Pentru a putea beneficia de avantajele emisiei radio digitale, romanii trebuie sa scoata din buzunare intre 400 si 700 de euro pentru echipamente audio cu functie de receptie digitala, conform datelor specialistilor Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR). in Romania exista cinci posturi de radio care emit atat in format analog, cat si digital.

Este vorba despre Radio Romania Actualitati, Romania Muzical, Antena Bucurestilor si, de ieri, si doua radiouri private: Radio Romantic si Pro FM, ultimele doua numai la nivelul orasului Bucuresti.

Difuzarea programelor radio in sistem digital are o serie de avantaje fata de sistemul clasic, si anume sunet de calitate, servicii de imagini, informatii din trafic si apeluri de urgenta, precum si o receptie superioara in zonele montane si in vehiculele aflate in trafic intens.

Alternativa la echipamentele noi este cumpararea unui adaptor, la pretul de aproximativ 100 de euro, care, montat la echipamentele de tip analog, permite receptia semnalului digital. "Preturile acestor echipamente sunt insa in scadere. Ca orice tehnologie aflata la inceput, ea costa mai mult", a declarat Ionel Branga, director in cadrul Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR).

Pentru cei care folosesc des autoturismul, vestile sunt bune: ultimele modele de autoturisme au functia de receptie digitala inclusa in dotari.

Concurenta dintre radiouri stimuleaza digitalizarea

Numarul radiourilor private care vor putea emite si in format digital nu va creste mult in viitorul apropiat, cu toate ca exista cerere din partea posturilor private, sustin reprezentantii SNR, companie care asigura infrastructura necesara transmiterii semnalului audio digital.

Si asta pentru ca in Bucuresti exista un singur emitator prin care se pot transmite numai 6 canale de radio, cinci fiind deja alocate. "La nivelul tarii insa, daca va exista cerere, numarul emitatoarele va creste", a declarat Mircea Cazan, presedintele SNR. De subliniat faptul ca pentru un post de radio costurile emisiei in format analog sau digital sunt cam aceleasi.

"Posturile de radio se bat pentru licenta de emisie in format digital pentru ca numarul acestor licente este limitat", explica Ionel Branga. Pana in acest moment, investitiile necesare oferirii acestui serviciu au fost efectuate de SNR dintr-un fond guvernamental de 80 milioane de dolari, destinat modernizarii si extinderii infrastructurii nationale de radiorelee.

Prezent la lansarea noii tehnologii, Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor, a afirmat ca Romania este cea de-a douazecea tara din Europa care foloseste tehnologia de transmisie radio digitala.