Gruparea al-Qaeda din Irak, condusa de iordanianul Abu Mussab al-Zarkawi a anuntat ca l-a executat pe ambasadorul Egiptului, Ihab el-Sherif, rapit duminica.Intr-o declaratie data publicitatii ieri, al-Qaeda sustine ca emisarul Egiptului era reprezentantul unui "guvern tiranic aliat cu inamicii Islamului".

Gruparea a prezentat pe un site imagini cu ambasadorul egiptean vorbind dar nu a aratat si executia acestuia.

Pe de alta parte, Bagdadul a semnat un pact militar cu Teheranul, prin care Iranul se angajeaza sa instruiasca soldatii din viitoarea armata a Irakului, relateaza Reuters.

Pactul este considerat istoric, in conditiile in care Irakul si Iranul au fost implicate intr-un razboi devastator, intre 1980 si 1988. Intrebat daca acest acord militar nu va enerva autoritatile americane, ministrul irakian al Apararii, Saadoun Dulaimi a declarat ca "nimeni nu poate dicta Irakului ce relatii sa aiba cu vecinii sai".

Potrivit agentiei Reuters, Irakul incearca sa-si imbunatateasca relatiile cu celelalte state musulmane, pentru a submina sprijinul de care se bucura insurgentii. Insa majoritatea statelor musulmane au tratat cu precautie noua putere pro-americana de la Bagdad.

In alta ordine de idei, ziarul britanic "The Guardian" dezvaluie ca administratia americana a Irakului, instalata dupa inlaturarea lui Saddam Hussein, a beneficiat de o suma imensa - peste 8,8 miliarde de dolari - pentru reconstructia tarii. Numai ca, scrie "The Guardian", banii administrati de emisarul special Paul Bremer au disparut.

"Cand Paul Bremer a sosit in Irak, la putin timp de la incetarea oficiala a ostilitatilor, mai ramasesera 6,6 miliarde de dolari din Programul Petrol pentru Hrana, precum si bunuri confiscate ale fostelor autoritati si peste 10 miliarde de dolari din exporturile de petrol ale Irakului.

Prin Rezolutia 1483 a Consiliului de Securitate ONU, aceste fonduri au fost trecute intr-un nou cont, la Banca Rezervelor Federale din New York", scrie ziarul britanic.

Pana in 28 iunie 2004, cand Bremer a parasit Irakul, Administratia Provizorie Americana a cheltuit 20 de miliarde de dolari. Unele detalii despre neregulile in administrarea fondurilor pentru reconstructia Irakului au fost facute publice in raportul contabil pe anul trecut. Potrivit raportului, Bremer a pastrat un fond de rezerva de aproape 600 de milioane de dolari pentru care nu existau acte.

Peste 200 de milioane de dolari erau depozitati intr-una din camerele palatelor lui Saddam. Unui agent americani i-a fost data suma de 23 de milioane de dolari pentru cheltuieli de restructurare, dar exista acte doar pentru 6 milioane de dolari.