„Am decis sa ne intoarcem din nou la electorat, prin demisia guvernului”, a anuntat, ieri, la finele uneia dintre cele mai scurte sedinte de guvern, premierul demisionar. „Cu procesul de refoma a justitiei blocat, nu avem nici o sansa sa obtinem un raport de monitorizare favorabil Romaniei in vederea aderarii la Uniunea Europeana in 2007.

In fata acestei situatii, nu ramane decat o solutie: solutia sa ne intoarcem din nou la electorat, prin depunerea demisiei guvernului. Votul popular este cel care va decide daca Romania vrea sa mearga in continuare sau vrem sa mentinem acelasi sistem ticalosit, o Curte Constitutionala dominata de fostul partid aflat la putere si care incearca prin toate mijloacele sa-si apere privilegiile.

Pentru ca ceea ce se incearca, se vede foarte clar, este mentinerea privilegiilor care exista in acest moment in justitie”, a spus Tariceanu.

Intrebat de ce a ales aceasta varianta si a renuntat la ideea reluarii discutarii in parlament a articolelor respinse de Curtea Constitutionala, Tariceanu a spus: „Nu pot sa continue procedurile dintr-un motiv foarte simplu si foarte clar: v-am spus ca pachetul de reforma a justitiei a fost golit de continut. Nu mai putem vorbi de o reforma a justitiei.

Putem vorbi, daca vreti, despre orice altceva, despre un fel de simulacru la care nu suntem dispusi sa participam”.

El a anuntat ca, inainte de a se retrage, guvernul va promova prin ordonanta de urgenta legile proprietatii, care nu au fost vizate de deciziile Curtii Constitutionale.

Aderarea nu depinde de anticipate

Primul-ministru, care de la instalarea in functie s-a opus constant ideii declansarii alegerilor anticipate, afirmand de fiecare data ca acest lucru ar afecta integrarea in Uniunea Europeana, a declarat ca aderarea la UE „nu mai depinde astazi de anticipate sau de altceva”. „Decizia Curtii Constitutionale practic ridica blocajul pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Guvernul trebuie sa constate acest lucru, noi toti trebuie sa constatam acest lucru, si sa incercam a iesi din acest impas major”. ( Adriana Tomasevici)

PD, motorul anticipatelor

Respingerea de catre Curtea Constitutionala a unor articole din legile reformei in justitie si retrimiterea la parlament a intregului pachet pe care guvernul si-a asumat raspunderea au declansat o criza politica.

Presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu a acceptat, dupa consultarile cu partenerii de Alianta, colitie si cu presedintele Traian Basescu, ideea organizarii alegerilor anticipate.

Boc: „Singura solutie este intoarcerea la popor”

Presedintele PD, Emil Boc, a anuntat ieri-seara ca partidul sau va declansa procedura pentru alegeri anticipate sambata, in cadrul Consiliului National de Coordonare. Potrivit lui Boc, la baza acestei decizii sta hotararea de miercuri a Curtii Constitutionale, din cauza careia „in acest moment integrarea in UE este compromisa”. „Alianta D.A.

a fost votata pentru a face reforma in Romania, inclusiv reforma in justitie. In conditiile in care exista forte ostile acestei reforme - PSD si Curtea Constitutionala, dominata de oameni ai fostului partid de guvernamant, singura solutie este intoarcerea la popor, la cetateni”, a spus Boc. El a precizat ca PD sI PNL vor participa la anticipate impreuna.

Boc a dat de inteles ca reprezentantii PD vor absenta de la sesiunea extraordinara a parlamentului, in care se vor discuta articolele din lege respinse de Curtea Constitutionala: „Nu vom participa la un simulacru”. Seful PD a sustinut ca, dupa alegerile anticipate, „Curtea Constitutionala va fi o Curte suspendata, pentru ca nu va mai avea legitimitate”.

Anticipatele aprobate in PNL

Delegatia Permanenta a PNL, care avea de analizat activitatea ministrilor liberali si posibilitatea fuziunii cu PPCD s-a transformat brusc, dintr-un for de analiza intr-unul de dezbatere a declansarii alegerilor anticipate. Sedinta a inceput cu aproximativ doua ore si jumatate mai tarziu decat era anuntata pentru ca premierul a fost la guvern.

