Ministerul Finantelor a declansat o ampla operatiune de verificare a conturilor si afacerilor presei, fie scrisa, fie audio-vizuala. O adresa oficiala semnata si stampilata, datata 4 iulie, trimisa in jurul orei 13.

00, de directoarea din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Silvia Marinescu, someaza sefii directiilor subordonate (Directiile generale ale finantelor publice judetene, Directia generala de administrare a marilor contribuabili si Directia generala a finantelor publice a municipiului Bucuresti) sa transmita, pana pe 4 iulie, ora 14.

00 (adica, dupa numai o ora), situatia datoriilor catre stat inregistrate de societatile mass-media aflate in administrarea fiecareia dintre unitatile mentionate.

Prin aceasta adresa ANAF, agentie subordonata direct Ministerului Finantelor, solicita informatii referitoare la totalul obligatiilor restante la data de 31 mai 2005, defalcat pe bugete, astfel: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj si bugetul Fondului National Unic de asigurari sociale de sanatate.

De asemenea, documentul citat a cerut si informatii referitoare la masurile intreprinse de fisc pentru recuperarea acestor datorii (executare silita, inlesniri etc). Surse din Ministerul de Finante ne-au declarat ca aproximativ 80% din trusturile de presa, centrale sau locale, au datorii catre stat. Acestea risca sa dispara dupa blocarea conturilor bancare.

Pe de alta parte, potrivit listei datornicilor catre stat, actualizata trimestrial de ANAF, la sfarsitul primului trimestru din acest an marii contribuabili inregistrau restante de aproximativ 84.000 de miliarde de lei, in timp ce firmele mici si mijlocii aveau datorii de aproape 74.000 de miliarde de lei. In aceste conditii, ANAF preciza ca au fost blocate conturi bancare in valoare de peste 50.

000 de miliarde de lei si au fost instituite sechestre asupra bunurilor mobile si imobile care valoreaza aproape 12.000 de miliarde de lei. Printre societatile cu conturile blocate se aflau si cluburile de fotbal care, potrivit lui Sebastian Bodu, seful ANAF, acumulasera datorii de 19,6 milioane de euro.

Presedintele ANAF a declarat, in repetate randuri, ca nu il intereseaza cine este in spatele companiilor debitoare, fiind preocupat numai ca statul sa isi recupeze datoriile. De asemenea, Guvernul a decis sa nu mai acorde nici un fel de facilitati fiscale (esalonari, reesalonari) pentru firmele datornice.

In primele cinci luni din acest an, Fiscul a solicitat in justitie deschiderea procedurii reorganizarii judiciare si falimentului pentru 913 contribuabili mici si mijlocii si pentru trei mari datornici, ale caror datorii depasesc 13.800 de miliarde de lei. Intreprinderile mici si mijlocii au restante la stat de 4.

400 de miliarde de lei, iar cei trei mari datornici, respectiv Carom Onesti, Fartec Brasov si Vascovin Vaslui au datorii de peste 9400 de miliarde de lei. Din aceasta suma, numai in contul Carom exista obligatii neachitate care se apropie de 8700 de miliarde de lei. Pe lista companiilor mari pentru care statul solicita falimentul se afla si RAFO Onesti cu datorii de peste 8000 de miliarde de lei.

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, arata, recent, ca nu crede ca statul va mai recupera datoriile acumulate de rafinaria din Onesti.