Ziua nationala a Statelor Unite a gasit dolarul intr-o crestere puternica, dupa ce vineri reusise sa depaseasca pragul de 1,20 dolari pentru un euro. Piata valutara a fost, oricum, mai linistita decat de obicei, din cauza vacantei pe care investitorii americani si-au luat-o de Ziua Independentei.

Valoarea la care a ajuns moneda americana fata de euro este cea mai ridicata din ultimele 13 luni si jumatate.

La ora 09:45 GMT, euro scazuse cu 0,4%, pana la 1,1911$, dupa ce mai devreme ajunsese putin peste 1,1900 $. Lira sterlina a ajuns la valoarea minima din ultimele 14 luni fata de dolar, ca urmare a temerilor ca Banca Angliei ar putea scadea dobanda de referinta in urmatoarea perioada. Moneda britanica ajunsese la 1,7591 $, cu 4 procente mai putin decat in urma cu o saptamana.

Cursul dolarul/yen a urcat pana la 111,89, valoarea maxima din ultimele zece luni, insa ulterior a revenit pana la 111,62 din cauza vanzarilor de dolari ale exportatorilor japonezi. Moneda europeana pierduse vineri, in mai putin de o ora, aproape un cent. La ora 14:00 GMT, un euro valora pe piata internationala 1,2063 $, iar pana la ora 15:00 GMT scazuse la 1,1971 $, asadar cu 0,76%.

„Jucatorii de pe piata valutara nu pot intrezari nimic bun pe termen scurt, din punct de vedere economic sau politic, care sa se intample in Europa si care sa schimbe sentimentul negativ fata de euro. Singurul lucru pe care il pot face acum este sa vanda euro“, spune Masaki Fukui, vicepresedinte al Mizuho Corporate Bank.

Cursul dolarului a ajuns atat de sus datorita cresterii, joi, a dobanzii de referinta in Statele Unite si a optimismului manifestat de investitori fata de rapoartele ce vor fi prezentate in aceasta saptamana de catre guvernul american. „Vom vedea niste cifre bune din partea Statelor Unite, cu posibilitatea unor surprize pozitive“ spune Ian Stannard, de la BNP Paribas Londra.

„Asteptarile de acum ceva timp potrivit carora Fed ar putea opri cresterea dobanzii de referinta dispar, iar dolarul are de castigat din aceasta“, adauga el.

Analistii economici se asteapta ca ratele dobanzilor de referinta din zona euro si din Marea Britanie sa ramana la acelasi nivel, desi s-a vorbit mult in ultima vreme despre o scadere a acestora pentru a mari cresterea economica.

Intalnirea de joi a Bancii Centrale Europene va stabili politica monetara viitoare a zonei euro, iar cei 42 de economisti chestionati de Reuters estimeaza o pastrare a dobanzii de referinta la 2%, asa cum a ramas de circa doi ani.

Politicienii si economistii europeni au facut presiuni asupra BCE pentru o scadere a ratei dobanzii, in conditiile in care pretul petrolului a trecut de 60 $/baril, iar economiile statelor europene stagneaza.

Un nou motiv pentru a vinde euro a fost dat de Christian Noyer, membru in Consiliul Guvernatorilor BCE, care a declarat ca orice tara membra poate renunta la euro, „pentru ca tarile sunt suverane“. El a mentionat ca acest lucru nu s-ar face fara riscuri, si ca ar ridica semne de intrebare in privinta apartenentei la Uniunea Europeana a tarii respective.

Ora 12:40 GMT a adus, in urma declaratiei oficialului Bancii Centrale Europene, un nou minim pentru euro in raport cu dolarul, moneda europeana situandu-se la 1,1895 $, cea mai mica valoare dupa cea din mai 2004, de 1,1888$.

Euro scade si in Romania

Schimbarile puternice ale cursului valutar pe plan international au avut efecte si in Romania. Euro a scazut ieri sub pragul de 3,6 lei, de la valoarea de 3,6050 lei pe care o avea pe 29 iunie, inainte de denominare, la valoarea de 3,5986 lei. Dolarul a trecut de cursul oficial de 3 lei, ajungand la 3,0216 lei, de la 2,9891 lei la data de 29 iunie, o crestere mai mare de un procent.

Cursul oficial al dolarului este stabilit de catre BNR avandu-se in vedere cursul de pe piata interna al euro si cel euro/dolar de pe piata internationala.