Fidela politicii sale de a furniza informatii cat mai utile si concrete, Ghiseul Bancar (www.ghiseulbancar.ro), liderul informatiilor bancare, a lansat astazi, 4 iulie 2005, a doua publicatie tiparita - „Ghidul creditelor pentru IMM”, realizand o analiza amanuntita a produselor de creditare pentru dezvoltarea afacerii.

„Ghidul creditelor pentru IMM editat de „Ghiseul Bancar” cuprinde, in cele 68 de pagini color, informatii utile privind toate ofertele de credite pentru IMM (incluzand taxe, comisioane, dobanzi, proceduri de lucru etc.) ale bancilor si altor societati de finantare.

Avantajele si dezavantajele fiecarei oferte, analizele comparative privind valoarea sumei finantate, costurile si conditiile de creditare si prezentarea in detaliu a fiecarei oferte de credit sunt cateva dintre temele dezbatute in aceasta noua publicatie”, a precizat Cornel Dinu, Project Manager „Ghiseul Bancar”.

„Ca sa pui mana pe niste bani de la banca, in calitate de mic intreprinzator, trebuie sa treci probele de foc ale institutiei de credit. Relatia dintre o firma care solicita un imprumut si o banca nu pare a fi aceea dintre doi parteneri.

Principala problema ce apare atunci cand o firma decide sa apeleze la un imprumut se refera la conditiile de creditare.

Birocratia, costurile – in unele cazuri excesiv de ridicate – si garantiile solicitate de banci ii sperie pe cei mai multi dintre intreprinzatorii care intentioneaza sa ia un credit bancar”, a evidentiat Cornel Dinu, in cadrul conferintei de presa ocazionata de lansarea publicatiei „Ghidul creditelor pentru IMM”.

Bancile isi deschid punga pentru tot mai multe IMM-uri

„Daca in tarile civilizate au fost initiate masuri de stimulare a spiritului intreprinzator, in Romania Guvernul si Banca Nationala nu fac nimic pentru a facilita accesul micilor intreprinderi la creditele bancare.

Acest lucru se intampla in conditiile in care oficialii Bancii Centrale, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, declara ca bancile ar trebui sa acorde mai multe credite firmelor, pentru a sprijini productia autohtona.

Numai ca, in mod ciudat, tocmai Banca Centrala este cea care, prin pastrarea, ani de zile, a unor dobanzi uriase, precum si prin impunerea unor conditii prudentiale excesive bancilor, au facut inaccesibile creditele destinate IMM-urilor”, a declarat Vasile Coman, Redactor Sef ˝Ghiseul Bancar˝.

In ultima perioada insa, tot bancile au fost cele care au facut primul pas in relaxarea conditiilor de creditare pentru a acorda mai multe credite micilor intreprinderi.

„Este cazul Bancii Transilvania, care a adoptat un sistem rapid si fara garantii imobiliare in cazul sumelor mici, in timp ce banci precum BRD, BCR sau Raiffeisen Bank au devenit tot mai flexibile in acordarea de finantari pentru IMM.

Acestea acorda acum mult mai usor credite pentru firme, chiar si fara garantii imobiliare, la dobanzi din ce in ce mai mici si pe perioade de timp tot mai mari”, a adaugat Vasile Coman.

Chiar si asa, costuri au ramas ridicate

Daca ai avut parte de analiza cererii pentru un credit si ai ajuns sa afli detaliile “picante” ale imprumutului bancar, constati ca nu prea mai vrei un astfel de credit sau pleci cu gandul ca vei gasi si alte solutii.

Cei mai multi ajung sa renunte la un imprumut dupa ce calculeaza costurile totale si timpul pierdut pana sa poata beneficia de acel credit.Dobanzile percepute de bancile romanesti sunt un fel de dusman pentru IMM-uri.

Daca in cazul persoanelor fizice, bancile au dus dobanzile la euro la 7% sau pe cele la lei la 9,5% (Volksbank - creditele pentru locuinta), cand vine vorba de persoane juridice dobanzile nu mai sunt atat de prietenoase.

Majoritatea micilor intreprinzatori care au vizitat “Targul pentru IMM-uri” era destul de nemultumita de oferta bancilor si considera dobanzile extreme de ridicate pentru puterea lor financiara.

Dobanzile percepute de banci la creditele in lei se situeaza intre 14,75% (Pro Credit Bank) si 26%/28% (Piraeus Bank/Banca Romanesca). Situatia devine un pic mai roz cand vezi dobanzile la creditele in euro.

Acestea se situeaza intre 6,6% (la Volksbank, dobanda valabila pentru clientii fideli bancii) si 11,5% (Bancpost, Romexterra Bank) sau chiar 13% (BCR).

IMM-urile sunt nemultumite de conditiile de creditare

In perspectiva lansarii “Ghidului Creditelor pentru IMM”, Ghiseul Bancar a realizat, cu ocazia Targului pentru IMM de la Romexpo si prin intermediul unui chestionar pe site-ul www.ghiseulbancar.ro, un sondaj printre reprezentantii micilor intreprinderi care cauta finantare pentru dezvoltarea afacerilor.

Reprezentantii micilor intreprinderi chestionati de Ghiseul Bancar sunt nemultumiti de conditiile in care bancile acorda credite pentru IMM.

Printre cele mai frecvente reprosuri se afla indisponibilitatea bancilor de a finanta firmele nou infiintate, faptul ca se cer garantii foarte mari, in principal imobiliare, iar dobanzile sunt destul de ridicate.

