Dupa ce, acum trei luni, se jura ca nu-l cunoaste, n-a vorbit si n-a avut afaceri cu Omar Hayssam, alaltaieri seara, vicele PSD a recunoscut ca au vorbit la telefon, ca l-a primit in curte pe sirian si au negociat afaceri imobiliare.

In cazul Omar Hayssam apar elemente clare legate de sustinerea politica de care a beneficiat sirianul pentru afacerile pe care le-a avut in Romania. Viorel Hrebenciuc – unul din liderii PSD – se impiedica tot mai des in declaratiile referitoare la relatia pe care a avut-o cu Hayssam. Ultimele sale afirmatii l-au prins pe pesedist in capcana propriilor minciuni.

Luni seara, Viorel Hrebenciuc a declarat, in emisiunea „Nasul” de la B1TV, ca il cunoaste pe Omar Hayssam, dar nu are afaceri cu acesta. El sustine ca s-a vazut cu sirianul de doua ori, in luna martie, pentru a intermedia o tranzactie cu terenuri.

O prima curiozitate este aceea ca Hrebenciuc a fost cel care a sunat – asa cum singur afirma – lucru care arata ca pesedistul era in posesia numarului de mobil al sirianului. A doua curiozitate este aceea ca intalnirea a avut loc in martie, exact in luna in care au fost rapiti jurnalistii.

Hrebenciuc afirma: ”un grup de investitori americani aveau un teren intr-o zona rezidentiala, langa un teren de-al lui Hayssam. Vroiau sa-l cumpere, dar Hayssam cerea un pret prea mare. Stiind ca eu il cunosc pe Hayssam (!!!), americanii m-au rugat sa vorbesc cu el, poate mai lasa din suma”.

Aceasta declaratie a fost urmata de o alta, cel putin curioasa – „am aflat, insa, dupa discutia pe care am avut-o, ca Hayssam nu mai era proprietarul acelor mii de metri pe care le vroiau americanii”. Ciudat este ca Hrebenciuc spusese, mai inainte, ca insusi Omar Hayssam negocia pentru teren, cerand sume mari.

In plus, Hrebenciuc a afirmat ca la discutia purtata timp de zece minute, chiar in curtea casei sale, Hayssam a venit imbracat in trening, direct de la spital!

„Nu am zis niciodata ca nu il cunosc pe Hayssam”, a mai spus, luni seara, raspicat, liderul PSD. Numai ca, in timpul crizei ostaticilor, Viorel Hrebenciuc a fost autorul unui episod cel putin hilar, care acum are o semnificatie mult mai grava.

Intr-o declaratie data postului Antena 1, pe 30 martie, pesedistul spunea: ”Nu am avut afaceri cu Hayssam. Nu am vorbit niciodata cu el la telefon si nu stiu daca este membru PSD. E o tampenie si puteti verifica daca am vorbit cu el. Nici nu il cunosc!”.

Dupa cateva minute, Hrebenciuc a fost surprins vorbind la telefon: ”Sunt unii care ma tot fut, ca m-ar fi sunat Omar. Nu stiu de unde s-a prins de ei treaba...”. Pe 4 iulie, aflam din gura aceluiasi lider PSD ca a si vorbit la telefon, s-a si intalnit cu Omar si a discutat si afaceri.

Viorel Hrebenciuc a sustinut luni ca „alte chestiuni cu Omar Hayssam, in afara de discutia pentru teren nu am mai avut”. Numai ca liderul PSD pare a fi si unul din pilonii in jurul caruia se invart afacerile lui Omar Hayssam.

Numele parlamentarului PSD a fost folosit de sirian in debutul negocierilor pentru privatizarea Baneasa SA, iar relatia celor doi se pare ca a dat roade – Hayssam a fost declarat castigator dupa ce Ovidiu Musetescu a semnat actul de vanzare al societatii din Baneasa.

Mai mult, fiindca in timpul negocierilor au aparut probleme cu actele care inca nu fusesera falsificate in Siria, Omar i-a amenintat cu Hrebenciuc pe contracandidatii veniti la privatizarea Baneasa.

Ziarul Gandul a intrat in posesia unei avertizari adresate Presedintiei si Ministerului Justitiei de catre firma Elmefa Bedrijven din Olanda - societatea care concura cu firma lui Hayssam pentru Baneasa SA. Pe 24.01.2005 sub semnatura presedintelui Elmefa, Jenne Harder, olandezii arata ca Hayssam era unul din apropiatii lui Hrebenciuc.

„Din prima zi de negociere, Omar Hayssam a tinut sa ne anunte ca nu avem nici o sansa ca oferta noastra sa fie declarata castigatoare deoarece el este membru PSD si apropiat al domnilor Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc. Acesta ne-a povestit ca il insoteste pe dl. I.

Iliescu in mai toate delegatiile oficiale si prin intermediul relatiilor pe care le are va determina conducerea APAPS sa prefere firma siriana, indiferent de oferta noastra”, dezvaluie reprezentantii Elmefa. Hayssam a avut dreptate: in cateva saptamani a intrat in posesia fabricii din Baneasa.

Aceiasi reprezentanti ai olandezilor spun ca, in baza relatiilor pe care le avea, Hayssam a intrat si in posesia unei cartele magnetice de acces in incinta APAPS.

Cu aceasta cartela, sirianul putea patrunde oricand in sediul institutiei unde se pregateau privatizarile statului si avea accesul garantat la Ovidiu Musetescu – coleg de partid si amic al lui Viorel Hrebenciuc.

Elmefa a facut referire la aceasta cartela a lui Omar intr-o plangere adresata PNA, insa, declaratia a disparut din dosar!