Curtea Constitutionala s-a pronuntat joi asupra Pachetului de Legi privind justitia si proprietatea. Pachetul de legi privind reforma nu poate fi promulgat de presedinte, Curtea Constitutionala hotarind sa trimita pachetul inapoi in Parlament.

Conform ministrului Justitiei, Monica Macovei, Pachetul de Legi trebuie retrimis la Parlament, care ar trebui sa-l dezbata intr-o sesiune extraordinara, ce ar trebui convocata de presedintii celor doua camere.

Curtea Constitutionala a fost sesizata de un numar de 101 deputati si 39 senatori, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite, precum si de un grup de 25 de senatori, in legatura cu neconstitutionalitatea Legii privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum

si unele masuri adiacente, adoptata prin procedura angajarii raspunderii Guvernului, in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului din 22 iunie 2005.

Curtea nu a respins pachetul de legi in intregime, ci doar citeva legi propuse de Guvern. Curtea a respins criticile de neconstitutionalitate privitoare la procedura de adoptare a acestui proiect de act normativ.

Curtea a declarat neconstitutionala prevederea ca, in perioada mandatului, judecatorii si procurorii alesi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii sa nu poata desfasura activitatea de judecator sau procuror.

De asemenea, Curtea a respins ca neconstitutional articolul care stipula ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu pot fi mentinuti in functie dupa implinirea varstei de pensionare.

Ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, Pachetul de Legi trebuie rediscutat de Parlament. Avind in vedere ca Parlamentul intra in vacanta, ar putea fi nevoie de o sesiune parlamentara extraordinara.