Efectele scandalului Hayssam in PSD: cei patru pesedisti gasiti vinovati pentru prezenta si activitatea omului de afaceri arab s-au rasculat impotriva conducerii partidului.

Nora Rebreanu, lider al PSD-sector 1 vreme de citeva luni, si-a dat ieri demisia din partid. Nu inainte de a devoala fata reala a partidului, in scrisoarea de demisie adresata lui Mircea Geoana, pe care il indeamna sa recurga la o „reala reforma morala in PSD“:

„Sint convinsa ca stiti ca mi se atribuie o culpa imaginara, asa cum sint convinsa ca intuiti unde si cum s-au produs in partid derapaje de la etica si moralitate (...). Arbitrariul si complotul au ajuns la rang de virtute“.

Nici seful Comisiei de moralitate, senatorul Cristian Diaconescu, nu a scapat de criticile Norei Rebreanu, gasita vinovata de conducerea Comisiei pentru prezenta lui Hayssam in alegerile preliminare din PSD: „Intuiesc motivele pentru care in cazul Omar Hayssam ati abdicat de la verticalitate. Va doresc sa va bucurati de credibilitate“.

Nora Rebreanu a identificat, la rindul ei, importanti membri PSD care ar putea raspunde pentru „scandalul Hayssam“: Vasile Gherasim, fost primar si lider PSD-sector 1, si deputatul PSD Aura Vasile.

Rebreanu a precizat ca in august 2004, cind s-a discutat dosarul depus de Hayssam la sectorul 1 pentru a participa la alegerile preliminare din PSD, au fost de fata 29 de persoane, printre care si Vasile Gherasim, cel care a condus organizatia pina in iulie 2004: „Nu il cunostea pe Omar? De ce nu ne-a atras atentia asupra lui cind am discutat dosarul? Eu nu auzisem pina atunci de acest om!“.

Mai mult, Nora Rebreanu a remarcat faptul ca, de la dosarul trimis de ea la organizatia PSD-Bucuresti, a disparut exact fila unde apareau cele 29 de semnaturi ale conducerii sectorului 1, prin care acestia acceptau prezenta lui Omar la alegerile preliminare.

Vinovatii? „Va spun doar ca secretarul executiv al PSD-Bucuresti, care se ocupa de aceste aspecte, a fost si este deputatul Aura Vasile“, a raspuns Nora Rebreanu.

Urmeaza demisia lui Salcudeanu

Numele lui Vasile Gherasim a fost invocat si de un alt sanctionat. Daniel Tudorache, noul lider al PSD-sector 1: „Ce afaceri a avut Hayssam in sectorul 1? Cele privind Piata Amzei. Cu cine le-a avut? A aparut in presa“. Potrivit anchetelor jurnalistilor, Omar Hayssam a fost ajutat de fostii primari ai sectorului 1, George Padure si Vasile Gherasim, sa cumpere piata Amzei.

Atit Nora Rebreanu, cit si Daniel Tudorache ne-au confirmat faptul ca si al treilea sanctionat, Petre Salcudeanu, isi va da demisia din PSD „dupa ce va iesi din spital, unde a fost operat de inima“.

„Omar, sponsor important al PSD“

Mircea Ursache, al patrulea sanctionat, a condus PSD-Bucuresti doar o luna si jumatate. Suficient pentru Comisia de moralitate sa-l considere raspunzator pentru afacerile lui Hayssam: „Omar Hayssam a fost partener important al statului roman, de la care si-a luat unitati economice prin tara si piete prin Bucuresti. El a fost unul dintre sponsorii importanti ai PSD.

Raportul facut de Comisia de moralitate va avea drept efect incurajarea altor corupti din PSD, odata ce acestia vor vedea ca partidul ii acopera si sanctioneaza persoane care nu au nici o legatura cu speta“, ne-a declarat Mircea Ursache.

Diaconescu nu vrea sa-l ancheteze pe Hrebenciuc

Seful Comisiei de moralitate, senatorul Cristian Diaconescu, a respins acuzatiile aduse de cei patru colegi ai sai. Desi ieri, in presa centrala, au aparut noi informatii privind relatiile dintre Omar Hayssam, Viorel Hrebenciuc, Gabriel Oprea si Ion Vasile, Diaconescu nu s-a aratat interesat sa cerceteze aceste aspecte: „Nu extind ancheta. De ce? Noi, PSD, nu sintem organ de urmarire penala“.