Desi se tot vorbeste de combaterea contrafacerilor si de cat de daunatoare sunt produsele contrafacute, atat pentru consumatori, cat si pentru economia nationala, ele continua sa se comercializeze. "Problema principala este existenta in continuare a unor focare de contrafaceri cu care ar trebui sa facem ceva.

Se stie ca centre comerciale de tip IDM, Europa, Flora, Doraly comercializeaza produse contrafacute", a declarat presedintele REACT, avocatul Gabriel Turcu.

Pe de alta parte, in Raportul Special 301 pentru 2005, realizat de Alianta Internationala de Proprietate Intelectuala, se arata ca pentru Romania ratele de piraterie ridicate sunt in domeniul programelor pentru calculator (74%), in domeniul jocurilor pentru calculator (65%), in muzica (78%), si in film (55%).

La nivel european, companiile de echipament sportiv si de incaltaminte estimeaza pierderi anuale de 7,5 miliarde de euro, iar o treime din totalul de software este piratata. Procentul global al contrafacerilor la nivel european este de aproape 20% din economia mondiala.

Poate ca nu este atat de grav sa cumperi un tricou de marca, dar care sa poata fi purtat pana la prima spalare. Mai grav este sa cumperi medicamente, de pilda, pe care sa le consideri absolut in regula, dar, dupa ce au fost administrate, efectele sunt foarte grave.