Peste 70 de functionari bancari din cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR), Romanian International Bank (RIB) si Banca Romaneasca, si administratorii unor firme, au fost trimisi in judecata de catre procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie, fiind acuzati ca au acordat ilegal credite in valoare de aproximativ 2.400 de miliarde de lei.

Cercetarile efectuate de procurori in acest dosar au durat aproape doi ani, fiind verificate rulaje de cont de aproximativ 5.800 de miliarde de lei.

Toate creditele, insumand peste 1.900 de miliarde de lei, au fost obtinute, conform rechizitoriului PNA, de catre „doua grupuri a c‚te cinci societati comerciale reprezentate, in fapt, de catre Ion Marin si Gabriel Viorel Matyas, ce ar fi fost controlate insa de Paul Petre Tirdea.

Dosarul a fost intocmit ca urmare a sesizarilor privind frauda produsa in cadrul BCR- sucursala „Novaci“, in perioada ianuarie 2002 -30 aprilie 2003, prin acordare de credite in conditii nelegale in valoare de peste 788 de miliarde de lei, pana acum, fiind deja trimise instantelor doua dosare penale, in care figureaza ca inculpate 15 persoane.

Continuarea cercetarilor a aratat ca valoarea totala a celor peste 350 de credite obtinute, de la trei banci distincte, se ridica la 1.926 de miliarde de lei.

In creditarea ilegala a firmelor apartinand lui Gabriel Viorel Matyas si Ion Marin, dar aflate sub controlul si coordonarea directa a lui Paul Petre Tirdea, s-ar fi implicat atat ofiteri de credite si sefi ai serviciilor de creditare, dar mai ales membri ai Comitetelor de credite si Comitetelor de directie, precum si directori ai mai multor Directii din Centralele al BCR, RIB si Banca Romaneasca.

„In circuitul financiar-bancar ilicit au mai fost atrasi un vicepresedinte al BCR, directorul Directiei de Metodologie si Managementul Riscului, directorul Directiei de Analiza Clientela, directorul Directiei Politici de Credite si Recuperare Creante Extrabilantiere, toate din Centrala BCR, precum si un vicepresedinte al Romanian International Bank“, sustin procurorii PNA.

Cele doua grupuri de firme controlate de Tirdea ar fi creat asadar un sistem de colaborare cu alte 40 de societati comerciale din judetele Gorj si Valcea care au intocmit contracte, facturi si instrumente de plata fictive, au efectuat imprumuturi, plati, transferuri reciproce de sume importante de bani din creditele obtinute de la banci, precum si retrageri de numerar.

Firmele din Bucuresti achizitionau produsele de la una dintre societatile din grupul apartinand lui Marin si in aceeasi zi, cu acelasi transport, le vindeau unei alte firme din grup, la preturi mult mai mari.

Pentru derularea acestor contracte fictive, firmele controlate de Tirdea, prin intermediul Matyas, angajau credite de sute de miliarde de lei de la unitati bancare din Bucuresti, reusind sa obtina de la BCR chiar doua sau trei credite zilnic.

Anchetatorii PNA continua acum cercetarile intr-un dosar distinct, procurorii incercand sa stabileasca modul in care cinci societati comerciale, constituie in grupul „Marin Luminita“ din judetul Valcea, au obtinut credite de la BCR Novaci in valoare de 1.731 de miliarde de lei.