"In prezent, este nevoie de a accepta existenta statelor nerecunoscute - Nagorno Carabah, Abhazia, Osetia de Nord si Transnistria", a declarat saptamana trecuta seful de directie din cadrul Administratiei prezidentiale ruse pentru relatiile interregionale si culturale cu statele straine, Modest Kolerov, informeaza agentia Regnum, preluata de Romanian Global News.

In cadrul conferintei "Europa: bilantul anului schimbarilor", desfasurata la Moscova, Kolerov a declarat ca exista deja canale internationale de solutionare a problemei republicilor nerecunoscute, unul dintre acestea fiind legiferarea alegerilor organelor puterii, asa cum a avut loc, de exemplu, in Nagorno Carabah, unde alegerile au fost recunoscute de catre OSCE.

In opinia lui Kolerov, toate republicile nerecunoscute, cu exceptia Nagorno Carabah, sunt deja subiecti ai relatiilor economice internationale. El a mai spus ca, pentru reglementarea conflictelor din spatiul post-sovietic este absolut necesar de a exclude complet participarea NATO la acest proces.

Prezent la conferinta de la Moscova, liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, a mentionat ca planul ucrainean de reglementare a conflictului transnistrean nu poate fi realizat. "Ultima varianta de reglementare, Ťplanul Iuscenkoť, nu este viabila.

Ea nu are o incheiere logica", a spus Urechean, potrivit caruia partidul sau va propune propriul plan de reglementare a conflictului transnistrean.

Potrivit agentiei "Regnum", la conferinta de la Moscova au mai participat directorul Institutului de Stiinte Slave si Balcanistica al Academiei de Stiinte a Rusiei, Constantin Nikoforov, consilierul presedintelui Abhaziei, liderul Partidului "Abhazia Unita", Zaur Mikvabia, seful Catedrei de politologie a Universitatii din Tiraspol, Dmitri Soin si secretarul de stat al Osetiei de Sud,

Constantin Kociev.

Rice cere Rusiei indeplinirea angajamentelor de la Istanbul

In cadrul sesiunii anuale a Adunarii Parlamentare a OSCE, desfasurata la Washington, Secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, a mentionat necesitatea rezolvarii "conflictelor inghetate" din Caucaz si Republica Moldova pe cale pasnica, informeaza agentia RIA "Novosti" preluata de RGN.

"Tensiunea din aceste regiuni trebuie aplanata prin indeplinirea de catre Rusia a angajamentelor de la Istanbul", a declarat Rice, adaugand ca "recentul Acord dintre Rusia si Georgia constituie un pas pozitiv in directia indeplinirii acestor obligatii". Totodata, Rice a declarat ca Belarusul si Uzbekistanul nu respecta drepturile omului si principiile democratiei.

"Aceste state resping propunerile si contributia din partea OSCE, afirmand ca acestea constituie o ingerinta in afacerile interne", a mentionat Rice, comparand pozitia acestor state cu pozitia Uniunii Sovietice.

Transnistria sub cheie

Pana la sfarsitul acestei saptamani, la granita Transnistriei cu Ucraina vor incepe sa actioneze puncte mixte moldo-ucrainene de graniceri si vamale, informeaza Agentia de presa Rusia la Zi. In acest sens, reprezentantii serviciilor corespunzatoare ale Kievului si Chisinaului au semnat un acord special. Pentru transnistreni, acest lucru va insemna o blocada economica absoluta.

In conditiile date, Tiraspolul spera doar la ajutorul Rusiei, iar potrivit informatiilor Novie Izvestia, un asemenea sprijin a fost deja promis.

Oficialii de la Chisinau incearca inca din anul 1999 sa preia sub controlul lor segmentul transnistrean al granitei moldo-ucrainene (1222 km). Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, califica Transnistria drept "gaura neagra", prin care trec marfuri de contrabanda, inclusiv arme si narcotice.

