Manifestantii anti-globalizare se bat de zile in sir cu politia britanica

Cu cateva ore inaintea inceperii summit-ului G8 de la Gleneagles, Scotia, intre politie si manifestanti au izbucnit confruntari in apropierea unei tabere situate pe un teren public. Potrivit politiei, ieri, la ora locala 4,00 au izbucnit „incidente izolate” in tabara manifestantilor de la Sterling, nu departe de Gleneagles.

„Politistii au fost atacati, 60-70 de persoane fiind arestate pana in prezent”, a declarat un responsabil al politiei.

Demonstrantii au spart parbrizele mai multor masini, au aruncat cu pietre in directia barajelor politienesti. Ei au incercat, de asemenea, fara succes, sa inchida o statie de cale ferata.

Mii de militanti antirazboi, anti-globalizare si anticapitalism, care acuza grupul tarilor bogate ca nu se intereseaza de cei saraci, se confrunta cu politia de zile in sir, incercand sa blocheze desfasurarea summit-ului G8 de la Gleneagles.

In cursul dupa-amiezii, atmosfera a devenit si mai tensionata, dupa ce politia a anuntat ca nu va mai permite desfasurarea unui miting pentru care se adunasera mii de oameni din toata tara, dar si din strainatate. „Noi vom manifesta, politia poate sa spune orice vrea ea”, a declarat purtatorul de cuvant al miscarii „G8 Alternatives”, Maureen Watson.

In fata replicii hotarate a organizatorilor demonstratiei, politia a revenit asupra deciziei. Peste 10.000 de politisti au fost mobilizati la Gleneagles si in alte localitati din Scotia pentru a asigura securitatea participantilor la summit-ul deschis ieri seara.

Ajutati Africa acum!

„Acum, ori niciodata” este momentul in care trebuie ajutate tarile sarace, indeosebi cele din Africa, a declarat aseara secretarul general al ONU, Kofi Annan, solicitand natiunilor bogate sa faca mai mult decat sa-si dubleze ajutorul global acordat dezvoltarii.

El a precizat ca tarile sarace „au nevoie de un ajutor mai substantial si de o mai buna calitate”, „de o stergere a datoriilor mai substantiala si mai durabila” si de „abolirea subventiilor agricole in tarile bogate”.

„A face o schimbare istorica, fundamentala, este o ocazie care apare o data la o generatie, dar totul depinde de vointa guvernelor”, a conchis Annan, care se va intalni astazi cu liderii G8 la Gleneagles.