Sintagma „guzganul rozaliu” l-a clasificat definitiv pe Viorel Hrebenciuc. Dar ca orice specimen clasificat, trebuie studiat, disecat, trebuie sa-i fie descoperite originile, mediul de viata, conditiile in care se reproduce politic, obiceiurile, relatiile cu alte specii postcomuniste.

Asemenea lui Sorin Ovidiu Vantu, Viorel Hrebenciuc incearca sa ramana in umbra. Dar evenimentele il scot la suprafata, Bancorex, RAFO, Costea, Omar Hayssam, acolo unde izbucneste un scandal legat de bani apare si numele lui.

S-a intamplat si luni seara, cand a recunoscut public ca da, l-a intalnit pe Omar Hayssam, cu putin timp inainte de rapirea celor trei jurnalisti, in propria curte, acolo unde a intermediat o tranzactie cu terenuri intre omul de afaceri cercetat pentru terorism si o firma americana de constructii.

L-am urmarit pe Viorel Hrebenciuc acum cativa ani, partidul sau era la putere, navigand sigur, fara sa se ascunda, de la o masa la alta la Braseria Hilton. Platea consumatii, i se prezentau oameni, strangea maini, probabil incheia afaceri, intr-o singura ora, in pauza de sedinta de la Camera Deputatilor. L-am revazut recent, dupa Congresul PSD.

Ti se adreseaza pe nume, desi nu ati fost niciodata prezentati, incearca sa creeze o atmosfera de intimitate, o complicitate si interlocutorul, care sigur a auzit de cel mai mare combinator politic in viata, toarce flatat, sedus. Viorel Hrebenciuc nu straluceste decat prin renumele lui, puterea lui se multiplica din reputatie.

Altfel, un personaj sters, imbracat in haine de plastic, ca un activist de partid de dinainte de 1989, ceea ce a si fost ca inspector in Consiliul Judetean Bacau.

Pana acum nici o institutie din sistemul de justitie nu s-a apropiat de Hrebenciuc. Dar cum ar fi putut sa o faca daca peste tot misuna progeniturile lui politice. Piciorusul Consiliului Superior al magistraturii i-a fost stalp de cabinet pe vremea cand era secretar general al guvernului.

Nu a pretins niciodata ca este inocent, acuzatiilor de coruptie le-a raspuns ofensiv, batjocoritor aproape, sunt ceea ce spuneti, stiu ca stiti, dar demonstrati ca am comis o ilegalitate. Cu Omar Hayssam nu s-a intalnit in vreo vagauna din munti, ci sub cerul liber, acolo unde puteau fi vazuti pentru ca Romania de tranzitie a fost si ramane un mediu favorizant, securizat pentru exemplare ca el.

Viorel Hrebenciuc este o veriga dintr-un intreg lant trofic al postcomunismului, Omar Hayssam doar un „mic dejun”.