Presedintele Basescu a facut, in exclusivitate pentru ZIUA, o dezvaluire senzationala din dosarul secret al eliberarii celor trei ziaristi. Seful statului a afirmat ca a existat un personaj, care, in timpul crizei, a intoxicat si scurtcircuitat negocierile.

Ovidiu Ohanesian "e prieten cu un fost ofiter SIE, colonelul Dumitrescu, si pleaca urechea la ce-i spune acest personaj dat afara din structura", a declarat presedintele. Din cauza ex-colonelului SIE si a contactelor personajului cu "niste irakieni expulzati, la un moment dat s-a creat o chestiune extrem de grava".

"Ajunsesera oamenii din SIE, din SRI si din Directia de Informatii Militare sa se banuiasca unii pe altii, de era sa iasa rau de tot. Erau sa se-impuste intre ei. Va dati seama ce ar fi iesit?", a povestit iritat Basescu. El nu a precizat insa cum de i s-a permis acestui personaj sa actioneze nestingherit si sa incurce cele trei servicii secrete.

Ohanesian vrea o discutie sincera

Culisele povestii celor trei jurnalisti romani care au fost ostatici ai unei grupari irakiene raman incurcate. In esenta, pentru ca fiecare dintre ei are o poveste in spate si pentru ca nici reactiile si raspunsurile lor nu au fost, cap-coada, identice. Ba mai mult, atitudinea unuia dintre acestia, Ovidiu Ohanesian de la "Romania libera" a bulversat canalele media.

Acesta a spus, in privinta presedintelui Traian Basescu, ca "ar trebui sa avem o intrevedere si sa lamurim anumite aspecte...anumite lucruri...mai ales acum, cand mi-au parvenit multe informatii. Poate ar trebui sa fim sinceri unul cu altul...mai intai".

Cu alte cuvinte, Ohanesian lasa sa se inteleaga faptul ca presedintele ar fi ascuns ceva ce-l deranjeaza, ceva grav, si ca regula "jocului" nu ar fi fost chiar aceea declarata opiniei publice.

Raspunsul presedintelui Traian Basescu la aceste afirmatii facute de Ohanesian si, inclusiv la dorinta jurnalistului de a ajunge la un "tete-a-tete al sinceritatilor" cu seful statului este categoric.

"Nici sa nu se gandeasca la asa ceva"

Intrebat de reporterul ZIUA despre toate aceste aspecte, presedintele Basescu, prezent duminica seara la "Ziua Justitiei", a refuzat din start ideea ca o astfel de intrevedere sa aiba loc vreodata. "Nici sa nu se gandeasca la asa ceva. Sa-i iasa din cap!", a declarat Basescu.

Mai mult decat atat, iritat de atitudinea lui Ohanesian, presedintele Romaniei si-a spus supararea fata de "campania de vedetism" pe care o fac cei trei, care, in opinia sa, "ar trebui sa stea la locul lor si sa-si vada de treaba, pentru ca 55 de zile noi n-am fost oameni".

Intoxicatorul

Presedintele mai are o suparare care-l vizeaza direct pe Ovidiu Ohanesian, care "e prieten cu un fost ofiter SIE, colonelul Dumitrescu, si pleaca urechea la ce-i spune acest personaj dat afara din structura".

Tot presedintele a fost cel care a argumentat relatia de rau augur dintre cei doi, Ohanesian si acest Dumitrescu, care se ocupa cu intoxicarile, si a subliniat ca, din cauza ex-colonelului SIE si a contactelor personajului cu "niste irakieni expulzati, la un moment dat s-a creat o chestiune extrem de grava, un scurt circuit al negocierilor de ajunsesera oamenii din SIE, din SRI si din Directia

de Informatii Militare sa se banuiasca unii pe altii, de era sa iasa rau de tot. Erau sa se-impuste intre ei. Va dati seama ce ar fi iesit?". Daca presedintele a adus vorba de irakieni expulzati, este clar ca era vorba de persoane care constituiau un pericol pentru statul roman.

Pe de alta parte, episodul incurcaturii informative de care a pomenit Basescu nu putea sa aiba loc decat pe teritoriul Irakului, unde se lucra pe ofiteri acoperiti si pe surse externe si unde a fost trimisa acea echipa de interventie formata pe "comunitate de informatii" din cadre ale SIE, SRI si DIM.

Avertismentul SIE

Punand cap la cap cele declarate de presedintele Basescu cu cele afirmate de conducerea SIE la ultima intalnire cu presa privitoare la unul dintre cele doua profile de fosti ofiteri SIE "intoxicatori", concluzia e clara: primul profil semnalat jurnalistilor de catre cei de la SIE este cel al acestui colonel Dumitrescu, dezvaluit de presedintele Traian Basescu.

Acum este evident si de ce conducerea SIE a tinut sa avertizeze asupra unor personaje de acest gen, mai ales ca si reprezentantii Serviciului de Informatii Externe au afirmat ca Ohanesian a fost unul dintre "intoxicati" si - conform afirmatiilor acestora - desi a fost intrebat daca nu era mai bine sa verifice aspectele scrise in ziar la sesizarea "acoperita" a fostului ofiter SIE, el ar fi

spus ca nu-l intereseaza.

Ziaristul se astepta sa fie refuzat

Contactat telefonic, ieri, Ovidiu Ohanesian ne-a spus ca se astepta la reactia presedintelui de a nu avea o intrevedere cu el si ca, deocamdata, nu poate comenta mai mult. In ce priveste relatia profesionala pe care o are cu un ex-cadru al SIE, Ohanesian a declarat: "Nu cunosc nici un colonel Dumitrescu".

L-am intrebat daca este posibil ca persoana-sursa din SIE sa aiba alt nume si a fost de acord ca ar putea fi si asa, dar privitor la dezvaluirile pe care le-a facut inainte de a pleca in Irak despre anumite persoane din SIE inaintate in grad, jurnalistul de la "Romania libera" a adaugat: "Baietii de pe listele mele chiar au fost inaintati in grad, dar nu erau trecuti in Monitorul Oficial si pe

urma, stie toata lumea, nu se poate ajunge la ei. Adica, sa vorbesti cu ei, pentru ca sunt persoane care nu pot fi intalnite din motive pe care le cunoatem cu totii!"

(Adina ANGHELESCU, Razvan SAVALIUC)