Victor Babiuc, fostul ministru al Apararii Nationale, si Gigi Becali, patronul FC Steaua, au fost pusi sub acuzare de catre procurorii Sectiei Parchetelor Militare, pentru comiterea infractiunilor de abuz contra intereselor publice, respectiv complicitate la aceasta infractiune.

Acest scandal a fost scos la iveala pentru prima data de Jurnalul National, care, intr-un articol aparut in noiembrie 2001 atragea atentia asupra faptului ca, in urma acelei tranzactii, vistieria Armatei a fost pagubita cu o mare suma de bani.

Mai mult, procurorii instantei supreme fac verificari cu privire si la o sesizare venita din partea Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, in legatura cu patronul FC Steaua, Gigi Becali, au informat, ieri, surse judiciare.

IMPRICINATII.

Surse judiciare din cadrul Parchetului General au comunicat ca, alaturi de Victor Babiuc si Gigi Becali, in dosarul terenurilor mai sunt anchetati si generalul de corp de armata Dumitru Cioflina, fost consilier pe probleme de aparare al premierului, generalul Constantin Stanasila, fost sef al Directiei Constructii si Domenii Militare din MApN, generalul Florentin Popa, precum si alte sase

persoane. Toti cei 11 urmariti penal vor fi trimisi in judecata dupa finalizarea cercetarilor si intocmirea rechizitoriului. Intregul grup este cercetat in dosarul privitor la schimbul a doua terenuri aflate in proprietatea Armatei, pe timpul cand Victor Babiuc indeplinea functia de ministru al Apararii.

JOCUL CU TERENURI. Anchetatorii sustin ca, la 2 iunie 1999, Gigi Becali impreuna cu reprezentantii MApN au semnat un proces-verbal prin care se facea schimbarea dreptului de proprietate asupra a doua suprafete de pamant.

In urma acestui schimb, Becali ar fi primit de la Armata un teren de 20,9 hectare in zona Baneasa-Pipera, in schimbul caruia a oferit unul de 21,5 hectare in satul Stefanestii de Jos, Ilfov. Desi aveau suprafete aproximativ egale, cele doua terenuri aveau o valoare disproportionata din cauza faptului ca pretul lor de piata era cu totul diferit.

In timp ce, la Baneasa, metrul patrat de pamant se vindea pe atunci cu 20-25 de dolari, la Stefanesti el nu depasea 6-7 dolari. In urma acestei tranzactii a rezultat o diferenta de aproximativ 3,3 milioane de dolari, bani pe care i-ar fi castigat Gigi Becali.

DOLARII. Conform unui calcul simplu, el ar fi primit de la Armata un teren care valora 4,7 milioane de dolari, in schimbul caruia a dat unul care valora doar 1,4 milioane de dolari. Anchetatorii au stabilit ca din partea MApN, actele privitoare la acest schimb au fost semnate de lt. col.

Aurel Iorga si de capitan-comandorul Petre Cristea, seful UM 01877, in a carei administratie se afla terenul din Baneasa, dar schimbul s-ar fi facut din ordinul ministrului Victor Babiuc. Anchetatorii mai sustin ca, in acea perioada, gen. Stanasila ar fi intocmit mai multe rapoarte adresate ministrului Babiuc in care se preciza ca acel schimb ar fi fost util Armatei.

Tot atunci, expertul Miron Turcu ar fi aratat, intr-o expertiza intocmita la cererea MApN, ca acele terenuri ar avea o valoare egala. In raportul intocmit de Corpul de Control al MApN se arata ca terenul a putut fi schimbat doar dupa ce a fost transferat din domeniul statului in domeniul privat, fapt care a constituit o incalcare grava a legii.

UN NOU ATAC LA ANTENA 1

Nemultumit ca este urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu, Gigi Becali a mers ieri la Parchet hotarat sa schimbe situatia. "Inarmat" cu doua hartii despre care zicea ca-i demonstreaza nevinovatia, latifundiarul din Pipera a incercat sa-l determine pe procuror sa-l transforme in martor.

Pentru ca nu a iesit asa cum se astepta, iar procurorul militar, "cu scame de comunism si securism in sange" nu s-a lasat impresionat, a inceput circul. "Daca-i prost... Habar nu are de legi. Ce sa vorbesc cu ala? ala are in sange comunism." Omul legii nu a fost singurul "comunist" cu care Gigi a avut ieri de-a face.

Angajatii Antenei 1 prezenti in fata Parchetului General au intrat si ei in colimator. "Sunteti niste prosti, ma!! Sunteti niste hahalere, infectati cu comunism."

REFUZ

Contactat telefonic, fostul ministru Victor Babiuc a refuzat sa ofere vreo informatie, sub motiv ca pleaca din Bucuresti, este pe drum si nu poate sa vorbeasca: "Eu sunt pe drum, nu va spun nici un cuvant. Vin in Bucuresti maine seara si atunci o sa va spun tot ce vreti. Fac si eu ce pot. Acum sunt pe drum". Apoi a inchis telefonul.

de Razvan Belciuganu, Vasile Surcel