Declansarea alegerilor anticipate se poate face, conform Constitutiei, printr-o procedura complicata, care presupune demisia actualului prim-ministru si ca Parlamentul sa nu acorde de doua ori votul de incredere pentru formarea unui nou Guvern.

Primul pas pentru declansarea alegerilor anticipate este ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa-si inainteze demisia presedintelui Traian Basescu. Aceasta ar fi varianta cea mai simpla pentru a demara procedura.

Guvernul al carui mandat a incetat indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Executiv, prevede articolul 110 alin.4 din legea fundamentala.

Dupa demisia primului-ministru si, implicit, a intreguluI Cabinet, seful statului trebuie, conform articolului 103 alin.1 din Constitutie, sa desemneze un nou premier care sa formeze Guvernul, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

"Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de zece zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului", prevede articolul 103 alin.2 din legea fundamentala.

Conform aceluiasi articol, programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, iar Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Presedintele Traian Basescu il poate desemna tot pe Calin Popescu Tariceanu sa formeze noul Guvern sau o alta persoana.

Insa, pentru a se ajunge la anticipate, adica la dizolvarea Parlamentului de catre presedintele Basescu, este necesar ca Parlamentul sa respinga doua solicitari de investitura a Guvernului.

Articolul 89 alin.1 din Constitutie stipuleaza ca, "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura".

Respingerea solicitarilor de investitura a unui nou Guvern se face prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor, ceea ce presupune ca partidele din opozitie (PSD si PRM) sa voteze impotriva Executivului, in cazul in care UDMR si Partidul Conservator nu vor anticipate.

In plus, va fi nevoie ca macar o parte a parlamentarilor formatiunilor politice care vor propune ministri sa voteze impotriva lor.

Potrivit unor surse citate Mediafax, in cadrul intalnirii de astazi dintre presedintele Basescu si prenmierul Tariceanu s-a stabilit ca alegerile anticipate sa aiba loc inainte de raportul de tara al Comisiei Europene.

Presedintele Traian Basescu doreste ca procedura de declansare a alegerilor anticipate sa se defasoare cat mai rapid, ceea ce presupune ca doua guverne succesive sa nu primeasca votul de investitura in timpul unei sesiuni parlamentare extraordinare sau chiar a doua asemenea sesiuni succesive, avand in vedere termenele constitutionale.

O data vehiculata a alegerilor anticipate este 2 octombrie, insa seful statului ar vrea ca acestea sa se desfasoare in luna septembrie.

Surse citate sustin ca raportul PNL-PD pe listele electorale comune ale Aliantei va fi de unu la unu. La alegerile trecute raportul a fost de 1,3 la 1 in favoarea PNL.