Dupa ce i-a identificat, fara sa-i nominalizeze, pe principalii responsabili ai inundatiilor produse zilele trecute in sudul tarii, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca vrea sa-i dea in judecata si sa ceara despagubiri.

„Statul va depune plangere in justitie impotriva primariilor sau a beneficiarilor privati ai contractelor de concesiune pentru exploatarea lucrarilor de protectie impotriva inundatiilor care nu sunt intretinute corespunzator“, a spus ieri, in cadrul unui interviu acordat pentru Radio Romania Actualitati, premierul Calin Popescu Tariceanu.

„Ii vom actiona in cauza in asa fel, incat sa cerem despagubiri si sa-i obligam in final pe toti la o atitudine corecta, de responsabilitate“, a explicat seful guvernului.

La videoconferinta de la inceputul saptamanii, primul, ministru le-a cerut prefectilor sa mearga cu sanctiunile pana la anularea contractelor de concesiune.

Tariceanu a spus ca peste tot in tara a constatat ca „foarte multe lucrari de protectie impotriva inundatiilor mu sunt intretinute corespunzator, nu sunt exploatate conform caietului de exploatare si de aceea toate acumularile care au rol de prevenire a inundatiilor nu pot sa faca fata“.

Premierul s-a suparat si pe unii primari, insistand ca „aceia care sunt la conducerea localitatilor trebuie sa inteleaga si raspunderile pe care le au din aceasta perspectiva si, prin urmare, sa actioneze pe cale de consecinta“. Intretinerea si exploatarea lucrarilor hidrotehnice de protectie impotriva inundatiilor cad insa in sarcina ministerului Mediului.

La nivelul acestei institutii, au fost declansate deja anchete care vizeaza Bazinul Crisurilor si Bazinul Somesului, dar acestea urmeaza sa fie extinse la nivelul intregii tari. Prim-ministrul a explicat ca din cauza resurselor limitate si a complexitatii anchetei, rezultatele nu vor fi date publicitatii mai devreme de toamna acestui an.

Inundatiile din perioada 1-4 iulie au provocat moartea a sase persoane si au afectat peste 3.000 de case. In total apa a lovit 62 de localitati, din 13 judete. Bilantul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare informeaza ca au murit peste 3.500 de animale, dintre care circa 2.000 numai in Olt, iar ministerul Agriculturii numara circa 35.000 de ha de teren agricol inundate.

Totodata a inceput si evaluarea pagubelor. In Dolj, singurul judet care a intocmit un raport preliminar, acestea se ridica 145 de miliarde de lei.

Ploile se intorc

Ploile revin astazi in toata tara, insa cantitatile de precipitatii se inscriu in limite rezonabile, 20-25 l/metru patrat in regiunile de deal si de munte. Joi va fi o zi frumoasa pentru ca de vineri vremea sa se strice din nou. Meteorologii avertizeaza ca valul de instabilitate va dura de vineri noapte pana la mijlocul saptamanii viitoare.

Vor fi ploi, in toate regiunile tarii si se va inregistra si o usoara scadere a temperaturii.

PSD isi da in petic

PSD acuza Guvernul ca a gestionat necorespunzator criza inundatiilor. Reprezentantii filialei PSD Teleorman s-au aratat indignati ca autoritatile au acuzat primarii PSD din localitatile inundate. Presedintele PSD Mircea Geoana a precizat ca partidul va dona bani familiilor in randul carora s-au inregistrat decese.

Geoana a cerut ca ajutoarele sa fie platite din fondurile colectate pentru inundatiile de luna trecuta.

Dezastre naturale in toata lumea

- Precipitatii abundente s-au inregistrat luni in Belgia, provocand inundatii in Flandra Occidentala si in zona Tournai, unde autoritatile federale au apelat la armata. Potrivit AFP, apa a provocat pagube in mai multe localitati, din cauza inundatiilor, fiind inchise temporar mai multe axe rutiere.

- In Turcia, la Istanbul, aproape 600 de locuinte si magazine au fost inundate, din cauza ploilor torentiale doua rauri riscand sa iasa din matca, a anuntat agentia Anatolia, citata de France Presse. Apele au invadat drumurile, facandu-le partial impracticabile si au blocat numerosi automobilisti in partea asiatica a metropolei.

- Sute de persoane au fost spitalizate la Shanghai, cel mai mare oras al Chinei, din cauza caniculei. Duminica, temperaturile au atins 39 de grade Celsius, marcand un record de noua zile consecutiv in care mercurul termometrelor a depasit 35 de grade Celsius. Potrivit presei locale chineze, ziua de 3 iulie a fost cea mai calduroasa din 1873 pana in prezent.

- Spania a fost si ea lovita de cea mai grava seceta din ultimii 60 de ani. Pentru a-si uda culturile, fermierii spanioli din Murcia, au ajuns sa foloseasca apa din sistemele de canalizare. Apa murdara a provocat contactarea virusului Salmonella.

Pentru a-i ajuta pe fermieri, guvernul spaniol a decis sa reorienteze apa dintr-unul din cele mai mari rauri spaniole din Castilla catre raul Segura din Murcia, relateaza „Times“ in editia electronica de luni.