In tot acest timp, liderii PNL comentau pro sau contra alegerilor anticipate. Delegatia Permanenta a PNL a aprobat ieri, cu 73 de voturi pentru si un singur vot impotriva, al viceprimarului Ludovic Orban, declansarea procedurilor privind alegerile anticipate, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu, la finalul discutiilor.

Seful executivului a afirmat ca alegerile anticipate nu vor afecta integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. „Singurul lucru care afecteaza integrarea europeana este decizia Curtii Constitutionale care blocheaza reforma justitiei”, a spus primul-ministru.

Intrebat daca s-a consultat si cu liderii Uniunii Europene, Taticeanu a afirmat ca Romania este un „stat suveran care isi stabileste singura politica interna”. El a afirmat ca reprezentantii coalitiei guvernamentale vor stabili un calendar al alegerilor, care va fi foarte strans, astfel incat procesul de guvernare sa nu fie afectat. (Oana Dobre, Laura Gafencu)

Premierul crede ca exista consens in coalitie

Tariceanu a spus ca inainte de a-si anunta demisia i-a consultat si pe partenerii sai de coalitie. „Au luat act de decizia noastra, sigur acum sunt liberi sa-si exprime punctele de vedere, dar eu cred ca avem un consens in coalitie”, a afirmat primul-ministru.

Surse din coalitie spun ca, in urmatoarele zile, premierul se va intalni cu liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, pentru a-l convinge sa fie de acord cu anticipatele.

Legatura dintre decizia Curtii si anticipate nu exista

Sociologul Sebastian Lazaroiu crede ca nu exista nici o legatura intre decizia Curtii Constitutionale siI organizarea de alegeri anticipate. „E doar un pretext. Anticipatele nu rezolva problema reformei in justitie, iar majoritatea a functionat bine pana acum.

Pachetul legilor proprietatii siI justitiei a fost adoptat de parlament”, afirma Lazaroiu, care e de acord insa ca anticipatele rezolva de fapt problema puterii. „Exista o multime de rotite si aici, si in teritoriu, mai mari sau mai mici, care nu se misca.”

Cine pierde, cine castiga

PD pare a fi principalul castigator din criza politica. Cotat in sondajele de opinie peste PNL si tractat la nivel de imagine de Traian Basescu, PD va beneficia de jumatate din locurile de pe listele parlamentare ale Aliantei D.A. si va avea partea leului in guvernarea de dupa anticipate.

PNL isi va mentine pozitia de premier, dar prin modificarea protocolului va imparti cu PD atat listele parlamentare, cat si puterea in viitorul guvern.

PSD, cotat in ultimul sondaj INSOMAR la 26a, poate pierde din procentele obtinute la alegerile din noiembrie, cand a obtinut cu 10a mai mult. Va incerca inca sa exploateze la nivel de imagine criza politica si sa o capitalizeze.

PC, cotat in ultimele sondaje in jurul procentului de 1a, risca sa nu intre in parlament. Partidul lui Dan Voiculescu s-ar putea confrunta cu o criza interna provocata de cei care vor sa se salveze politic. Exista si posibilitatea sa refaca Uniunea cu PSD.

UDMR nici nu pierde, nici nu castiga. Daca va reusi sa-si mobilizeze electoratul la vot si sa treaca de pragul parlamentar, UDMR poate ajunge la putere in orice formula. Traian Basescu a afirmat cu doua luni in urma ca viitorul guvern va avea nevoie de competenta colegilor maghiari.

PRM ar putea pierde din procente la viitoarele alegeri, in urma scandalului intern provocat de desprinderea grupului Ciontu, care a slabit si filialele partidului, chiar si pe cele mai puternice.

Gruparile Gusa si Ciontu sunt obligate sa-si gaseasca un acoperis politic. In caz contrar, vor fi maturate din parlament de viitoarele alegeri.

