Vasile Blaga, ministru de interne, Lucian Boghiu, fost director la Electrica, arestat pentru luare de mita, sau Gheorghe Olteanu, fost director in Ministerul Economiei, au fost salariati la Luxten

Dezvaluirile despre Dan Ioan Popescu si legaturile acestuia cu mediul de afaceri revin astazi cu alte conexiuni dezvoltate in jurul firmei Luxten Lighting SA, condusa de fostii parteneri de afaceri ai ex-ministrului economiei. In perioada 2001-2004, a guvernarii PSD, firma Luxten a reusit sa obtina mai multe contracte de anvergura pentru iluminatul public in mai multe orase din tara.

Intamplator sau nu, la „carma” celor mai multe dintre primariile care au batut palma cu Luxten pentru iluminatul stradal se afla primari din partidul celor trei trandafiri, formatiune din care fac parte si Ionel Pepenica si Claudiu Radulescu, cei doi directori ai firmei.

O politica personala

Firma Luxten Lighting SA a promovat si o politica destul de interesanta de selectie a angajatilor. „Am angajat in fiecare an sefii de promotie de la mai multe facultati”, ne-a declarat Ionel Pepenica, actionar si director al Luxten SA, filiala Bucuresti.

Pe langa absolventii de exceptie si alti specialisti din domeniul electricitatii, printre actualii sau fostii angajati ai firmei se regasesc si cateva persoane mai mult decat interesante: Vasile Blaga, actual ministru al administratiei si internelor, Lucian Boghiu, fost director al Electrica, arestat de PNA pentru luare de mita in urma cu cateva zile, Gheorghe Olteanu, fost sef al Corpului de

Control din Ministerul Economiei pe vremea lui Dan Ioan Popescu, sau Nicolae Grigorescu, fost arbitru international de fotbal.

Lor li se mai adauga alte cateva nume sonore mai ales pentru partea de vest a tarii, persoane care figureaza, conform Registrului Comertului, ca detinand functii de cenzori ai Luxten SA: Pavel Belean, fost director al Finantelor Publice Arad si fost membru PDSR, Dorel Vit, conferentiar universitar la Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii „Dragan” din Lugoj, sau Ioan Horhat, directorul

sucursalei CEC din Arad si membru PSD.

„E problema mea ce am facut acolo”

Vasile Blaga, actualul ministru al administratiei si internelor si unul dintre oamenii de incredere ai presedintelui Traian Basescu, este de departe cel mai spectaculos nume care apare printre fostii angajati ai Luxten SA.

Informatia este facuta publica si pe declaratia de avere a acestuia la capitolul „Venituri ale declarantului si ale membrilor sai de familie, realizate in ultimul an fiscal incheiat”.

Astfel, am aflat ca actualul ministru a fost expert la Luxten SA si a incasat, in 2004, un salariu total de 292 milioane de lei, adica aproximativ 8.000 de euro. Vasile Blaga a fost de-a dreptul iritat de faptul ca i-am cerut sa ne spuna ce expertize a facut pentru firma fostilor parteneri de afaceri ai lui Dan Ioan Popescu: „Am lucrat la Luxten din 2001, din vara, pana in decembrie 2004.

Am lucrat pentru filialele din tara, in special cele din Ardeal. E problema mea ce fel de expert am fost. Am facut expertize tehnice. Va repet, e problema mea ce am facut acolo!”.

Intrebat daca s-a ocupat si de partea de contracte, avand in vedere ca Oradea, orasul din care provine, este iluminat de Luxten, acesta s-a aratat la fel de deranjat: „Eu nu m-am ocupat de nici un contract, nicaieri in Romania. E absurd ce se zice referitor la contractul Luxten de la Oradea. Nu are nici o legatura cu mine.

Va rog sa retineti un lucru, nu am avut nici o legatura cu contractele si influenta!”.

Un director la „racoare”

Un alt fost angajat al Luxten SA, Lucian Boghiu, director al Electrica SA pana anul trecut, si-a petrecut ultimele zile la „racoare”, fiind arestat de PNA pentru ca ar fi luat spaga o masina de lux, un Audi A8. Boghiu a fost directorul Electrica SA, companie aflata in subordinea Ministerului Economiei, pana in vara lui 2004.

