Confruntati cu inevitabilele cresteri de tarife la incalzire si apa calda, dar mai ales cu faptul ca pierderile din retelele publice li se imputa fara prea multe explicatii, romanii se gandesc tot mai serios la varianta contorizarii. Astfel ca, asa cum era si firesc, pe piata romaneasca si-au facut loc tot mai multi producatori de contoare, concurenta incepand deja sa-si spuna cuvantul.

Si principalul argument al fiecarui operator este ca energia termica va continua sa se scumpeasca, insa cheltuielile astfel induse pot fi compensate prin controlul strict al consumurilor de caldura si apa calda.

"Din experienta europeana putem deduce ca prin contorizare se economiseste energia, cu pana la 20%", a afirmat, in deschiderea unei conferinte, Horst EnzelmUller, presedinte al Techem AG - companie germana specializata in servicii de citire si facturare a energiei termice.

"in tarile Europei Centrale, unde incalzirea se face pe perioade de sase luni sau mai mult - si aici este inclusa si Romania -, intre 40 si 50% din consumul total de energie este utilizat pentru incalzirea caselor si apartamentelor". Din consumul total de energie 40% este pentru incalzire.

"Prin alocarea corecta, consumul de energie termica poate fi redus cu 20%", ceea ce inseamna ca "o tara poate sa isi reduca consumul national de energie cu 8% numai prin simpla introducere a alocarii corecte si stabilirea stimulentelor economice corespunzatoare", conchide investitorul german.