Mai mult, insasi Uniunea Europeana va participa la operatiunea de monitorizare a segmentului problematic. Potrivit ambasadorului cu misiuni speciale al MAE ucrainean, Dmitri Tkaci, UE va trimite experti in domeniu si-si va delega in regiune reprezentanti, care vor lucra cu populatia locala, in special cu tinerii, cu scopul de a le explica avantajele unificarii cu Moldova.

Moscova sprijina Tiraspolul

Presedintele parlamentului de la Tiraspol, Grigore Marakuta, spune ca in timpul recentei sale vizite la Moscova, a primit asigurari de ajutor. Avand in vedere ca Transnistria nu va reusi sa reziste mult timp in conditii de blocada economica, Moscova a promis bani. Din informatiile obtinute de Novie Izvestia de la surse guvernamentale transnistrene, ar putea fi vorba de 22 de milioane de dolari.

In plus, sunt in curs discutii vizand acordarea pentru transnistreni a unor facilitati la calcularea deconturilor pentru livrarile de gaze naturale rusesti (incepand de anul viitor, Moldova va plati pentru aceste resurse energetice la preturi practicate pe pietele mondiale). Dar ajutorul Moscovei ar putea fi si de alta natura.

Actiuni ale societatii civile

Asociatia "Promo-Lex" de la Chisinau a sesizat opinia publica despre cazurile de incalcare a drepturilor la libera circulatie a cetatenilor Republicii Moldova, care locuiesc in localitatile Copanca, Valea Verde si Plop-Stiubei si a solicitat organelor competente si partilor implicate in solutionarea diferendului inlaturarea posturilor de graniceri, vama, militie etc de pe traseul

Chitcani-Tighina, informeaza AP FLUX.

Organizatia "Promo-Lex" mentioneaza ca in localitatea Chitcani, aflata sub jurisdictia Republicii Moldova (cel putin astfel de informatiei contin hartile teritorial-administrative ale Republicii Moldova), regimul separatist de la Tiraspol a instaurat posturi militare de control, care limiteaza dreptul la libera circulatie.

Totodata, locuitorii satelor respective nu-si pot transporta productia agricola spre Chisinau sau alte localitati din Republica Moldova, deoarece reprezentantii autoritatilor neconstitutionale percep taxe enorme pentru transportarea marfurilor (intre 20 si 100 la suta din valoarea productiei), iar cetatenilor Republicii Moldova li se percepe taxa pentru tranzitarea teritoriului ocupat.

"Autoritatile publice locale si locuitorii satelor mentionate au inaintat numeroase propuneri si demersuri intru solutionarea problemei respective, insa pana la moment nimeni nu a reusit sa le apere drepturile si libertatile lor constitutionale.

Nici autoritatile constitutionale de la Chisinau, nici OSCE si nici reprezentantii statelor-garant nu au fost in stare sa rezolve situatia creata", se arata in declaratia "Promo-Lex".

In aceasta situatie, locuitorii satului Copanca au decis la adunarea satului din 28 iunie sa blocheze traseul Cremenciug-Chitcani, in semn de protest fata de actiunile separatistilor.

Punct de control ilegal

"Trezeste nedumerire si ingrijorare construirea la intrarea in orasul Tighina a unei cladiri ce are destinatia unui post vamal. Aceasta cladire este dotata conform standardelor de constructie a unei vami moderne, avand toate componentele acesteia (parcare, spatii special amenajate, sala de control etc.).

Potrivit armistitiului din 21 iulie 1992, incheiat intre autoritatile Federatiei Ruse si ale Republicii Moldova, orasul Tighina trebuie controlat de catre fortele organelor constitutionale de la Chisinau", se arata in declaratia "Promo-Lex".

Potrivit expertilor organizatiei "Promo-Lex", construirea postului vamal la intrarea in Tighina denota faptul ca reprezentantii autoritatilor constitutionale au fost izgoniti din acest oras in totalitate, iar aceasta situatie persista si in alte regiuni ale Republicii (Rabnita, Dubasari, Camenca etc.).