Rezerva de valuta plus cea de aur insumau la sfarsitul lunii iunie aproximativ 15 miliarde de euro, conform unui comunicat BNR.

Rezervele internationale (valuta plus aur) ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut fata de luna mai cu aproximativ 610 milioane de euro.

De asemenea, tot fata de luna mai, rezervele valutare au crescut cu peste 534 de milioane de euro ajungand la aproximativ 14 miliarde de euro.

Aceasta crestere vine ca urmare a unor intrari de peste un miliard de euro reprezentand cumparari ale Bancii Centrale din piata valutara, intrari din privatizari si venituri din administrarea rezervei internationale.

Cresterea rezervei s-a produs cu toate ca BNR a trebuit sa plateasca aproximativ 600 de milioane de euro, reprezentand plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice.

Rezerva de aur s-a mentinut la nivelul de 105 tone, dar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,217 de miliarde de euro.

Pana la finele anului 2005, platile scadente in contul datoriei publice externe insumeaza peste 800 de milioane de euro.