Considerat un apropiat al lui Dan Ioan Popescu, el a fost numit la conducerea Electrica chiar de DIP. Acela a fost momentul in care a parasit postul pe care il ocupa la Luxten pentru functia de la stat. Ionel Pepenica, directorul Luxten SA, ne-a confirmat ca Lucian Boghiu a lucrat intr-o pozitie de conducere la aceasta companie intre octombrie 2000 si martie 2001.

Gheorghe Olteanu, fost director general si sef al Corpului de Control al Ministerului Economiei pe vremea cand aceasta institutie era condusa de Dan Ioan Popescu, a lucrat si el pentru „o perioada scurta de timp la Luxten”, potrivit declaratiei lui Ionel Pepenica. Potrivit unor surse, a ocupat functia de director comercial.

Angajati si angajatori

Arbitrajul electric

Nicolae Grigorescu, fost arbitru international de fotbal si presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, este un angajat vechi al Luxten. Grigorescu figureaza pe statele de plata ale Luxten de sase ani: „Lucrez ca si consilier la Luxten, inclusiv pe probleme mass-media, sociale, marketing. Adica pe tot ce nu tine de partea de productie. Nu am nici o legatura cu directorii.

De cand lucrez in firma, din „99, nu am auzit de Vasile Blaga sa fie angajat. Pe Blaga il cunosc, a fost coleg de facultate cu mine”.

Alti angajati ai companiei Luxten SA

Gheorghe Olteanu - fost director general si sef al Corpului de Control al Ministerului Economiei

Nicolae Grigorescu - fost arbitru international de fotbal si presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor

Pavel Belean - fost director al Finantelor Publice Arad si fost membru PDSR

Dorel Vit - conferentiar universitar la Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii „Dragan” din Lugoj

Ioan Horhat - directorul sucursalei CEC din Arad si membru PSD.

Vasile Blaga - ministru de interne

Membru marcant al PD si considerat unul dintre apropiatii lui Traian Basescu, Vasile Balga este cel mai spectaculos nume care apare printre fostii angajati ai Luxten SA. Actualul ministru a fost expert la Luxten SA si a incasat, in 2004, un salariu total de 292 milioane de lei, adica aproximativ 8.000 de euro.

Dan Ioan Popescu - seful Organizatiei Bucuresti a PSD

Fost ministru al economiei si fost asociat cu unul dintre actionarii principali ai firmei Luxten, Claudiu Radulescu, Dan Ioan Popescu i-a vandut acestuia toate afacerile pe care le detinea in momentul cand a devenit ministru in guvernul Adrian Nastase. Firma Luxten a beneficiat de contracte in valoare de 45 de milioane de dolari de la Electrica SA, companie subordonata Ministerului Economiei.

Lucian Boghiu - fost director Electrica

Fost director al Electrica SA pana anul trecut, Lucian Boghiu a fost angajat al Luxten pe o pozitie de conducere acum patru ani. Firma la care a lucrat s-a bucurat de mai multe contracte, de milioane de dolari, incheiate cu Electrica SA in perioada in care el era director.

Bucuresti, marele „tun”

Potrivit unui raport al Corpului de Control condus de Victor Ponta din 2002, serviciul de iluminat public al Capitalei a fost delegat catre Luxten Lighting SA in anul 1998, pe vremea primarului Viorel Lis.

S-a organizat o licitatie, dar sapte membri din comisie plus presedintele nu au semnat procesul-verbal de licitatie.

Din acel moment, Capitala achita anual 11 milioane de dolari catre Luxten, iar contractul se intinde pe 20 de ani.

De mentionat este ca, inainte de licitatia din 1998, Primaria Generala platea anual doar 2,3 milioane de dolari pentru intretinerea iluminatului urban.

Si dincolo de PSD

Luxten nu a batut palma numai cu primari PSD in ultimii patru ani. Timisoara, Baia Mare si Resita, conduse de un popular, un liberal si, respectiv, un independent, sunt exemple elocvente.

Fostul primar din Resita, Mircea Popa, a vizat un contract cu Luxten pentru 915 de contoare temice, in valoare de 451.456 euro.

Luxten Lighting a reabilitat iluminatul public si in alte orase ale tarii: Tulcea - 25 miliarde lei, Sinaia - 7 miliarde lei, Targu-Jiu - 3 miliarde, Turnu-Severin - 0,8 miliarde, Piatra Neamt - 1 miliard si Alexandria - 1 miliard.

