Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, ieri, intempestiv, ca guvernul sau demisioneaza.

Decizia a fost luata la capatul unei serii de intalniri intre PNL si PD, separate sau impreuna, dupa consultari cu presedintele Traian Basescu, cel care le-a si cerut aliatilor sa declanseze procedurile pentru scrutinul anticipat.

„I-am anuntat pe membrii Cabinetului ca eu consider ca actualul executiv trebuie sa-si incheie misiunea“ a spus premierul, aratand ca aceasta hotarare este determinata de respingerea unor prevederi indispensabile reformei Justitiei, de catre Curtea Constitutionala.

Aceasta, subliniaza el, „impiedica Guvernul sa continue procesul de reforma, conform angajamentelor asumate in relatia cu UE”.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a detaliat ce se va intampla in saptamana viitoare: „Premierul isi va inainta demisia, probabil, la sfarsitul saptamanii viitoare, dupa ce Executivul va aproba proiectele de acte normative care trebuie discutate urgent”. Atunci, se va considera ca intregul Cabinet si-a incetat mandatul.

Ministrul Mona Musca a spus ca va fi o campanie electorala foarte scurta si, „cu cat se vor organiza mai repede alegeri, cu atat va fi mai bine”. Anticipatele ar putea avea loc cel mai devreme la inceputul lunii septembrie si, cel mai tarziu, la data de doi octombrie.