Majoritatea bancilor vor sa isi infiinteze sau sa isi dezvolte institutii de credit nebancar, care sa poata credita populatia fara restrictiile impuse bancilor de catre Banca Nationala (BNR).

Exista temeri ca si in cazul creditelor nebancare pot aparea reglementari, prin ordonanta guvernamentala, asa cum creditul non-bancar ipotecar si imobiliar este reglementat printr-o lege emisa cu ajutorul BNR. Piata bancara asteapta cu sufletul la gura decizia Consiliului de Administratie al BNR de maine si forma finala a conditiilor de creditare.

Surse din piata spun ca FMI ar fi cerut in mod clar Guvernului sa limiteze consumul din import pe credit, dand chiar exemplul unei tari asiatice care a procedat la fel. Limitarea creditarii bancare ar fi inutila, insa, daca s-ar permite institutiilor de credit nebancare sa functioneze in conditii libere de piata.

Ceea ce ar pleca de la banci, ar putea veni la aceste institutii alternative de credit, spun analistii.

Credisson, Estima Finance, ERS, BRD Finance sau Finans Servicii Financiare, toate entitatii non-bancare de creditare, vor avea curand noi rivali pe piata. Acestia vor fi infiin-

tati de mari retele de retail, dar si de unele banci, spun surse din piata.

Comunitatea bancara a aratat, in repetate randuri, ca o limitare a creditelor date de banci prin impunerea unor plafoane maxime este inutila, intrucat ar conduce clientul catre alte institutii de credit. Acest fapt ar crea concurenta neloiala intre institutiile de creditare si banci.

In acelasi timp, institutiile de creditare non-bancare se pregatesc sa-si suplimenteze fondurile pentru a putea absorbi clientii dezamagiti de bancile ce vor inaspri conditiile de imprumut. "Nu pot comenta pana nu vad despre ce este vorba. Noi incercam insa in mod uzual sa crestem nivelul creditelor", spune Pierre Boscq, director general BRD Finance.

"Cred ca masura BNR o sa produca o ingramadeala la ghiseele de credit, dupa care se va constata ca normele nu se inaspresc cu mult si va fi iar o relaxare. O miscare similara a avut loc in februarie anul trecut, cand BNR a emis o norma similara", ne-a declarat directorul de marketing al unei institutii non-bancare de credit.

"Bineinteles, exista directii de dezvoltare, ele nu pot fi insa facute publice. Ideea este sa ne consolidam pozitia de lider de piata", ne-a declarat si marketing managerul Credisson, Violeta Sarbu. Conform ultimelor date, Credisson are o cota de piata de 20% din volumul total al creditelor catre persoanele fizice, cu 300 de milioane de euro imprumuturi "la zi".

Sarbu s-a ferit sa faca alte comentarii.

Carmen Retegan, director general al firmei de creditare imobiliara si ipotecara Domenia Credit, spune insa ca nu intelege de ce se doreste limitarea creditarii creditului ipotecar, care ar trebui sa fie favorizat, si nu discriminat, intrucat nu din cauza lui creste deficitul consului curent.

"Creditul ipotecar inseamna bunuri si servicii produse in Romania. Ele nu afecteaza negativ balanta de plati. Pana acum societatile de credit ipotecar au fost in dezavantaj, pentru ca aveau deja impuse prin aceasta lege limite mai severe de creditare, care au fost adoptate in pofida argumentului pietei ca nu ar trebui sa existe discriminari si diferente", ne-a declarat Retegan.

Creditele restante reprezinta doar 1% din total

Creditele ipotecare ajung la 900 de milioane de euro, rata de impumuturi restante este de 0.3%, iar imprumuturile personale ajung la 1.1 miliarde de euro, cu o rata a debitelor neperformante de 1-1.5%. Conform statisticilor Biroului de Credit, institutie care monitorizeaza activitatea de creditare a 24 de banci din Romania, creditele restante sunt de 1.

100 miliarde de lei vechi (30 milioane euro). "La sfarsitul lunii mai existau circa 160 de mii de persoane cu restante si 195.000 de credite restante, din care doar 1.626 credite ipotecare", ne-au spus oficialii Biroului.