Contracte banoase - 223 de milioane de euro pentru iluminatul public

Firma condusa de fostii parteneri de afaceri ai lui Dan Ioan Popescu a incheiat zeci de contracte cu primariile din tara pentru iluminatul stradal, intre 2001 si 2004

In perioada guvernarii PSD, contractele incheiate de Luxten Lighting SA cu statul au cunoscut o anvergura nebanuita. Valoarea totala a acestora, care reiese din cifrele obtinute de EVZ de la mai multe primarii din tara, se ridica la peste 8.479 miliarde de lei, adica 223,13 milioane euro.

Suma obtinuta de Luxten pentru contractele de iluminat stradal o depaseste pe cea investita, de exemplu, de guvernul Nastase in programul national „Sali de sport”: 6.703 miliarde de lei, adica 167,5 milioane de euro.

O afacere de milioane

Intamplator sau nu, Luxten a beneficiat de contracte uriase cu primariile din mai multe orase administrate de edili PSD, pentru reabilitarea, intretinerea sau proiectarea retelelor electrice. Multe dintre aceste contracte au starnit controverse legate de modul de atribuire ori de valoarea lor, considerata mult prea mare.

Elocvent in acest sens este contractul incheiat de Luxten in 2001 cu Primaria Constanta, condusa de pesedistul Radu Mazare. Valoarea acestuia se ridica la peste 18 milioane de dolari si a fost obtinut de Luxten in tandem cu firma Flash Lighting Services SA. Firma Flash este administrata de Sorina Moscu Hortolomei, administratorul mai multor firme din sfera de interese a „clanului Mazare”.

Concurs cu premii

La Ploiesti, unde „domneste” primarul PSD Emil Calota, tot in 2001 a fost organizata o asa-zisa selectie de oferte, in urma careia firma Luxten a obtinut un contract de 12 milioane de dolari, derulat timp de zece ani, pentru reabilitarea si intretinerea iluminatului public.

Desi legea ar fi impus organizarea unei licitatii, edilul ploiestean s-a rezumat sa faca numai o simpla selectie de oferte, de la care Luxten a plecat cu fabulosul contract in buzunar. Fostul primar PSD al Craiovei, Vasile Bulucea, s-a dovedit mai ingenios decat colegul sau de partid ploiestean si a organizat un asa-zis „concurs de solutii”.

Luxten SA a castigat in ciuda faptului ca una dintre celelalte doua societati participante a prezentat o oferta de trei ori mai mica. „Premiul” a constat in 12,3 milioane de euro. Suma a fost tinuta la secret ceva vreme de o clauza de confidentialitate stipulata in contract, insa a fost dezvaluita dupa ce primarul Bulucea a dat de bucluc din acest motiv.

Fara licitatie

Din anul 2002 pana acum, Primaria Medias a virat in contul Luxten peste 350.000 de euro, urmand ca pana in 2010 sa plateasca lunar 30.000 euro. In prezent, administratia din Medias are datorii de 180 de miliarde de lei, peste jumatate din acestea fiind catre Luxten (93 miliarde).

Contractul cu firma de electricitate a fost opera fostului primar PSD, Teodor Plopeanu, iar modalitatea de atribuire a constat in acelasi „concurs de solutii”.

In anul 2003, la Aiud, s-a repetat scenariul „concursului de solutii”. Luxten si-a mai adjudecat un contract de aproximativ 850.000 de euro pentru modernizarea si extinderea retelei de iluminat a orasului. Liviu Octavian Rusu, fost primar PSD, si-a lasat semnatura pe respectivul contract.

Interesele Luxten in Moldova

La Iasi, pe vremea primarului Constantin Simirad, Luxten a vandut municipalitatii consumabile de iluminat public pentru care a facturat 2,1 miliarde de lei.

Achizitia publica s-a derulat prin doua tranzactii: una in 2002, cealalta in 2003. Mai mult, in noiembrie 2004, Gheorghe Nichita, succesorul lui Simirad, a concesionat firmei Luxten intreaga retea de iluminat a municipiului. Valoarea contractului se ridica la 13 milioane de dolari, iar Luxten lucreaza in tandem cu Flash Lighting Services, „duet” pe care-l regasim si la Constanta.

La Bacau, Luxten a executat instalatia de nocturna a stadionului „Dumitru Sechelariu”, cand, evident, baronul PSD cu acelasi nume era primar. In Vatra Dornei, firma a prins un contract de 778.000 euro, iar la Galati, primarul Nicolae Dumitru si-a pus si el semnatura pe un contract cu Luxten, in valoare de 10 milioane de euro.