Seful Partidului Socialistilor Europeni, Paul Nyrup Rasmussen, a atacat, ieri, la Bucuresti, Guvernul Tariceanu si pe presedintele Basescu pentru „hartuirea” alesilor locali si pentru „incercarile de a controla Justitia”.

Prezent la o reuniune a formatiunii conduse de Mircea Geoana, fratele mai mare de la PSE al pesedistilor a vorbit ca un membru cu carnet PSD: „Suntem ingrijorati de politica actuala din Romania, atat eu, cat si alti lideri ai PSE.

Vedem o presedintie foarte puternica si vedem hartuirea administratiei locale si suntem ingrijorati. Vedem tendintele de control politic pe sistemul juridic si suntem ingrijorati. Si vedem tendintele de dezvoltare economica in directia opusa decat ceea ce credem noi ca este bine.

Dorim foarte puternic ca Romania sa se integreze in UE la 1 ianuarie 2007, dar suntem foarte ingrijorati de politica Guvernului si a Presedintiei”.

Nastase si Mitrea nu au fost prezenti

„Aveti o conducere puternica. Sunt 100% convins ca va aflati pe drumul cel bun. Mircea a fost, de la bun inceput, foarte dur si foarte strict pe linia sa”, a spus Rasmussen despre Geoana.

Alaturi de liderul PSE, alti doi fruntasi social-democrati europeni, George Papandreu, presedintele PASOK, si Zita Gurmai, sefa femeilor social-democrate, au venit, ieri, la Bucuresti pentru a-i da o mana de ajutor lui Mircea Geoana sa-si intareasca pozitia in PSD.

Ei au lansat la apa noul vehicul politic cu care Geoana spera sa cucereasca „baza partidului” – forumurile social-democrate, desfasurate in locuri neconventionale.

Prima intalnire, desfasurata la mall-ul din Militari, n-a interesat pe multi cumparatori, in afara activistilor adusi de la organizatiile de sector ca sa ocupe toate scaunele. Mircea Geoana a explicat de ce are nevoie de aceste forumuri: „Nu incercam sa facem public relations si marketing politic.

Intalnirea are si un scop propagandistic, in mod cert. (...) Dar daca baza partidului nu te urmeaza, schimbarea de la Congres nu va fi decat o simpatica forma de PR”.

La intalnirea cu socialistii europeni si cu activistii adusi la mall n-au participat nici Adrian Nastase, nici Miron Mitrea, plecati in strainatate. Nici unul dintre greii PSD nu a onorat deschiderea forumurilor lui Geoana.

Au fost prezenti pesedisti din esalonul doi, Dan Mircea Popescu, Dan Mihalache, Adrian Severin, Victor Bostinaru si Victor Ponta (care, apasat de foame, a lipsit mare parte din dezbatere).

Discursul tinut de Mircea Geoana in fata pesedistilor (in marea lor majoritate din categoria „60 plus, cu basca”) a pledat pentru apropierea de oameni, reprosandu-i subtire si „iliescian” lui Adrian Nastase ca, intre 2000 si 2004, s-a inchis la Guvern, fara a avea timp de asa ceva.

De altfel, pe langa recuperarea social-democratiei de la firul ierbii, Geoana a mai importat o tema critica de la Ion Iliescu: coruptii din partid. „Daca nu ne lepadam de Satana, pentru ca avem o groaza de Satane in PSD, pierim!”, a perorat, apocaliptic, seful PSD, in fata pesedistilor din mall.