Autoritatile de la Bucuresti, in lipsa unui anunt oficial, raman inca optimiste. Un oficial european sustine ca datele primite de Bruxelles sugereaza nevoia amanarii aderarii

Vesti proaste de la Bruxelles. Cateva state membre au cerut amanarea cu un an a integrarii Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana. Potrivit unui raport citat de agentia bulgara Focus News, "instabilitatea politica" de la Sofia a stat la baza solicitarii, in vreme ce pentru Bucuresti s-a invocat ritmul lent al reformelor angajate cu Uniunea Europeana.

Un oficial bulgar prezent la Bruxelles a confirmat pentru Focus News aceste informatii, insa a adaugat ca inca nu au fost facute anunturi oficiale pe aceasta tema.

"Suntem constienti ca exista un curent pentru amanarea integrarii Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana din cauza temerilor cauzate de actuala criza politica", a declarat purtatorul de cuvant al ministrului bulgar de Externe, Gergana Grancharova. Ea a precizat ca, deocamdata, nu s-a primit nici o informatie oficiala privind amanarea.

Aceeasi pozitie o are si ministrul roman al Integrarii. "Am incercat sa ma documentez si nu am nici o confirmare, prin urmare trebuie sa luam sub un mare semn de intrebare aceasta stire.

Dupa recentul Consiliu European, in care s-a reafirmat pozitia Uniunii Europene legata de respectarea promisiunilor facute prin semnarea Tratatului de aderare, adica de primire la 1 ianuarie 2007 a celor doua state daca isi indeplinesc angajamentele asumate, nu cred ca la un asemenea interval de timp sa apara noi luari de pozitie despre care agentia de presa vorbea.

Nu pot sa comentez fiindca nu am nici o confirmare ca aceste pozitii au fost luate in mod oficial si in realitate", sustine Ene Dinga.

Quayle: Romania nu indeplineste acum conditiile pentru aderare in 2007

Chiar si fara un anunt oficial, situatia Romaniei si Bulgariei este una destul de delicata. De la semnarea Tratatului de aderare contextul politic european s-a schimbat si nu neaparat in interesul Bucurestiului si Sofiei.

Mai mult, inainte de adancirea crizei declansate de discutiile privind perspectivele financiare ale Uniunii, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, avertiza ca alegerile din Bulgaria si anticipatele din Romania ar putea intarzia termenii stabiliti de cele doua tari cu Bruxelles-ul.

Chiar daca in cazul Bucurestiului scenariul anticipatelor nu s-a concretizat, semnalele primite de autoritati nu sunt de natura sa ne linisteasca. De curand, comisarul european pentru Concurenta, capitol care face obiectul a patru angajamente suplimentare a caror neindeplinire duce la activarea clauzei de salvgardare, declara la Bucuresti ca Romania nu este pregatita pentru aderare.

Punct de vedere reluat si de ambasadorul britanic la Bucuresti, Quinton Quayle, in chiar prima zi a preluarii de catre Marea Britanie a presedintiei UE.

"Marea Britanie, in noua sa calitate de presedinte al Uniunii Europene, nu este multumita suta la suta de rezultatele inregistrate de Romania in perspectiva aderarii sale la forul comunitar, intrucat mai sunt multe lucruri de facut, mai ales in domeniile semnalate in scrisorile de avertizare trimise de Comisia Europeana, din luna mai.

Romania nu indeplineste acum conditiile pentru aderare in 2007 si este posibila amanarea pentru 2008" a afirmat Quayle. Totusi, exista o raza de speranta. "Situatia nu e clara inca in acest sens" a precizat ambasadorul britanic.

Coruptia, dar si agricultura sunt, in opinia sa obstacole care ar putea duce la amanarea aderarii.

De altfel, cele doua aspecte au fost semnalate autoritatilor de la Bucuresti in scrisorile de avertizare. Daca in primul caz, Guvernul si-a creat instrumente pentru a rezolva problemele semnalate de Bruxelles, asumandu-si la sfarsitul lui iunie raspunderea pe legile privind reforma justitiei, in privinta agriculturii lucrurile se complica.

Deja ajutorul comunitar pentru acest sector s-a diminuat simtitor in urma disputelor pe tema bugetului comunitar si s-ar putea ca banii sa fie din ce in ce mai putini. Mai ales ca Marea Britanie, care asigura pana la sfarsitul acestui an presedintia UE, are printre obiective rediscutarea politicilor agricole comunitare.

Cu fonduri comunitare mai putine, autoritatile vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a acoperi diferenta, avand nevoie, pentru a respecta termenii conveniti, sa gaseasca rapid solutii pentru trecerea de la o economie asistata la una competitiva.

Nu exista suficient timp pentru a recupera restantele

Revenind insa, la masura in care Bucurestiul va fi pregatit de integrare la 1 ianuarie 2007, Comisia Europeana si-a inceput deja evaluarile pentru Raportul de tara care va fi dat publicitatii la sfarsitul lui octombrie. In acest moment insa datele preliminare nu sunt tocmai favorabile Romaniei.

Datele primite pana acum la Bruxelles, sustine un oficial european citat de BBC, sugereaza nevoia unei amanari. Si asta pentru ca Bucurestiul are nevoie de mai mult timp pentru a face reforma in domeniile in care sunt semnalate intarzieri.

Acelasi oficial sustine insa ca este posibil ca, clauza de salvgardare sa nu fie activata in octombrie, indiferent de concluziile Raportului de tara. Asta pentru ca, spune el, ar exista riscul ca autoritatile romane sa incetineasca ritmul pregatirilor stiind ca mai au un ragaz de un an.

Potrivit BBC, aceasta varianta este luata in calcul de multi diplomati europeni, inclusiv cei britanici, care vor conduce discutiile asupra extinderii in urmatoarele sase luni. Astfel, decizia de amanare ar putea fi anuntata dupa un alt raport de monitorizare, in primavara lui 2006 sau chiar mai tarziu.

Partea buna, daca se poate spune asa, a acestui scenariu ar fi ca va exista timp suficient pentru ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei, care a primit pana acum doar ok-ul parlamentului slovac. Documentul trebuie ratificat, pana la data prevazuta pentru integrarea efectiva, de toate cele 25 de state membre ale Uniunii Europene.