Dupa ce au incetat sa se mai certe public cu PD, liberalii desfasoara, pe tacute, o adevarata gherila in plan legislativ, preluind si lansind inaintea partenerilor lor de Alianta initiative legislative asumate initial de democrati. Conducerea PD a discutat ieri situatia si se va plinge la urmatoarea sedinta a Aliantei.

DemocraTii ar putea fi mindri ca reprezinta un model si o sursa de inspiratie pentru partenerii lor, inclusiv in plan legislativ. Cel mai vizibil exemplu a fost cel privind combaterea migratiei politice. Proiectul, o initiativa a PD in legislatura trecuta, a fost reluat de Ioan Oltean, care l-a prezentat vinerea trecuta, anuntind ca il va depune la Parlament in septembrie.

Nu a mai apucat, pentru ca liberalii au prezentat marti propriul lor proiect, pe care l-au inaintat deja Camerei Deputatilor.

Ambii initiatori aveau aceeasi viziune, si anume ca primarii si consilierii care parasesc partidele cu care au cistigat alegerile ar urma sa isi piarda functiile. Este drept, initiativa democrata era gindita oarecum in defavoarea PNL, care declansase deja o operatiune de recuperare a unor primari de la PSD, in timp ce PD stabilise, prin moratoriu, sa nu recurga la asemenea practici.

Acesta nu este insa singurul caz. Liberalii au incercat sa puncteze impotriva aliatilor lor si in scandalul legat de legea mamelor.

Democratii au protestat in 2003, cind PSD a decis sa plafoneze indemnizatiile pentru femeile care au nascut, pentru ca acum ministrul democrat al Muncii, Gheorghe Barbu, sa reduca respectivele indemnizatii si mai mult, adica pina la trei milioane pe cap de nou-nascut.

PNL a speculat cu promptitudine momentul: in timp ce democratii erau preocupati sa-si ceara scuze, ei au elaborat un proiect pe aceasta tema mai generos. Astfel, proiectul prevede stabilirea unui plafon minimal de 85% din salariul mediu brut pe economie, pentru mamele care au un venit mai mic sau egal cu aceasta suma, si renuntarea la plafon pentru mamele care au un salariu mai mare.

Recrutii recunoscatori

Un alt proiect pentru care PD a militat in legislatura trecuta, lansat acum ca initiativa liberala, este cel privind trecerea la armata pe baza de voluntariat. In 2004, liderul democrat Emil Boc a fost promotorul insistent al acestei legi, fara succes insa. Acum, ministrul liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, a prezentat un proiect pe aceasta tema.

Acesta prevede ca ultima incorporare pentru militarii in termen va avea loc in luna octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus in luna iunie 2006. De la 1 ianuarie 2007, incorporari se vor face doar pe baza de voluntariat. Pentru a fi clar cui trebuie sa-i multumeasca tinerii care vor scapa de armata, proiectul a fost prezentat la sediul PNL.

PD vrea sa salveze aparentele

PD nu a decis deocamdata ce va face daca liberalii continua sa se inspire din ideile sale. Intre timp, presedintele democrat Emil Boc a sustinut sus si tare ca proiectul privind migratia, de exemplu, este un proiect comun, sustinut in opozitie, si ca intre cele doua partide „nu exista o disputa privind paternitatea acestuia“.

Boc nu a putut totusi sa explice cum este posibil ca „un proiect comun al Aliantei“sa fie prezentat separat, de cei doi parteneri, ca o initiativa proprie. De altfel, ultima oara cind cele doua partide au avut o initiativa comuna, cea privind functionarea TVR si SRR, democratii au fost cei care i-au lasat balta pe liberali.

Lucian Gheorghiu, Laura Ciobanu