"Dezvoltarea buclei locale va contribui la obtinerea de catre Romania a statutului de Societate Informationala.

Includerea obiectivului de dezvoltare a buclei locale in cadrul prioritatilor sectoriale ce fac parte integranta din "Planul National de Dezvoltare 2007 - 2013", precum si atragerea de fonduri structurale in domeniu constituie o necesitate.

O astfel de abordare este de natura sa favorizeze atenuarea decalajelor actuale ale Romaniei fata de tarile dezvoltate si sa aduca beneficii de natura economica, culturala si sociala" a declarat Zsolt Nagy, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in deschiderea celei de-a treia editii a

conferintei anuale "Bucla Locala".

Zsolt Nagy a punctat o serie de probleme cu care se confrunta IT&C-ul romanesc, precum: existenta unui decalaj semnificativ privind accesul la bucla locala intre zona urbana si cea rurala si ponderea scazuta a furnizorilor alternativi in comparatie cu operatorul dominant.

Ministrul a prezentat politicile si strategiile privind dezvoltarea buclei locale in Romania, insistand asupra impulsionarii tehnologiei xDSL ca premisa pentru cresterea capacitatii liniilor de cupru si a implementarii noilor sisteme de tip NGN (Next Generation Network).

De asemenea, se are in vedere modificarea Tabelul National de Atribuire a Benzilor de Frecvente, ceea ce va conduce la aparitia unor benzi de frecventa pentru implementarea unor noi solutii de dezvoltare a buclei locale, spre exemplu atribuirea benzii 3.6 - 3.8 GHz pentru sistemele Wi-Max.

Pentru dezvoltarea viitoare a buclei locale vor fi luate in calcul solutii precum: implementarea in mediul urban a canalizatiilor subterane pentru retelele de telecomunicatii si realizarea interconectarii retelelor metropolitane si nationale ce apartin institutiilor sau companiilor nationale si care pot fi puse la dispozitia

celorlalti operatori. De asemenea, introducerea de noi tehnologii de tip wireless (DECT, PHS, Wi-Max, Wi-Fi) va stimula accesul la bucla locala.

In acest sens, MCTI dezvolta o serie de proiecte pilot: Power Line Communications (PLC), Personal Handyphone System, City Net si Economia bazata pe Cunoastere.

Proiectul pilot in vederea implementarii tehnologiei Personal Handyphone System (PHS) in Romania isi propune dezvoltarea retelelor de tip micro-celula in zonele rurale si urbane cu costuri minime de utilizare a serviciilor electronice.