Chiar si asa, multe IMM-uri ar fi dispuse sa obtina finantare pentru dezvoltarea afacerii, insa apar noi probleme: criteriile de eligibilitate sunt prea dure iar birocratia mare.

Foarte multi s-au declarat nemultumiti ca nici o banca nu este dispusa sa finanteze noi proiecte de afaceri, fiind necesar un “istoric” de afaceri. Asta inseamna ca doar firmele cu o activitate profitabila de cel putin un an pot aplica pentru obtinerea unei finantari.

Asa-numitul credit start-up, pentru infiintarea unei noi firme, sunt deocamdata inexistente in ofertele bancilor, chiar daca cererea este mare.

Faptul ca bancile sunt nevoite sa se asigure in cazul esecului afacerii realizate in urma unei finantari nu poate fi imputat, insa intreprinzatorii se plang de faptul ca garantiile cerute de institutiile de finantare sunt prea mari.

Mai toate bancile impun o garantie imobiliara, chiar daca firma ar dispune si de alte resurse financiare pentru acoperirea riscului.

Birocratia impusa pentru obtinerea unei finantari si lipsa de flexibilitate ale functionarilor bancari sunt alte doua reclamatii importante ale clientilor bancilor in cautare de o finantare pentru mica lor afacere.

“Proiectele nu sunt viabile”, spun bancile pentru a se apara

Potrivit unui sondaj in randul bancherilor realizat de Ghiseul Bancar, bancile spun ca principalele motive pentru care refuza solicitantii de credite sunt reprezentate de subtirimea proiectelor propuse de acestia.

Oficialii Bancii Tiriac ne-au precizat ca principala problema intampinata in relatia cu potentialii clienti persoane juridice este lipsa unui back-ground financiar suficient de solid care sa permita intocmirea corecta a proiectiilor financiare aferente investitiei pentru care se doreste finantare.

“Aceste proiectii nu sunt necesare doar bancii in evaluarea proiectului, ci reprezinta in primul rand un instrument la indemana managementului pentru a aprecia fezabilitatea investitiei intentionate”, subliniaza reprezentantii Bancii Tiriac.

“Principalele obstacole cu care se confrunta clientii persoane juridice in accesarea creditelor sunt incapacitatea prezentarii spre finantare a unor proiecte concrete, viabile, existenta unor situatii deficitare reflectate in evidentele financiar contabile, lipsa garantiilor, inregistrarea de datorii restante semnificative la bugetele de stat”, sustin

si oficialii Bancii Transilvania.

La BRD, cel mai des intalnite motive pentru refuzul aprobarii unei cereri de credit sunt reprezentate, conform declaratiilor oficialilor bancii, de fragilitatea structurii financiare si calitatea contrapartidei / riscul afacerii.

Bancile se gandesc la produse noi “fara garantii”

De la CEC am aflat ca in prezent se afla in faza de studiu posibilitatea introducerii in oferta de credite a acestei banci a unui produs, care va putea fi accesat folosind ca garantie numai un plan de afaceri bine documentat si viabil.

Aproape toate bancile chestionate au precizat ca in viitorul apropiat vor lansa noi produse de creditare destinate IMM-urilor. Reprezentantii Bancii Tiriac au precizat ca “ne propunem continuarea cresterii ofertei de produse dedicate IMM-urilor, precum si cresterea gradului de adaptare a produselor oferite la specificul clientului”.

“In plus fata de cele enumarate anterior, putem adauga faptul ca Banca Tiriac si-a propus dezvoltarea unor parteneriate cu diverse Fonduri de Garantare, in particular cu FNGCIMM, parteneriat menit sa faciliteze accesul clientilor IMM la finantare chiar in conditiile in care nu dispun de suficiente garantii”, au mai mentionat oficialii

bancii. Si Volksbank a anuntat ca intentioneaza sa lanseze un nou imprumut destinat microintreprinderilor. „Creditul standard pentru IMM-uri disponibil acum este prea dificil pentru clienti. Din cauza conditiilor de eligibilitate, multe firme nu reusesc sa se califice pentru a obtine un asemenea imprumut.

Am hotarat sa flexibilizam produsul... sa-l facem mai accesibil si rapid”, au subliniat oficialii bancii.

Reprezentantii Volksbank au precizat ca noul produs „seamana oarecum cu produsul oferit de Banca Transilvania, daca ne gandim ca pentru acest imprumut nu va fi nevoie de garantii prea mari, bazandu-ne mai mult pe relatia dintre banca si solicitant”.

***

Ghiseul Bancar (www.ghiseulbancar.ro) este un site destinat informarii publicului larg cu privire la noutatile din domeniul financiar-bancar, precum si pentru promovarea bancilor, a serviciilor si produselor bancare.

Disponibil din 15 mai 2004, portalul vine in sprijinul bancilor romanesti si a clientilor lor, furnizand informatii, noutati, opinii si analize despre sistemul bancar. Ghiseul Bancar (www.ghiseulbancar.ro) este un ghid practic on-line care indruma si informeaza beneficiarii serviciilor si produselor bancare.

Site-ul se bucura de un puternic caracter informativ, intrunind toate conditiile unei baze de date – completa si bine-structurata – cu toate produsele si serviciile de pe piata bancara.

Functia de indrumare a clientilor bancilor este data atat de sfaturile practice disponibile pe site, cat si de materialele de analiza si opiniile specialistilor.