Gazele nu se vor mai scumpi de la 1 octombrie, daca pretul gazului din import va stagna in trimestrul viitor, ne-a declarat Stefan Cosmeanu, presedintele Autoritatii de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Potrivit angajamentului Romaniei fata de FMI, pretul gazelor ar trebui sa creasca, de la 1 octombrie, cu 5$ / 1.000 m.c.

Vom echilibra cresterea de preturi la producatorii interni in contextul unei evolutii favorabile a preturilor de import, a afirmat Cosmeanu.

La presiunea Gaz de France si Ruhrgas, actualii proprietari ai Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, ANRGN ar putea fi insa obligata sa reintroduca abonamentul la gaze. ”Nu ANRGN va solicita introducerea abonamentului la gaze.

Daca, la cererea operatorilor si in urma unei dezbateri publice cu reprezentantii societatii civile, se ajunge la concluzia ca acest abonament se aplica in celelalte tari si trebuie introdus si in Romania, sub o alta forma, vom face demersurile necesare”, a precizat Cosmeanu.

Incepand de astazi, reprezentantii ANRGN demareaza negocierile cu noii proprietari ai distributiilor de gaze, care cer reintroducerea abonamentului la gaze. Surse autorizate sustin ca francezii de la Gaz de France si nemtii de la Ruhrgas nu vor sa accepte nici macar o amanare a aplicarii abonamentului la gaze.

„Este dreptul lor, pe care l-au negociat la sange cu fosta guvernare PSD.

Daca Romania nu-si va respecta angajamentul fata de UE (abonamentul este inclus in metodologia de tarifare a gazelor ce trebuia pusa in aplicare din ianuarie, nu din aprilie 2005) si prevederile din contractul de privatizare, francezii si nemtii ne vor reclama la Comisia Europeana, existand pericolul redeschiderii capitolului de negociere 14 –

Energia”, ne-au declarat surse guvernamentale. Chiar daca in momentul de fata (fara abonament – n.r.

) nu pierd nimic, toate costurile fiind recunoscute de ANRGN in pretul unui metru cub de gaze, Gaz de France si Ruhrgas tin mortis ca autoritatile romane sa reintroduca abonamentul ca sa le intre bani in buzunar si pe timpul verii.

Respectarea angajamentului fata de FMI si actualii proprietari ai distributiilor de gaze va isca mari nemultumiri in randul romanilor, abonamentul la gaze devenind pentru Guvernul Tariceanu o „problema sociala”.