Cabinetul Tariceanu si-a anuntat, ieri, demisia. In locul briefingului saptamanal al purtatorului de cuvant al guvernului, a iesit la rampa chiar primul-ministru Calin Popescu Tariceanu. "Suntem in fata unei situatii politice in care Curtea Constitutionala amputeaza esential legile Justitiei, impiedicand astfel Executivul sa duca mai departe actuala reforma. (...

) Solutia este sa ne intoarcem din nou la electorat", a spus premierul. Aceasta declaratie a starnit rumoare in sala de presa a Palatului Victoria, umpluta pana la refuz de ziaristii care venisera intr-un suflet, alertati de "bursa" zvonurilor.

Primul-ministru considera ca, prin respingerea de catre Curtea Constitutionala a pachetului de legi pe care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, magistratii Curtii Constitutionale au compromis definitiv aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Tariceanu a chemat din nou romanii la vot, pentru a-si exprima parerea cu privire la situatia creata.

"Sa asteptam verdictul popular, care va decide daca Romania va merge in continuare pe reforma Justitiei sau vrem sa mentinem actualul sistem ticalosit, cu o Curte Constitutionala dominata de PSD, care incearca prin orice mijloace sa-si apere privilegiile", a spus cu fermitate premierul.

El reia astfel sintagma preferata a presedintelui Traian Basescu, care, potrivit analistilor, i-a adus multe voturi in campania electorala. Seful Executivului se bazeaza in lupta cu "acest sistem ticalosit" pe actuala formula a Coalitiei si face apel la partidele membre sa-i sustina decizia luata. In urma acestei hotarari, actualul Cabinet este considerat demisionat.

Constitutia nu spune nimic despre situatia in care intregul Cabinet demisioneaza. Ea spune insa ca daca premierul demisioneaza, presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pana la formarea noului guvern.

Practic, inseamna ca actualii ministri nu sunt obligati sa demisioneze si ei, dar nici nu pot exercita alte atributii decat cele de administrare curenta, fara a lua decizii importante.

Cand vor fi alegeri?

Daca pentru liberali data cea mai indicata pare a fi 2 octombrie, dupa raportul de tara al Comisiei Europene, democratii, si mai ales Basescu, vor cat mai repede, in maximum o luna de zile. Se pare ca presedintele are chiar propria teorie, prin care ar eluda Parlamentul si rolul sau cel mai important in declansarea procedurii de alegeri anticipate.

Lui Basescu iar fi placut, si chiar a propus ca nici Tariceanu si nici Vasile Blaga sa nu accepte functia de prim-ministru.