Invitat la Ziua Justitiei, presedintele Basescu i-a oferit venerabilei doamne legate la ochi traditionalul buchet de flori si i-a inmanat pe post de cadou o cutie frumos ambalata in care a strecurat si o mica surpriza care ticaie ca o bomba cu ceas.

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana depinde de reforma justitiei, a spus sec presedintele, sarutand pe obraji sarbatorita, atent, in acelasi timp, sa nu-i atinga cumva balanta atat de sensibila la schimbarile de barometru politic.

Monica Macovei a raspuns in proza la intrebarea: Ce-ti doresc eu tie, draga Justitie? Independenta, responsabilitate, rapiditate si relatii prietenoase cu presa, au fost urarile doamnei ministru pentru doamna Justitie. Pana acum, presedintele Basescu nu a dat inapoi sa critice lipsa reformelor reale in randul sistemului juridic.

A promis bilanturi si taieri de capete la implinirea termenului fatidic de sase luni. S-a dus la trei sedinte ale CSM, a sprijinit-o politic pe Monica Macovei in inclestarile dure pe care le-a avut in CSM si in Parlament.

Acum, Justitiei i se spune raspicat ca are intreaga responsabilitate privind integrarea europeana, si liderii sistemului sunt rugati frumos sa depuna toate eforturile pentru a nu rata acest obiectiv fundamental. "Haideti, mai baieti, sa facem un efort si sa ne integram in 2007", pare sa le zica seful statului celor pe care ii acuza ca blocheaza reforma si, o data cu ea, accesul tarii in UE.

Duritatea presedintelui nu prevesteste lucruri prea bune. Curtea Constitutionala va decide maine daca pachetul de legi privind proprietatea si reforma in justitie respecta legea fundamentala. Hotararea Curtii este definitiva si obligatorie. Nimeni nu o mai poate schimba, nimeni nu o mai poate ataca.

Inalta Curte de Casatie si Justitie si doua partide politice, PSD si PRM, au acuzat numeroase aspecte neconstitutionale, incepand cu procedura de adoptare prin asumarea raspunderii si pana la aspecte de fond care tin de esenta acestor legi.

Respingerea pachetului sau a unor prevederi importante, cele pentru care Guvernul si-a asumat de fapt responsabilitatea, ar insemna un dezastru politic pentru coalitia pro-guvernamentala, pentru cabinetul Tariceanu si, nu in ultimul rand, pentru presedintele Basescu.

Degeaba se spune, acum, fiti draguti si reformati-va singuri! Un eventual esec al reformei in Justitie nu poate fi pus pe umerii celor din sistem. Toate dezbaterile din Uniunea Europeana privind Romania ridica problema coruptiei si a ineficientei luptei impotriva acestui flagel.

Daca Romania ar pierde integrarea, ar face-o numai pentru ca nu ar avea o justitie capabila sa puna capat increngaturilor politico-economice care deturneaza de 15 ani resursele tarii in buzunarele unor cercuri restranse de initiati.

Or, un sistem corupt nu se poate reforma singur numai batandu-le obrazul mafiotilor si protectorilor lor din sfera politica si a justitiei, doar-doar li se va face rusine si vor da inapoi tot ce au furat pana acum. Noua guvernare a clamat ca are vointa politica sa separe apele, sa se stie macar ca de-o parte sunt baietii rai si de alta parte, baietii buni care alearga sa-i prinda pe mafioti.

Curatarea sistemului tine insa nu numai de vointa politica, ci si de stiinta de a face acest lucru respectand Constitutia. De asta e atat de grea democratia! Asumandu-si raspunderea, Guvernul Tariceanu ar fi trebuit sa se asigure mai inainte ca pachetul de legi nu are nici o fisura constitutionala, ca rezista examenului Curtii Constitutionale.

Altfel, nu a facut decat sa-si paveze drumul cu intentii bune. Esecul nu ar fi numai al guvernului sau al coalitiei care au jucat totul sau nimic. Riscul asumat a fost prea mare. De teama sa nu iasa "nimic", presedintele Basescu ii canta acum justitiei serenade sub balcon, poate o convinge in al doisprezecelea ceas sa nu o ia pe calea pierzaniei.

Pacat ca, legata la ochi cum e, saraca justitie nu vede pe unde calca.