Daca in Timis una dintre cauzele inundatiilor erau lucrarile de amenajare a digurilor, prost executate, in sud probleme sint la unii dintre concesionarii lacurilor destinate pescuitului, care au preluat aproximativ 200 de diguri.

In zonele recent inundate, un numar mare de iazuri transformate in pescarii si care au diguri de aparare sint in proprietate privata sau concesionate unor firme.

Acum autoritatile incearca sa-i scoata tapi ispasitori doar pe acestia si au anuntat ca ii vor da in judecata pe concesionarii de diguri si proprietarii care nu au respectat „legea apelor“, fapt cerut de insusi premierul Calin Popescu Tariceanu.

„Autoritatile incearca sa gaseasca un tap ispasitor pentru inundatiile din Olt, de aceea se discuta acum mult despre concesionarile facute de primarii la digurile de linga iazuri“, spune Cristian Nastase, proprietarul digului de la Movileni, judetul Olt. Totodata, acesta a adaugat ca digul lui nu are nicio problema, iar ca autoritatile au incercat doar sa dea vina pe cei care detin aceste diguri.

„Apa a dat peste, nicidecum nu s-a fisurat digul, cum spun autoritatile. Daca ar fi sa dam vina pe cineva, ar trebui trasi la raspundere cei de la ANM care nu au specificat ca ploile vor avea o asa intensitate“, mai spune Nastase.

Nici ceilalti detinatori de diguri nu sint multumiti de autoritati. Astfel, Florea Marineti, concesionarul digului de la Potcoava, judetul Olt, spune ca a platit pentru dig mai mult decit era nevoie. „Platesc pentru cesionarea digului, pe 49 de ani, 141 de milioane in noua rate“, spune Florea Marineti.

Totodata, acesta a adaugat ca in 2003, cind a luat digul de la primarie, acesta avea fisurile de acum si ca autoritatile le-au ‘’rezolvat „cu citeva basculante de piatra. „Autoritatile vin si fac inspectii, dar cind este vorba sa faca investitiile care le revin se fac ca nu stiu“, spune Florea Marineti.

Teleorman, fruntas la patroni de diguri

Teleormanul are cele mai multe iazuri cu diguri care au fost vindute. „Acestea au apartinut fostelor CAP-uri. Iar dupa 1990, majoritatea au fost vindute prin societatea Danubius SA Zimnicea, care a intrat in proces de lichidare“ potrivit unor surse din cadrul Autoritatii de Piscicultura.

Astfel, diguri ca acelea de la iazul Fanea, care este detinut de societatea Julieta Procom, si iazul Calnistea, cu o intindere de 1,1 ha care este detinut de Carmen Livia Dragnea, sint doar citeva exemple de diguri private. Acest judet este fruntas si in ceea ce priveste numarul de diguri cazute, cu un numar de 14 diguri si doua baraje, potrivit autoritatilor.

Cel mai recent este cel de la Prunarul detinut de SC Salix Alexandria, care a cedat in decursul zilei de ieri.

Primariile spun altceva

Consiliile locale spun ca cei care au concesionat iazurile trebuie sa aiba grija si de intretinerea digurilor. „Cei care au inchiriat iazul aveau stipulat in contract ca trbuie sa intretina si digul“, spune Serban Constantin, primarul comunei Movileni.

Potrivit acestuia, digurile au fost scoase spre cesionare prin hotarire a consiliului judetean, prin aceeasi metoda luncile de apa devenind proprietatea primariilor, lucru nelegal potrivit surselor din cadrul Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol.

Ce spune legea

Fie ca aceste diguri sint private sau de stat, potrivit legii, proprietarul trebuie sa respecte legea apelor. Si anume el trebuie sa asigure in primul rind rolul amenajarii hidrotehnice, de regula cel de aparare impotriva inundatiilor. Iar apoi functia pe care proprietarul o da iazului: piscicultura, irigatii sau altceva. •

La Snagov, investitiile continua

Sulfina Barbu, ministrul Mediului, spune ca va pastra programul de amenajare a lacului Snagov, el fiind un proiect cu rol de ecologizare a lacului. Astfel, ministrul a adaugat ca proiectul trebuie facut pentru ca exista riscul ca animalele din lac sa dispara, desi la ora actuala mai mult de jumatate din tara a fost afectata de inundatii.

Totodata azi, in cadrul sedintei de partid a Partidului Democrat, se va discuta soarta directorului de la Compania Nationala a Apelor Romane, Aurel Pana. Lucru promis de presedintele partidului Emil Boc si de Sulfina Barbu.