Terorismul a lovit ieri, in plin, Londra. Patru explozii la metrou si in transportul de suprafata s-au soldat cu cel putin 45 morti si circa o mie de raniti. Haosul a pus stapanire pe capitala britanica, scenele de cosmar contrastand izbitor cu extazul de miercuri, cand mii de britanici au iesit pe strazi sa sarbatoreasca desemnarea Londrei ca gazda a Jocurilor Olimpice din 2012.

Atentatele au fost revendicate de o grupare islamista necunoscuta pana acum, Organizatia al-Qaeda/Jihad in Europa, afiliata retelei al-Qaeda. Gruparea ameninta, intr-un mesaj pe Internet, ca vor urma alte lovituri, in Italia si Danemarca, daca aceste tari nu-si retrag trupele din Irak.

Atentatele de la Londra au provocat panica in Europa si SUA, care nu au uitat teroarea din 11 septembrie 2001, de la New York si Washington si din 11 martie 2004, de la Madrid. Capitalele occidentale au anuntat imediat sporirea masurilor de securitate. Exploziile nu a paraliza numai Londra, ci si reuniunea G8 din Scotia, gazda acesteia, premierul Tony Blair, intorcandu-se de urgenta la Londra.

Comunitatea internationala, de la Papa Benedict al XVI-lea la presedintele american George W. Bush si seful statului irakian a condamnat atentatele. (Ioana Radus)

Filmul evenimentelor

Ora locala 08.49 (10.49 ora Romaniei) - Politia londoneza a raportat un incident pe magistrala de metrou Metropolitan, intre statiile Liverpool Street si Aldgate.

Ora 09.15 - Agentiile de presa informeaza cu privire la solicitarea serviciilor de asistenta in caz de urgenta la statia Liverpool Street, dupa ce a fost raportata o explozie

Ora 09.24 - Politia declara ca incidentul ar putea fi cauzat de coliziunea a doua trenuri, o pana de curent sau o explozie a unui cablu de tensiune. Politia mentioneaza si prezenta unor raniti.

Ora 09.33 - Pasagerilor le este comunicat ca serviciile metroului londonez sunt suspendate din cauza unei caderi de tensiune pe retele, informeaza agentiile de presa. Simultan, metroul londonez raporteaza producerea inca unui "incident, la statia Edgware Road".

Ora 09.40 - Politia precizeaza ca au avut loc incidente la statiile Aldgate, Edgware Road, King's Cross, Old Street si Russell Square.

Ora 10.02 - Scotland Yard declara ca este vorba despre "un incident major".

Ora 10.09 Un martor, Christina Lawrence, care se afla in trenul ce parasise statia Kings Cross, afirma ca a auzit "o bubuitura puternica in tunel, trenul s-a oprit si totul in jur a fost invaluit intr-un fum negru".

Ora10.21 - Scotland Yard raporteaza "multiple explozii" in Londra.

Ora 10.14 - Un martor ocular declara ca un autobuz a fost distrus, intr-o explozie care a avut loc in centrul Londrei.

Ora 10.49 - Politia a precizat ca exista victime, insa nu a fost confirmat nici un deces.

Ora 10.25 - Autoritatile afirma ca inca nu se stie precis daca exploziile reprezinta un atac terorist.

Ora 10.23 - Politia londoneza confirma explozia dintr-un autobuz, in Tavistock Place.

Ora 11.26 - Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, afirma ca "seria coordonata de atacuri" are caracter terorist.

Ora11.18 Comisarul politiei metropolitane londoneze, sir Ian Blair, precizeaza ca are cunostiinta despre sase explozii, una care a vut loc intr-un autobuz iar celelalte la reteaua de transport subteran. El a afirmat ca cele sase zone afectate sunt Edgware Road, King's Cross, Liverpool Street, Russell Square, Aldgate East si Moorgate, insa precizeaza ca "situatia este confuza".

El refuza sa confirme decesele.

Ora10.55 - Un medic declara ca exista cel putin 90 de morti si raniti, la statia Aldgate.

La ora 11:00 (13:00, ora Romaniei) intreaga lume era constienta ca Londra a fost victima unor atacuri teroriste. Dupa, Washinghton, Madrid, Moscova, dar si alte orase ale lumii, si Londra a platit ieri pretul sangelui in razboiul global impotriva terorismului. (G.D.R.)

