In 1985, pe 13 iulie, in Londra si Philadelphia simultan, avea loc cel mai mare eveniment pop de pana atunci, Live Aid. 60 de staruri rock, 162.000 de spectatori, si aproape 2 miliarde de telespectatori au fost rezultatul proiectului initiat de Bob Geldof (ex-Boomtown Rats) pentru a ajuta la inlaturarea crizei din Etiopia. Intr-o singura zi s-au strans peste 70.000.000$.

20 de ani mai tarziu, pe 2 iulie, simultan in Londra, Philadelphia, Berlin, Paris, Roma si Edinburgh are loc Live 8. 5 milioane de spectatori – numai in Philadelphia 1,5 milioane – si peste 2 miliarde de telespectatori demonstreaza ca cel mai nou proiect al lui Sir Bob (Geldof) este un succes. Insa de aceasta data nu mai este vorba despre o strangere de fonduri.

Live 8 isi propune nu sa trateze simptomatic problema saraciei din Africa, ci sa o elimine definitiv.

Live 8 se intampla cu 4 zile inainte de G8. G8 reprezinta intalnirea liderilor celor mai importante puteri economico-politice din prezent: S.U.A., Canada, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Rusia si Japonia. Live 8 este modul prin care se incearca o subliniere a problemelor Africii in fata celor 8 lideri, o atentionare si un impuls.

Un numar interminabil de personalitati (U2, Paul McCartney, Pink Floyd, Elton John, Maddona, Will Smith, Coldplay, The Killers, Brad Pitt, Annie Lennox, Mariah Carey, Snoop Dog, Muse, The Who, The Cure si foarte, foarte multi altii) si-au unit fortele la chemarea lui Bob Geldof pentru ca acest demers sa fie unul puternic; ei si milioanele de spectatori care au cantat tot timpul.

In ciuda multor pareri contra, Live 8 este, ca principiu, absolut uman si necesar iar, ca eveniment, spectaculos si deloc inutil. Rezultatele vor putea fi vazute dupa summit-ul G8 de la Edinburgh (6-9 iulie).