Ultimul document aparut in presa privitor la „Rapirea din Bagdad” este un duplicat dupa factura telefonica a lui Marie-Jeanne Ion. Documentul sustine ipoteza ca rapirea ar fi avut loc mai devreme. Marie-Jeanne Ion a discutat cu reporterii „Evenimentului zilei” despre aceasta si alte lucruri care ramasesera neclare.

Rapirea din Bagdad

Rep.: In primul rand, sa vorbim despre factura. De unde crezi tu ca a aparut pe piata media?

Marie-Jeanne Ion: Aceasta factura, dincolo de toate, este o factura confidentiala. Ea trebuie aratata, eventual, doar clientului care foloseste acest numar. Unu la mana. Doi la mana: deranjant este faptul ca, folosindu-se aceasta factura... e clar ca este o inexactitate sau ceva n-am inteles noi, c-o fi diferenta de fus orar...

Recunoaste ca factura este autentica, dar contesta ca documentul ar demonstra ca rapirea a avut loc la alta ora. Spune ca este doar un detaliu de care nu ar trebui sa se „cramponeze” nimeni.

Rep.: Tu le-ai povestit colegilor tai - cand ati ajuns acolo sau in momentul rapirii - cine te-a chemat pe tine in chestia asta?

Marie-Jeanne Ion: Nu le-am povestit ca n-avea nici un sens sa le povestesc. Omar Hayssam nu s-a ocupat de aceasta plecare. Noi am avut toate intalnirile pregatitoare cu Munaf.

Rep.: Dar te-a sunat Hayssam.

Marie-Jeanne Ion: De sunat m-a sunat el, da. Pentru ca pe el in cunosteam, asa am si spus public. De acum doi ani din acea delegatie oficiala, era totusi un om de afaceri care se afla in avionul prezidential. Sa ma ierte Dumnezeu...

Rep.: Ai mai spus si in conferinta de presa apoi, ca... ma rog, Munaf ar fi sponsorizat o parte din deplasare.

Marie-Jeanne Ion: Munaf, da. Munaf a luat biletele de avion.

Rep.: Ati facut un contract de sponsorizare?

Marie-Jeanne Ion: Nu facusem, trebuia sa facem, a fost facuta rapid plecarea. El se grabea, ca avea nu stiu ce intalnire la un minister. Avea afacerea lui. Aia despre care s-a tot vorbit.

Rep.: Tu stiai de afacerea cu zahar?

Marie-Jeanne Ion: Ei au spus de la bun inceput ca aveau o afacere cu zahar, dar au zis ca nu-i intereseaza sa mediatizam noi chestia asta. Pe ei ii interesa sa ne ducem acolo si sa prezentam Irakul asa cum e. Sa nu stie lumea ca in Irak se vinde o femeie pe nu stiu cate camile. Ceva de genul asta.

Rep.: Ai spus ca pe Hayssam il cunosteai dinainte, si pe Munaf il cunosteai dinainte?

Marie-Jeanne Ion: Nu, pe Munaf, nu. Cu el am facut cunostinta prin Hayssam. Probabil ca de-asta m-a si sunat Hayssam. Eu pe Munaf nu-l cunosteam.

Rep.: E prima data cand un cetatean american nu este omorat, cand este eliberat, cand un ghid de grup de jurnalisti nu e despartit de grup si nu e omorat. Ai o explicatie?

Marie-Jeanne Ion: Da, am o explicatie: nu toate cazurile sunt la fel. Uitati-va putin in vest sa vedeti ca a fost eliberat un translator care era cu un jurnalist. Intr-adevar, nu era cetatean american, dar eu va spun sigur si probabil ca sa aflati candva. Peste 50 de ani.

Rep.: E un zvon despre care tu trebuie sa ne lamuresti: momentul plecarii cu avionul spre Bagdad. Ai idee cati bani a scos Munaf din Romania cu acest prilej? Ai transportat tu o parte din acesti bani?

Marie-Jeanne Ion: Habar nu am.

Rep.: Nu ti-a dat niste bani sa scoti din tara?

Marie-Jeanne Ion: Mi-a dat vreo 10.000 (n.r. - euro), dar i-am dat inapoi imediat...

Rep.: Ti-a dat doar asa, ca sa nu incalcati plafonul?

Marie-Jeanne Ion: Nu stiu ce bani avea la el, si nu ma intereseaza. Mi-a zis, te rog frumos, uite tine tu astia.

Rep.: Totusi, cand ati plecat, tu ai vorbit si cu Sorin si cu Ovidiu despre cine plateste? Ati facut un plan comun sau...?

Marie-Jeanne Ion: S-a facut un plan comun in birou la Munaf.

Rep.: Toti trei ati fost?

Marie-Jeanne Ion: Da, bineinteles.

Rep.: Deci ei stiau de la bun inceput care-i traseul, totul era pregatit, totul era organizat!

Marie-Jeanne Ion: Da, bineinteles, ce stiam eu stiau si ei pentru ca intalnirile au fost cu ei.

La Colegiul SRI

Rep.: Sunt zvonuri ca ai legaturi cu servicii secrete, ca ai facut o scoala a Serviciului Roman de Informatii.

Marie-Jeanne Ion: Si daca am facut? Asta nu inseamna... Foarte multa lume a facut colegiul asta si...

Rep.: Deci l-ai facut?

Marie-Jeanne Ion: Da, l-am facut, dar...

Rep.: S-ar putea spune ca ai facut Colegiul si dupa aceea ai lucrat cu SRI-ul sau...

Marie-Jeanne Ion: Realitatea este ca am facut Colegiul, dar dupa aceea n-am lucrat deloc cu SRI-ul.

Rep.: Stii ca sunt zvonuri de acest fel?