"In fata acestei situatii, nu ramane decat o solutie: solutia sa ne intoarcem din nou la electorat, prin depunerea demisiei guvernului. Votul popular este cel care va decide daca Romania vrea sa mearga

in continuare sau vrem sa mentinem acelasi sistem ticalosit, o Curte Constitutionala dominata de fostul partid aflat la putere"

Calin Popescu-Tariceanu

Primul-ministru

Sub zodia hazardului

Cabinetul Tariceanu a fost investit pe 27 decembrie 2004 si s-a format in urma negocierilor dintre PNL, PD, UDMR si PUR cu presedintele ales Traian Basescu. Guvernul a stat inca de la inceput sub semnul hazardului.

S-a spus ca elementul de coagulare al coalitiei la putere a fost gratierea lui Miron Cozma de catre Ion Iliescu, eveniment criticat de UDMR si PUR si invocat de acestea pentru a intoarce spatele PSD. Dupa investire insa, formula guvernamentala a fost criticata chiar de presedintele Traian Basescu pentru imoralitatea coabitarii cu partidul lui Voiculescu.

Seful statului a lansat pentru prima data dupa alegeri tema anticipatelor, care a revenit obsesiv in discursul public si a divizat coalitia aflata la putere.

Guvernul a adoptat, in luna ianuarie, promisa cota unica de impozitare, ce a scos la suprafata bani negri din economie, dar a facut mai dificila relatia cu Fondul Monetar International, care a impus masuri drastice pentru mentinerea unui deficit bugetar redus.

Cronica unei crize de 24 de ore

Bomba constitutionala. Miercuri seara, Curtea Constitutionala a luat o decizie care a aruncat in aer viata politica: a respins o parte din articolele cuprinse in pachetul de legi privind reforma justitiei, blocand astfel promulgarea actelor normative pentru care guvernul isi asumase raspunderea.

Minimalizarea. „Nu este deloc oportun sa discutam despre alegeri anticipate”, declara premierul Calin Popescu-Tariceanu la cateva ore dupa ce Curtea Constitutionala blocase legile justitiei. Revenit dintr-o vizita de doua zile in Grecia, primul ministru a vorbit 12 minute despre cat de bine a fost primit la Atena.

Intrebat de jurnalisti daca va demisiona ca urmare a deciziei Curtii, Tariceanu a spus ca nu va face acest lucru pentru ca „legile nu au cazut”, ci au fost respinse doar cateva articole. El a afirmat ca solutia pentru ca legile justitiei sa fie „constitutionalizate” o reprezinta convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului.

Furtuna in Alianta. Lucrurile aveau sa se schimbe insa peste noapte. Ieri-dimineata au aparut zvonuri conform carora primul-ministru s-ar fi intalnit, dupa plecarea de la aeroport, cu presedintele Basescu, iar acesta i-ar fi cerut sa demisioneze pentru a se putea declansa alegeri anticipate. Informatie neconfirmata, chiar daca plauzibila.

Un alt zvon care a circulat a fost acela ca ministrii PD ar fi amenintat ca vor demisiona in bloc daca Tariceanu nu accepta sa faca el acest gest. Cert este ca, ieri, la prima ora, liberalii si democratii au dezbatut intens, intai in interiorul propriilor formatiuni, apoi intr-o reuniune comuna, criza creata in urma respingerii legilor justitiei.

Dupa aceea, s-au dus cu totii la Cotroceni ca sa discute cu seful statului. La final, s-a luat decizia ca primul ministru trebuie sa demisioneze, initiind astfel procesul alegerilor anticipate.

Solutie de forta. „Deja s-a stabilit un calendar. Vom respecta termenul de 60 de zile prevazut de Constitutie pentru formarea unui nou guvern, ca sa nu ne mai trezim cu contestatii. Conform calculelor noastre, alegerile ar urma sa aiba loc la inceputul lui octombrie.

Atat alegerile, cat si desemnarea noului guvern vor avea loc inainte de publicarea Raportului de tara”, ne-a declarat unul dintre liderii coalitiei. Aceeasi sursa afirma ca subiectul anticipatelor nu a fost discutat si cu liderii celorlalte formatiuni din coalitie. In jurul orei 15.30, Tariceanu avea sa-si anunte retragerea. (Adriana Tomasevici)

(Adriana Tomasevici, Oana Dobre, Laura Gafencu)