Criza scolilor moldovenesti cu predare in limba romana de pe teritoriul Transnistriei este pe cale de a fi solutionata informeaza Global News Romania. Conflictul s-a declansat la 1 iulie 2004 cand autoritatile de la Tiraspol au anuntat inchiderea tuturor scolilor cu grafie latina.

Cele patru institutiii de invatamant cu predare in limba romana au fost inregistrate vineri 1 iulie la Tiraspol ca persoane juridice si nu ca scoli statale cum ar fi fost normal.

Potrivit agentiei tiraspolene "Olvia-press", au fost inregistrate Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, Liceul "Alexandru cel Bun" din Tighina, Liceul "Evrica" din Rabnita si Gimnaziul din satul Corjova.

Reprezentantul OSCE in Modova a declarat ca: "inregistrarea permanenta inseamna ca autoritatile transnistrene recunosc scolile moldovenesti drept entitati legale. Aceste scoli pot, acum, sa semneze contracte cu furnizorii de apa, electricitate, si alte servicii comunale".

Incepand cu luna februarie2004, Misiunea OSCE la Chisinau a gazduit noua runde de negocieri, asupra acestui subiect, intre autoritatile din domeniul educatiei din Moldova si Transnistria.La masa discutiilor s-au aflat si reprezentanti ai Rusiei si Ucrainei in calitate de mediatori.

Urmatoarea runda de negocieri va avea loc in luna Septembrie si va avea in vedere stabilirea unui curriculum comun pentru unele subiecte de disputa si mai ales acordarea acreditarilor si licentelor necesare.