Capitala Marii Britanii a fost zguduita, ieri dimineata, de o serie de explozii succesive, foarte bine coordonate, care au afectat reteaua de transport in comun. In mai putin de o ora, metropola care abia fusese aleasa oras-gazda pentru Jocurile Olimpice din 2012 a fost aruncata in haos si teroare.

Morti, raniti, oameni ingroziti, alergand sa se salveze. Traficul in centru a fost complet blocat, statiile de metrou inchise, autobuzele oprite. Orasul a paralizat.

Prima explozie a avut loc la ora locala 8,51 – 10,51 la Bucuresti –, intr-un metrou aflat intre statiile Liverpool Street si Aldgate. Cateva minute mai tarziu, alte vagoane de metrou sareau in aer in apropierea sau chiar in dreptul statiilor King’s Cross, Edgware Road, Old Street, Russell Square si Moorgate.

Cam in acelasi timp, la suprafata, exploda un autobuz cu etaj in Tavistock Square, in apropiere de statia Euston. Complet nauciti, politistii britanici – printre cei mai vigilenti din lume in lupta impotriva terorismului – au parut, pentru prima oara dupa atata vreme, depasiti de situatie.

La cateva ore dupa producerea atentatelor, inca circulau informatii contradictorii despre numarul exploziilor si localizarea lor; versiunea cea mai des vehiculata era aceea a sapte explozii – sase la metrou si una la suprafata.

Martorii oculari citati de presa londoneza vorbeau, insa, de cel putin trei autobuze in care ar fi fost detonate bombe. Ministrul britanic de interne, Charles Clarke, i-a informat pe membrii Camerei Comunelor de producerea a “patru atentate confirmate”, insa a explicat ca “situatia este fluida”, bilantul putandu-se oricand modifica.

Nici despre numarul victimelor nu se stiau prea multe; extrem de prudenta, politia britanica a confirmat initial moartea a doua persoane si ranirea altor 90. Scotland Yard-ul a anuntat, putin mai tarziu, “150 de raniti grav”.

Presa britanica, citand surse spitalicesti, vorbea despre “zeci de morti, sute de raniti” . La inchiderea editiei, autoritatile de la Londra au anuntat un alt bilant: „ Cel putin 40 de morti si in jur de 1000 de raniti“. Toate spitalele londoneze se afla in alerta maxima.

Au fost suplimentate rezervele de sange.

Teroristii ameninta toate statele europene care au trupe in Irak

Chiar de la inceput, autoritatile britanice au suspectat ca exploziile care au zguduit capitala poarta semnatura retelei teroriste al-Qaida.

Atat modul de coordonare, cat si momentul simbolic ales pentru comiterea atentatelor (desfasurarea, la Gleneagles, a summitului statelor celor mai puternic industrializate din lume, a caror presedintie o detine in momentul de fata Londra, care a mai preluat, de cateva zile, si presedintia semestriala a Uniunii Europene) se inscriu

in logica funesta a teroristilor al-Qaida, la fel ca si atacurile de la 11 septembrie in SUA si 11 martie in Spania. Un comunicat al teroristilor, publicat ieri pe un site islamist, confirma aceasta ipoteza.

O grupare necunoscuta pana acum, intitulata “Organizatia Secreta al-Qaida in Europa”, revendica atentatele de la Londra, pe care le considera ca un “act de razbunare pentru masacrele armatei britanice in Irak si Afganistan”. “Curajosii mujahedini au cucerit Londra.

Si iata Marea Britanie arzand de teama, de teroare si de groaza, de la nord la sud, de la est la vest”, se afirma in comunicat. “Am avertizat in repetate randuri guvernul, poporul britanic si ne-am tinut de cuvant”.

In acelasi document, teroristii ameninta si celelalte tari “crestine” care au trupe in Irak si Afganistan: “Avertizam de acum inainte guvernele din Danemarca si Italia, precum si pe toti cruciatii, ca vor cunoaste aceeasi soarta cu Marea Britanie daca nu isi vor retrage trupele din Irak si

Afganistan”.