Dupa atentatele zilnice indreptate asupra fortelor nationale de ordine si a contingentelor multinationale, teroristii lui al-Zarkawi au adoptat o noua strategie: atacarea diplomatilor aflati la post in Bagdad.

In incercarea de a impiedica reluarea relatiilor dintre Irak si statele arabe si islamice, teroristii au trecut la lovituri directe asupra diplomatilor aflati la post in capitala irakiana.

Ambasador rapit de al-Zarkawi

Temuta celula al-Qaeda din Irak, condusa de iordanianul Abu Mussab al-Zarkawi, a revendicat ieri rapirea ambasadorului egiptean desemnat la Bagdad, Ihab al-Sherif. Anuntul, aparut pe un site de Internet al insurgentilor, ameninta cu uciderea diplomatului, pentru ca Egiptul „s-a aliat cu evreii si crestinii“. Al-Sherif a fost rapit simbata, dupa ce si-a parasit resedinta pentru a cumpara ziare.

El a devenit cel mai important diplomat strain rapit in Irak, dupa inlaturarea regimului condus de Saddam Hussein. La trei zile de la acest incident, seful misiunii diplomatice din Bahrain a fost ranit in timp ce reusea sa dejoace o tentativa de rapire, iar emisarul pakistanez a scapat nevatamat dintr-un atac. Tot marti, o bomba a explodat in fata misiunii diplomatice iraniene din Bagdad.

Intr-un alt incident, insurgentii au deschis focul asupra masinii blindate in care ar fi trebuit sa se afle ambasadorul rus.

Tactica intimidarii

Schimbarea tacticii utilizate de al-Qaeda are loc dupa ce administratia de la Washington si conducerea irakiana au cerut tarilor arabe sa-si numeasca ambasadori la Bagdad, in tentativa de a consolida pozitia noilor autoritati din Irak si de a accelera colaborarea regionala in lupta contra terorismului. Multe state si-au retras ambasadorii din Irak, dupa ce Saddam a invadat Kuwaitul, in 1990.

In acest context, ambasadorul egiptean desemnat, Ihab al-Sherif, era primul sef de misiune arab care urma sa fie acreditat la Bagdad. Mai mult, Egiptul are relatii tot mai strinse cu Statele Unite.

In cazul Bahrainului, aceasta tara gazduieste o baza navala americana extrem de importanta, utilizata in campania militara impotriva fostului regim de la Bagdad, in 2003. De asemenea, desi s-a opus ofensivei asupra Irakului, Pakistanul este considerat de insurgenti unul dintre aliatii-cheie ai SUA in lupta contra terorismului.

Nu in ultimul rind, gruparile teroriste sunnite nu vad cu ochi buni apropierea dintre conducerea majoritar siita de la Bagdad si autoritatile de la Teheran.

Jihadul continua

Intr-o noua inregistrare audio, difuzata ieri pe Internet si atribuita liderului al-Qaeda din Irak, Abu Mussab al-Zarkawi se declara hotarit sa continue jihadul si anunta crearea unei brigazi antisiite. Mesajul ii critica, totodata, pe „conducatorii religiosi non-combatanti“.

„Pina cind teologii musulmani vor mai sta deoparte de jihad, dind doar sfaturi si recomandari si fara a cunoaste realitatea in care traieste natiunea?“, se intreaba al-Zarkawi.

El deplinge faptul ca „unii dintre liderii religiosi au facut o clasificare fara precedent a gruparilor islamiste din Irak (…), impartind rezistenta in doua categorii: una onorabila, care lupta impotriva ocupantilor necredinciosi, si una neonorabila, care lupta contra irakienilor“. •

Diplomati in contact cu teroristii

Guvernul irakian a indicat ca unii diplomati de la Bagdad au contacte cu teroristii. „Avem informatii ca unii ambasadori se intilnesc cu teroristii, purtind astfel intreaga responsabilitate“ a faptelor lor, a declarat ministrul irakian de Interne, Bayan Baqer Soulagh.

Intrebat daca face aluzie la ambasadorul Egiptului, el a spus ca „diplomatul s-a deplasat singur intr-un loc periculos si raspunderea ii revine in intregime“.