Introducerea lui Ilie Alexandru:

“Am o veste proasta pentru dumneavoastra: ati venit sa stam de vorba tocmai aici, in penitenciarul Slobozia, unde-mi ispasesc pedeapsa pentru inselatorie de 12 ani. {tiu ca ziarul dumneavoastra e de bascalie si as vrea sa nu ma luati in bascalie. Situatia mea e urmatoarea acum: nu sint sef de camera, camera este de 30 de oameni. Numele meu ma face sa stau totusi singur in pat."

Cuprinsul lui Ilie Alexandru

“1989 locuiam in Slobozia, eram boxer la Calarasi. Bine. A aparut revolutia sau ce a fost. M-am documentat asupra excursiilor in Turcia. Aveam o Lada si am dus la Istanbul clesti, patenti, pinze de bomfaier, ciocolate, caiete, sugative. Pungi de-alea de plastic de bani. Eu! Primul magazin particular din Slobozia! Seara, speriat! Zece galeti de zece litre pline de bani.

|ntr-un an de zile, tigari din Grecia, importuri din Budapesta, o suta de galeti, un milion de dolari. Total lipsit de experienta. La locul de munca punind mina pe carti, am facut un comert la nivel ridicat. Fel de fel la mine.

Fortat de imprejurari, angajindu-i, am facut un lant de cofetarii, un lant de magazine, lant de ferme de animale, sir de paminturi, mari herghelii, export de incredibile cantitati de animale vii si carcase, lant de fabrici: televizoare, confectii, lactate, parc auto de 130 de masini, reprezentante la Istanbul si Moscova, 2.500 de angajati. |n lipsa mea de intelepciune am avut sfatuitori rai.

Aveam saci de bani, eram imprastiat, eram astenizat de delegatii de la guvern, de la partide, de la ambasade. Eu munceam la firme noaptea. Ei veneau cu masini goale si plecau cu ele cu farurile sus, la Dumnezeu! Televizoarele mele? Pai, am inchis fabrica fiindca toti veneau sa le dau gratis. Ei intelegeau ca eu de asta imi faceam reclama la Robingo.

Parcul Dallas

Am fost intr-un parc de distractii in Copenhaga. Toate sint un kitsch, dom'le, daca e sa le luam, cum ziceau unii romåni. Dar era o fructuatie si un profit extraordinar. Am zis sa fac si eu la fel. Dallas-ul! Dar am avut proasta inspiratie sa aduc acolo pe Emil Constantinescu, in Œ95, cu Zoe Petre, Mona Musca, Ion Diaconescu, Catarama. Era un incapabil, mi s-a parut de atunci.

Si s-a suparat pe nu stiu ce i-am facut eu acolo. Dom¹le, sigur, datorita dobinzilor la banca, am tot dat la banca, dar nu puteam sa fiu la zi. Pina in Œ97, cind am fost arestat, am avut 300 de milioane de dolari. Am aflat ca voi fi arestat de la sursele mele din politie, doar eram om, nu?

M-au arestat. Pe mine, la care venisera toti miliardarii lumii, fratele lui Bush, Larry Hagman. Ne mergea atit de bine la parcul Dallas! M-au arestat 2 ani pentru cit dadeam eu pe zi la saraci, 22 de milioane de lei, un tva.

Dupa aia mi-au mai dat 2 ani ca nu stiu ce cu o femeie si griul subventionat, de parca eu stiam de unde ia ea griul. Am facut un an jumatate. Am iesit, nu mai aveam nimic, m-am implicat alaturi de fratele meu in activitati micute si am apelat la un neamt pentru comert de rapita si m-au arestat pentru inselatorie 12 ani, desi neamtul nu a depus plingere.

Dallas-ul

Imi permitea asezarea fermei. In filmul Dallas se intra intr-o sosea secundara, apoi la dreapta. La mine sa facea la stinga, singura diferenta fata de film. |mi permitea locul sa creez acel film la noi. Nu era munte, cascada, nici o atractie, nici un lac, cum sa va spun, trebuia sa umplu locul cu o smecherie. Ma atrageau conditiile de viata ce le aveau.

Ma bucura imens ca ei isi faceau ucenicia la grajduri. Si eu aveam herghelii. Si de mici erau dusi sa stringa gunoiul, dom¹le! Eu am avut dragoste pentru cai si m-a marcat din cauza ca era doar serialul asta la Ceausescu. Eu eram cu JR, avea un stil real, dupa o experienta ca a mea mi-am dat seama ca, daca te porti ca Bobby, pierzi. Eu il admiram pe JR, dar am fost ca Bobby.

Bobby din mine m-a terminat. La femei eram mai ciudat, mie imi placea una care era prietena lui JR, ii cumparase JR apartament, avea ochii aia verzi, straluceau de verzi, nu mai stiu cum o chema. M-am facut fericit cind Almasanu a facut o emisiune la mine: cine arata ca personajele lui Dallas.

Si cind a venit JR la mine, la Dallas, am fost dezamagit. Era trecut, moale, cu o nevasta din aia, cu care nu s-ar insura nici un actor romån. Un copil de-al meu m-a intrebat acolo la masa: «Cum, tata, asta e JR?».

Turnul Eiffel

Sa va spun ceva, sigur ca lumea asta e asa cum este, kitsch sau nu, dar chiar toata lumea asta are bani sa mearga la Paris? Nu e, dom¹le, kitsch, e dupa autentic.

Tara

Si Constantinescu a schimbat totul pe negativ impotriva mea. Mi s-a spus:

«Fugi!». Dar eu nu, fiindca mizeria asta romåneasca e hrana sufletului meu.

Am fost, va dati seama, in 40 de tari. {i cind am urcat pe Dallas steagul tarii in ziua inaugurarii, in ziua aia nu am mai fost om, va rog sa ma credeti. Am plins ca un copil, asa am simtit. Da! Eram naiv! Da! Eram grandoman! Dar tineam la tara mea!

Toffler

Am citit acum, sub al doilea mandat care mi s-a dat, Al treilea val si {ocul viitorului. Daca veti citi cartile, veti intelege ce am suportat eu.

Trecerea asta de la o viata aspra, lipsita de carne, de ciocolata, la una in care aveam 25 de Mercedesuri si toate masinile lumii de la 30.000 de dolari in sus, si costume de haine, unul in fiecare zi si unul la orice ora si nici atunci nu le epuizam. Cita mincare, cita bautura! Ma furase valul, al treilea val. Una e sa fii baiat de om bogat, alta e sa faci niste studii.

Am fost in Austria, in Germania si ma miram de ce omul de afaceri avea o Toyota mica. Eram contrariat.

Umbla o timpenie, ca atunci, la venirea fratelui lui Bush la mine, nu aveam toaleta decit una buna si in rest, numai in fundul gradinii. {i acolo, ca am angajat un om care sa stea tot timpul in WC-ul inchis si sa spuna:

«Ocupation» ca sa abata delegatia americana numai spre WC-ul bun.

Nu e adevarat! Vreau sa informez ca aveam WC-uri multe la Dallas!

Incheierea lui Ilie Alexandru

Am o rugaminte. Va rog, pe aceasta cale, sa trimiteti un reporter adevarat, pe Popeanga de la Gardianul. Vreau sa-i spun despre mafia pesedista."

Eugen ISTODOR