O alianta regionala condusa de China si Rusia a cerut, marti, SUA si aliatilor sai din Afganistan sa stabileasca o data clara pentru retragerea din cateva state din Asia Centrala.

Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), incluzand Rusia, China, Kazahstan, Kargazstanul, Uzbekistanul si Tadjikistanul a solicitat retragerea trupelor straine de pe teritoriul republicilor ex-sovietice, avand in vedere ca operatiunile active din Afganistan se apropie de final, relateaza RIA Novosti.

Dupa 11 septembrie 2001, SUA si-a stabilit cateva centre de comanda apropiate de granita cu Afganistanul – in Kargazstan si Uzbekistan, unde se afla stationati in jur de 2000 de militari americani, in timp ce pe teritoriul Tadjikistanului se afla 200 de membri ai fortelor aeriene franceze.

„Nimeni nu spune ca ar trebui sa plece maine sau poimaine, intr-o luna sau jumatate de an, dar este esential ca membrii OCS sa afle o data clara pentru retragerea coalitiei antiteroriste”, a subliniat un apropiat al presedintelui Putin, Serghei Prikodko.

Presedintele rus, care inca tine cu dintii de influenta Rusiei in spatiul republicilor ex-sovietice si seful statului chinez, Hu Jintao, interesat de resursele energetice imense din regiune s-au aratat nemultumiti de aceasta prelungire a prezentei americane cu numai o zi inainte de a-l intalni pe liderul SUA la summitul G8 din

Scotia. Conferinta din Kazahstan a constituit, de altfel, un bun prilej pentru liderul chinez si pentru presedintele uzbec – Islam Karimov de a infiera „expansivitatea occidentala” in aceasta regiune. In stilul specific, oficialii rusi au criticat tentativele „anumitor forte straine” de a destabiliza Asia Centrala.

„Occidentul incearca crearea unei situatii de asa-numita instabilitate manevrabila....si impunerea propriului lor model de dezvoltare”, a lansat o acuzatie fara nominalizari si Islam Karimov, pana nu demult aliat fidel al Washingtonului.

Presedintele uzbec a executat un viraj de 180 de grade dupa masacrul de la Andijan, asupra caruia SUA, in tandem cu statele europene, au solicitat o ancheta internationala. Acum, Karimov si-a indreptat din nou privirea spre poporul prieten rus, in speranta ca, beneficiind de sprijinul acestora, nu va avea de infruntat vreo revolutie „portocalie”.

„Poporul din Asia Centrala este singurul stapan asupra propriului destin. Sunt destul de intelepti si de independenti ca sa isi faca ordine in propriile case”, si-a expus parerea si liderul de la Beijing.

Desi nu au primit nici un semn din partea Casei Albe ca o data pentru retragere ar fi stabilita in viitorul apropiat, liderii participanti au apreciat summitul ca reprezentand un „succes”. Argumentul – au fost semnate sapte acorduri si s-a aprobat statutul de observatori ai OCS pentru alte trei state: Iranul, Pakistanul si India.