Cit priveste zootehnia, cei care conduc universitatile sustin ca desfiintarea fermelor a facut ca absolventii acestei specializari sa nu mai aiba unde sa se angajeze. Dar, in viitor nu exclud posibilitatea ca domenii precum agronomia sau medicina veterinara sa fie foarte cautate pe piata fortei de munca.

Motivul ar fi dat de faptul ca Romania va atrage pe viitor fonduri europene pe care le va investi in agricultura si in infiintarea de ferme. Alte domenii ce par fara viitor sint pedagogia muzicala, metalurgia, latina si muzeologia. •

• UE cere specialisti in administratie
Integrarea in UE va spori cererea de specialisti in administratie publica si in domeniul serviciilor. „Dupa ce ne vom integra in UE vor fi multe cereri in domeniul serviciilor precum: vinzari, consultanta, asigurari, ingrijire, dar si in administratie publica“, spune Maria Suciu, PR executive la o agentie de plasare a fortei de munca.

In acelasi context al integrarii in UE, Florin Pogonaru, presedintele AOAR este de parere ca va continua cererea de oameni pregatiti in meserii tehnice si IT, dar tinerii ar trebui sa se orienteze si spre domenii de nisa, cum ar fi meteorologia.


69 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică