Concesionarea defectuoasa a lucrarilor hidrotehnice ar putea fi unul din factorii care au dus la inundatii. Romania asteapta ajutor de la UE pentru zonele calamitate.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a cerut in videoconferinta cu prefectii, o situatie detaliata asupra modului in care au fost intretinute barajele si lucrarile hidrotehnice aflate in perimetrul luciurilor de apa date in administrare prin contractele de concesionare.

"Am constatat ca evacuarile de ape mari nu functioneaza si rolul lor de prevenire a inundatiilor nu a putut fi indeplinit. Acest lucru a amplificat efectul inundatiilor din aceste zile.

Este o situatie extrem de ingrijoratoare pentru ca am aflat ca in unele parti, de exemplu, digurile pentru lucrarile de protectie impotriva inundatiilor sunt folosite la pasunat sau in alte scopuri", a spus Primul-ministru.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca in situatia in care se va constata ca nu au fost respectate clauzele privind intretinerea lucrarilor hidrotehnice, contractele de concesiune vor fi anulate.

De asemenea, seful Executivului a cerut Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Mediului sa verifice in ce conditii legislatia permite schimbarea destinatiei lucrarilor hidrotehnice cesionate. Premierul Tariceanu a propus ca ar trebui revizuita legislatia astfel incat administrarea barajelor si lucrarilor hidrotehnice sa treaca in sarcina primariilor.

In timpul videoconferintei cu prefectii, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga a precizat ca va fi elaborat si ulterior va fi trimis institutiilor locale un manual de interventie in situatii de urgenta. "Acest manual trebuie sa fie precum Biblia pentru autoritatile locale, pentru primari", a spus ministrul Blaga.

Ministrul Sulfina Barbu a aratat ca exista la nivelul autoritatilor locale un instructaj pentru inundatii care nu a fost folosit asa cum se cuvine si, din acest motiv, manualul propus de ministrul Blaga este cu atat mai necesar.

Ministrul Administratiei si Internelor a prezentat un plan de masuri pentru sprijinirea persoanelor si localitatilor afectate de inundatii. Astfel, autoritatile vor asigura spatii si conditii de cazare pentru populatia evacuata, apa potabila si alimente, asistenta medicala pentru persoanele cu afectiuni.

De asemenea, a afirmat Vasile Blaga, autoritatile locale au obligatia sa supravegheze permanent barajele si lucrarile hidrotehnice si de hidroamelioratii pentru a initia masuri de aparare si de avertizare a populatiei. Totodata, cu sprijinul Ministerului Economiei si Comertului, institutiile locale vor interveni pentru remedierea defectiunilor aparute la reteaua de alimentare cu energie electrica.

In cadrul videoconferintei, prefectii din judetele afectate de inundatii au prezentat pagubele inregistrate pana in dimineata zilei de 4 iulie.

OLT

- peste 1300 de case afectate, din care 60 sunt distruse

- peste 1700 de gospodarii afectate

- podul din localitatea Icoana a fost distrus, izoland localitatea

- s-au produs alunecari de teren la Mihaesti, unde au fost afectate 5 case

- au fost evacuate persoanele afectate de inundatii

- se distribuie apa minerala, paine

- Directia Sanitara analizeaza calitatea apei potabile

TELEORMAN

- 33 de localitati au fost afectate de inundatii

- 2310 case inundate

- 1200 gospodarii afectate de inundatii

- 1650 de persoane evacuate

- 12 drumuri impracticabile

- 3800 ha fonduri forestiere

- 2 poduri si 11 podete.

Autoritatile locale au intervenit cu un elicopter, 11 barci, 13 motopompe.

ARGES

- 30 de case sunt inundate

- 1.800 hectare sunt inundate

- circulatia a fost reluata

GIURGIU

- 6 case afectate

- 91 gospodarii anexe inundate

- 120 de ha de pasune

- Se mentine starea de aparare impotriva inundatiilor

- Sunt afectate 2 drumuri judetene

CONSTANTA

- Situatia cea mai delicata este in zona Saraiu.

- 250 de gospodarii anexe si 325 case sunt afectate

- 5 comune si 11 sate afectate

- Circulatia este intrerupta pe un singur drum

DOLJ

- 3096 de hectare de hectare afectate

- Fantani colmatate

- Spitalul 1 a fost identificata drept locatie pentru sinistratii varstnici, iar scolile si gradinitele din sate sunt locatii pentru ceilalti sinistrati

- Pesticidele din subsolul fostelor CAP-uri s-au dizolvat si exista pericolul de afectare a panzei freatice si a fantanilor

Guvernul asteapta evaluarea Comisiei Europene asupra solicitarii de sprijin pentru refacerea zonelor din Banat afectate de inundatiile produse in perioada aprilie-mai 2005.

Executivul a depus, pe 23 iunie 2005, solicitarea de a accesa Fondul Solidaritatea. Autoritatile romane au evaluat pagubele determinate de calamitati, iar valoarea totala acestora a depasit 488 milioane euro.

Potrivit procedurilor in vigoare, Comisia Europeana urmeaza sa raspunda solicitarii Romaniei intr-o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni.

Comisia Europeana nu acopera pagube produse in domeniu privat, ci numai un procent din pagubele produse in domeniul public. Cuantumul despagubirilor va fi comunicat Romaniei dupa evaluarea Comisiei Europene.

Romania nu poate sa adreseze o noua cerere de sprijin Comisiei Europene, in care sa fie cuprinse si pagubele produse in ultima perioada.