Lui Florin Piersic nu-i place sa i se zica "maestre" sau "domnule". E prieten cu toata lumea, incarcand pe oricine cu povesti fascinante, la o cafea, la o filmare sau la un colt de strada unde e imobilizat de exclamatiile de bucurie ale admiratorilor.

Amintirile lui sunt o povara usor de dus, dar pe care si-o va lasa pe bordura unei carti de memorii, la inceputul anului viitor, atunci cand va implini 70 de ani. Dupa o conversatie cu Florin Piersic, orice pieton care-i traverseaza cateva minute viata simte ca a stabilit o relatie privilegiata cu acesta. Dar Margelatu' este un om care traieste in prezent si care va juca intr-o telenovela.

- Domnule Florin Piersic, ati starnit mirari. Cum ati acceptat sa jucati intr-o telenovela?

- Am primit un telefon de la producatorii viitoarei telenovele de pe Acasa, "Lacrimi de iubire", si m-am gandit ca pot juca si in acest gen atat de controversat, pe care lumea il apreciaza foarte tare. In general nu prea spun "nu!" in viata. Luni o sa am prima zi de filmare, dar n-am citit inca scenariul, cu toate ca il am.

M-am invantat asa, oarecum in necunoscut, pentru ca si eu trebuie sa traiesc intr-un fel sau altul. Eu nu am rolul principal in aceasta telenovela, dar in jurul personajului meu graviteaza toata actiunea filmului. Voi filma doar trei zile, iar la final mi s-a spus ca voi avea camasa plina de sange... Lumea crede ca sunt bogat, dar nu este asa. Eu sunt doar un om instarit sufleteste.

Am avut pana acum o pensie de 4.900.000 de lei, dar s-a recalculat si a ajuns la 6.000.000 de lei pe luna... Trebuie sa traiesc si eu intr-un anume fel. O sa primesc niste bani, care oricum mi se par putini pentru ceea ce am facut eu in cinematografie. Eu nu sunt genul de om care sa se uite la telenovele. N-am avut timp sau mi s-a parut mai potrivit sa citesc o carte.

- Vreti sa va afirmati?

- Eu m-am afirmat de mult si sper ca prietenii mei din sala isi mai aduc aminte rolurile mele in "Oameni si soareci", "Dulcea pasare a tineretii", "Orfeu in infern", "Idiotul" sau in film, unde am fost Avram Iancu, Tudor Vladimirescu. Rolul lui Florin Piersic l-am jucat mai putin, pentru ca mi-am dedicat cea mai mare parte a existentei meseriei mele.

N-am facut nici un rau in viata mea, nici macar femeilor pe care le-am iubit si de care m-am despartit.

- Ce faceti cu emisiunea dvs. de pe TVR 2, "Piersic Show"?

- Nu mai am "Piersic Show" pentru ca a intrat grila de vara si emisiunea mea a fost exclusa. Am primit insa propuneri de la alte televiziuni. Dan Diaconescu m-a rugat sa ma intorc la OTV, iar de la National TV mi s-a facut oferta de a realiza o emisiune de dialoguri, intitulata "Livada cu un singur Piersic".

- Ce faceti cu teatrul? Pe scena va asteapta multi romani sa va vada in carne si oase...

- Imi doresc foarte tare sa ma intorc pe scena, intr-un rol puternic, de compozitie. Mi-ar placea enorm sa joc in "Othello", la Teatrul National. In acelasi timp, lucrez la o carte, "Fereastra sufletului meu e mereu deschisa", pe care o scriu in stilul romanului "De veghe in lanul de secara". Volumul va fi gros ca o Biblie si sper sa apara anul viitor, atunci cand voi implini 70 de ani.

Ma gandesc, totusi, ca viata mea ar oferi subiecte pentru cea mai suculenta si interesanta telenovela. Din pacate, acum trec printr-o perioada foarte dificila. Fratele sotiei mele, Ana Piersic, este spitalizat si suntem foarte ingrijorati pentru el, ca sa folosesc un cuvant mai bland. Il iubim foarte tare si am face orice ca totul sa fie bine.