Pompierii au intervenit urgent in locurile atentatelor.

Atentatele rup 50 de miliarde de sterline din Bursa

Indicii bursieri europeni au cazut ieri, initial, cu pana la 4 procente, cea mai mare cadere de dupa 2002. Investitorii au reactionat la stirile de la Londra plasandu-si fondurile in valute sau in instrumente financiare considerate traditional "de refugiu" - cum ar fi titlurile de stat sau aurul. A fost afectata si Bursa de valori de la New York, dar scaderea la NYSE a fost de sub un procent.

S-a intarit si francul elvetian, o "valuta de refugiu". Lira sterlina a cazut initial fata de dolarul american cu un procent, dar si-a revenit repede cu 0,5%, iar la bursa de metale COMEX, de la New York, la deschiderea tranzactiilor, pretul aurului a crescut brusc cu aproape jumatate de procent.

Titeiul, in schimb, s-a ieftinit brusc, de la $ 62,10, un record absolut inregistrat tot ieri, la 57,2 dolari barilul. Jucatorii de pe piata s-au temut de repetarea situatiei de dupa 11 septembrie, 2001. Ulterior, pretul petrolului a urcat din nou, la $ 60,61, odata ce lumea si-a amintit de furtunile tropicale din Golful Mexic, care ar putea perturba aprovizionarea Statelor Unite cu titei.

Dupa socul initial, care a afectat in primul rand industria turismului, bursele de valori din marile capitale europene si-au revenit oarecum. Cea mai afectata a fost bursa londoneza, indicele FTSE scazand cu 87 de puncte (4,3 %)?o scadere a valorii actiunilor cu 50 de miliarde de lire sterline. (ikm)

Mesajul Ambasadorului Marii Britanii

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, a adresat un mesaj comunitatii britanice din Romania. "Aveti cunostinta de groaznicele incidente care au avut loc la Londra. Premierul Tony Blair a anuntat ca este destul de clar ca o serie de atacuri teroriste au avut loc in Londra, provocand morti si raniti.

Blair a adaugat ca este destul de clar ca aceste atacuri au fost organizate pentru a coincide cu deschiderea summit-ului G8 din Scotia. Oricine intentioneaza sa viziteze Londra in viitorul apropiat este sfatuit sa verifice mass media, pentru a afla ultimele informatii despre situatia exacta", a declarat Quayle.

Panica in Anglia, alerta albastra in Romania

Serviciul Roman de Informatii a anuntat ca, in prezent, se afla in derulare masurile obisnuite de securitate la obiectivele a caror protectie antiterorista este asigurata de catre SRI. Institutia a precizat ca, la ora actuala, alerta terorista ramane la nivel precaut, adica albastru, in ciuda faptului ca, in majoritatea capitalelor europene, alerta terorista a fost ridicata.

La Bucuresti, Ambasada Israelului a anuntat ca se afla in alerta maxima, ca de altfel toate misiunile diplomatice din lume ale acestei tari.

Serviciul de Informatii Externe a comunicat faptul ca, deocamdata, nu au fost luate "masuri suplimentare" de securitate. Acest lucru nu este insa exclus in caz ca vor surveni evenimente care sa justifice acest lucru.

Potrivit ambasadorului Romanei in Marea Britanie, Dan Ghibernea, nu exista, la ora actuala, informatii cu privire la posibile victime din randul cetatenilor romani aflati in capitala britanica. Diplomatul roman a afirmat acestea inainte ca autoritatile londoneze sa faca publica lista cu persoanele decedate si ranite in atentatele de ieri de la Londra.

Dan Ghibernea a precizat ca orice informatie referitoare la posibile victime romanesti va fi preluata si difuzata de Centrala Ministerul Afacerilor Externe. Pana in prezent, nu au fost raportate victime avand cetatenia romana.

MAE roman a precizat ca, din informatiile obtinute pana in prezent de ambasada Romaniei din Londra rezulta ca nu sunt cetateni romani care sa fi fost afectati de exploziile produse in cursul zilei de ieri.

Ambasada se afla in contact permanent cu autoritatile londoneze si cu spitalele din zona, fiind pregatita sa intervina in cazul semnalarii vreunei victime de cetatenie romana.

