Sapte din zece CD-uri sunt piratate, „afacere” la care statul pierde anual doua milioane de euro

Contrafacerile in materie de produse cosmetice, imbracaminte si incaltaminte situeaza tara noastra intre fruntasele Europei la acest capitol negru, care provoaca statului roman, anual, pierderi de zeci de milioane de euro.

Numai in materie de cosmetice si parfumuri, in primele sase luni ale acestui an au fost confiscate de Politia de Frontiera peste 6.000 de flacoane de parfumuri inscriptionate cu nume de marci recunoscute in lume.

Laborator mobil

„Principala problema in materie de contrafaceri nu o reprezinta insa produsele care patrund pe piata sau persoanele care se ocupa cu falsificarea produselor. Problema este, de fapt, ca societatea civila si autoritatile nu reusesc sa aiba actiuni cu continuitate in depistarea acestor infractiuni”, spune Marin Turica, subcomisar la Politia de Frontiera.

„Urmarim trei module de pregatire pentru ofiterii care lucreaza in punctele de frontiera, astfel incat acestia sa fie in masura sa identifice in cel mai scurt timp produsele contrafacute care sunt introduse in tara. Autoritatile coopereaza intre ele in vederea destramarii retelelor care si-au facut o practica in a importa produse din China si Turcia si a le valorifica pe pietele din tara.

Alt aspect il reprezinta actiunile directe care vizeaza identificarea traficantilor, transportatorilor si acelora care valorifica aceste produse”, adauga subcomisarul Turica.

Pentru a veni in intampinarea acelora care sunt certati cu legea, Imprimeria Nationala a infiintat un laborator mobil dotat cu aparatura performanta. Acesta se deplaseaza in teren pentru a expertiza documente cu regim special si hartii de valoare ale agentilor economici. Astfel, falsurile sunt mai usor de depistat.

Statul, consumatorul si producatorul

In Romania, sapte din zece CD-uri sunt piratate, generand pierderi anuale de doua milioane de euro. „Exista aceasta situatie intrucat consumatorul de muzica needucat nu-si cauta muzica preferata in magazinele de specialitate.

Statul are de pierdut pentru ca este vorba de evaziune fiscala; consumatorul are de pierdut deoarece cumpara produse de o calitate indoielnica; pierde, evident, si producatorul de drept al produsului, caruia ii sunt astfel anulate veniturile cuvenite”, a declarat Dan Docan, presedintele Asociatiei pentru Combaterea Contrafacerilor din Romania.

Potrivit statisticilor realizate de institutiile europene, 60% din produsele contrafacute provin din China. Rulajul acestora pe pietele din Europa se ridica la peste 500 de miliarde de euro.