Marie-Jeanne Ion: Mi-ar fi placut la un moment dat, sincera sa fiu, cred ca si voua v-ar fi placut....

Rep.: Ce anume? Noi suntem angajati la ziar, nu la SRI.

Marie-Jeanne Ion: Esti angajat la ziar si munca ta este extrem de asemanatoare cu ceea ce fac oamenii lor.

Rep.: Dar nu e aceeasi. Noi scriem in ziar nicidecum sa raportam nu stiu cui general.

Marie-Jeanne Ion: Ulterior revine spunand ca a glumit cand a afirmat ca i-ar fi placut sa colaboreze cu SRI. Revenim la relatiile cu „cuplul” Hayssam-Munaf.

Rep.: Nu ti s-a parut ciudat pe atunci ca nu era Hayssam patron si era Munaf?

Marie-Jeanne Ion: Nu. Erau parteneri. Mi l-a prezentat ca fiind partenerul lui de afaceri.

Rep.: Ma rog, nu ti se pare ciudat ca la o firma la care stiai ca e Hayssam patron in acte aparea Munaf?

Marie-Jeanne Ion: Deci Munaf a spus ca el este patron la Bucovina sau la nu stiu ce fabrica din locul cu pricina.

Rep.: Dar cand v-au dat niste carti de vizita...

Marie-Jeanne Ion: Scria ca e presedinte, da, da. Eu stiu ce-a facut Hayssam, ma intereseaza pe mine ce-a facut Hayssam...

Rep.: Noi, de exemplu, mergem la Dan Voiculescu la firma si gasim pe altul care spune ca e presedintele...

Marie-Jeanne Ion: Mai, dar daca omul ala mi l-a prezentat si mi-a zis asta-i partenerul meu!

Rep.: Ar fi gresit daca zicem ca te-ai bucurat asa de mult sa-ti faci reportajul vietii, ca jurnalist, si ai fost mai neatenta la alte aspecte: de unde vin banii, cine plateste, e gresit dupa parerea ta?

Marie-Jeanne Ion: Sincer, dupa parerea mea, lucrurile ar trebui sa mearga altfel in media in tara asta si n-ar trebui sa fie niste oameni obligati, ma rog, indemnati cumva de situatie sa accepte sponsorizari asa. Nu e vorba de faptul ca n-am fost atenta. Daca ceva imi ridica semne de intrebare, in mod sigur nu plecam.

Ce s-a spus prin presa cu nu stiu ce comisioane, toate sunt prostii, pentru ca eu n-am nevoie de bani. Ca sa-mi continui ideea, daca cineva mi-ar fi propus mie aceasta treaba atunci da, as fi avut semne de intrebare. Dar nu mi-a propus nimeni nimic, era vorba doar de biletul de avion. E o suma mica, foarte mica.

Incercam sa confruntam spusele unui alt fost ostatic, Ovidiu Ohanesian, cu cele ale lui Marie-Jeanne.

Rep.: Ohanesian spunea ca a fost singurul tinut o perioada cu catuse la maini.

Marie-Jeanne Ion: Asa e.

Rep.: Mai spunea ca le-ai dat sfaturi teroristilor cum sa filmeze, folosind experienta ta din televiziune.

Marie-Jeanne Ion: Da, uite asa i-am ajutat (n.r. - devine ironica). De pilda, cand a fost ultimatumul de 4 zile, a venit un tip cu un text in engleza si mi-a zis: „Trebuie sa spui ca in patru zile veti muri”. Moment in care mi-am dat seama ca e serioasa, pentru ca nu ai cum sa retragi trupe in patru zile.

Ce era sa fac? Nu zic patru zile, mi-am zis, pentru ca ce era sa-mi faca? Ori ma omorau peste patru zile, ori ma omorau pe loc, era acelasi lucru.

Asteapta camera TV de la rapitori?!

Rep.: De ce este secreta o poveste cu atatea controverse evidente? Primim explicatia imediat: Pentru ca sunt niste detalii operationale care nu pot fi facute publice. E ca si cum tu te-ai duce acum si ai folosi o strategie. Alti hoti pe care ai vrea sa-i prinzi s-ar feri de lucrurile alea.

Rep.: Ce grad de clasificare are povestea voastra?

Marie-Jeanne Ion: Nu stiu, pentru ca nu am intrebat. Chiar am spus ca nu intreb chestia asta. Ce cred eu? Eu cred ca este un caz secret de importanta nationala. Si stii de ce? Pentru ca suntem in coalitie. Suntem in coalitia antiterorista.

Rep.: Pare ca povestea asta este ca a pornit ca un semi-aranjament, apoi lucrurile au scapat de sub control.

Marie-Jeanne Ion: Asta este exact ceea ce a spus si presedintele si ce incearca cei de la Parchet sa vada acum. Astept si eu rezultatul asta.

Rep.: Admiti ca ai fost manipulata de altii in ideea asta?

Marie-Jeanne Ion: Eu nu acuz pe nimeni inainte sa am un rezultat clar. Sincera sa fiu, motivatia aceea cu bani si faima este puerila, nu eram nebuna sa plec. Am 32 de ani... Eu vreau sa se termine odata povestea asta si sa-mi vad de viata mea. M-am saturat de speculatii, prefer sa vad rezultate oficiale, care au in spate probe.

Oprim inregistrarea. Serban Huidu, aflat „prin zona”, o intreaba daca a reusit sa recupereze camera TV din Irak. Raspunsul este socant: „Am vorbit s-o lase la ambasada”. O intrebam daca pastreaza contactul cu rapitorii, iar ea raspunde ca a vorbit cu „unii care au legatura cu ei”. Nu spune mai multe.

Daniel Neamu, Andrei Badin