De asemenea, sectia consulara a ambasadei va mentine programul de lucru cu publicul si in cursul zilelor de sambata si duminica. Ambasada dispune de numere de telefon directe, la care se poate apela in regim de permanenta (0044(0)207 937-9666; 0044(0)207 376-0683; 0044(0)207 937-9667 - persoanele care apeleaza din afara Marii Britanii vor forma numarul fara cifra 0 inclusa intre paranteze).

"Ne aflam in permanenta legatura cu politia metropolitana din Londra. Pana acum, bilantul victimelor este actualizat din ora in ora", a declarat ieri, la orele pranzului, ambasadorul roman.

"In Londra este o mobilizare fara precedent, toate locurile unde au fost inregistrate explozii sunt securizate; metrolul nu mai functioneaza, insa lucrarile summit-ului G8 care se desfasoara la Gleneagles, in Scotia , continua fara Tony Blair care a venit in capitala", a spus Dan Ghibernea.

Strada pe care se afla Ambasada Romaniei in Marea Britanie a fost, practic, sigilata de catre politia londoneza, iar seful misiunii romanesti a dispus ca masura de securitate ca nici un diplomat sau functionar sa nu paraseasca ambasada. Aceasta dispune de altfel de un grup special de protectie al politiei britanice. De asemenea, toate intalnirile diplomatice au fost anulate.

Dan Ghibernea a mai spus ca, desi initial nu era stabilita "natura exploziilor", a devenit evident ca a fost vorba de atentate teroriste, fapt confirmat, de altfel, si de premierul Tony Blair si de seful politiei din Londra. La Bucuresti, cursa oficiala Tarom catre Londra nu a fost afectata de atentatele teroriste comise ieri dimineata in capitala Marii Britanii.

Aeronava ce efectueaza cursa directa catre Londra a decolat, ieri, la ora 10.00 si a revenit in Romania la ora 17.45. Cursa s-a desfasurat in "parametri normali", au anuntat oficialii companiei. (Tudor Borcea)

Traficul din Londra a fost paralizat total in urma atentatelor.

Tariceanu, consternat si revoltat

Premierul Calin Popescu Tariceanu a condamnat, ieri, atentatele de la Londra, exprimandu-si "consternarea si revolta" fata de accest "act criminal care indoliaza Europa si comunitatea internationala. Tariceanu a adresat un mesaj de solidaritate cu cetatenii britanici si compasiune fata de suferinta familiilor celor decedati.

Calin Popescu Tariceanu a reinnoit angajamentul Romaniei alaturi de Marea Britanie in lupta impotriva terorismului, "flagel ce loveste cu brutalitate provocand suferinta si revolta".

Acestea, a mai spus Tariceanu, nu impiedica summit-ul G8 sa se desfasoare in continuare , un argument in plus ca incercarile de a abate, prin teroare, preocuparile de la "problemele majore ale omenirii" nu-si ating scopul.

Ungureanu condamna actele "criminale"

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei , Mihai Razvan Ungureanu si-a exprimat "consternarea fata de teribilele atentate teroriste de la Londra. Exploziile, care au facut numeroase victime si au ucis persoane nevinovate sunt acte barbare, inexplicabile, care socheaza din nou Europa si intreaga comunitate internationala.

Aceste groaznice atentate transforma o zi care putea fi o zi a sperantei, in care liderii G8 ar fi putut sa ajunga la solutii de combatere a saraciei si pentru un mediu mai sanatos, intr-o zi de doliu. Ne exprimam compasiunea si solidaritatea cu autoritatile si poporul britanic atat de greu incercat. Condamnam cu fermitate aceste acte criminale si iresponsabile", a spus Ungureanu.

Basescu transmite condoleante Londrei

Presedintele Traian Basescu, a transmis, ierii, premierului britanic Tony Blair, un mesaj de condoleante exprimand compasiunea poporului roman fata de suferinta familiilor victimelor care si-au pierdut viata in urma atentatelor din Londra.

"Presedintele Basescu a primit cu durere si consternare stirea atentatelor teroriste care, astazi, in Londra, au facut victime nevinovate si au socat intreaga comunitate internationala", precizeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale Seful statului considera ca acest atac barbar este revoltator, dar, in acelasi timp, sporeste hotararea de a fi alaturi de natiunile care combat

terorismul."In acelasi timp, presedintele Romaniei si-a exprimat solidaritatea cu poporul si autoritatile britanice.