Intrebat daca demisia Guvernului si alegerile anticipate ingreuneaza sau dimpotriva salveaza data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a declarat in cadrul emisiunii Romania la raport (Radio MIX FM) ca “data nu depinde de alegeri sau nealegeri.

Va depinde de ce se va intampla pe plan concret in Romania pentru reforma justitiei, pentru lupta anticoruptie si in alte domenii, pentru ajutorele de stat. Daca Guvernul interimar va putea sa continue sa implementeze angajamentele nu va avea un impact. Daca guvernul interimar nu va fi in stare sa implementeze riscul exista de a avea probleme [...

] Ceea ce ne intereseaza sunt rezultatele procesului de reforma”.

Intrebat daca se poate face reforma cu un guvern interimar, Scheele a raspuns ca “depinde ... dar evident la un moment dat, daca e vorba de legislatie, acesta trebuie facuta de un guvern ales cu o majoritate adecvata.”

In privinta efectelor asupra integrarii in cazul in care procesul reformei in justitie ar fi blocat, Scheele sustine ca “evident ca reforma justitiei este un domeniu important pentru a asigura aderarea. Daca procesul va fi blocat in acest moment va ridica probleme pentru aderare”.

Referindu-se la reactia PSD, potrivit careia prevederile pachetului de legi privind justitia si proprietatea nu sunt direct legate de procesul de integrare, Scheele sustine ca nu este de acord cu acest lucru: “Nu suntem de aceeasi parere [...] Noi am spus, noi delegatia cat si domnul Ollie Rehn, ca noul pachet ar fi fost un pas pozitiv”.

In opinia sa problemele din sistemul de justitie din Romania tin de maniera de organizare in formula actuala: “Cred ca avem inca prea multe posibilitati de influenta in cadrul sistemului prin organizarea sistemului. Si au fost mai multe elemente de organizare care erau importante, de exemplu, in pachet, ideea de a avea un sistem de concurs pentru posturi de management.

Este foarte imporant pentru a asigura o performanta, o justitie eficienta.Fiecare cetatean al Romaniei are dreptul la o justitie eficienta si rapida”.

El a precizat ca si acum, dupa hotararea Curtii Constitionale, “sarcina pentru Romania este de a asigura procesul de reforma judiciar cu succes, in concordanta cu angajamentele asumate in tratatul de aderare. Care este scopul acestui proces? O justitie independenta, impartiala si eficienta pentru toti.

Asteptam si sprijinim un progres continuu si consistent si coerent in acest domeniu pentru aderarea in 2007”

Jonathan Scheele a evitat sa comenteze gestul premierului Tariceanu de a anunta demisia guvernului pe care il conduce dupa ce Curtea Constitutionala a respins unele articole din pachetul de legi privind justitia si proprietatea, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti sustine ca “parerea guvernului este ca singura cale de a rezolva aceste probleme este prin alegeri anticipate”.