Boeing, cea mai mare companie constructoare de avioane din lume, ar putea fi acuzata de violarea restrictiilor impuse de guvernul american vanzarii de tehnologie militara catre China, potrivit paginii electronice a cotidianului Financial Times.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american a declarat ca guvernul este in discutii cu Boeing asupra unor potentiale incalcari a regulilor de export privind comercializarea de avioane civile catre China, in perioada 2000 - 2003. Alte detalii nu au fost dezvaluite presei.

Aceste acuzatii vin dupa ce Boeing Satellite Systems Inc. si Hughes Electronics Corp. au fost nevoite sa plateasca statului american despagubiri in valoare de 32 de milioane de dolari, pentru furnizarea ilegala de in-formatii tehnice, in urma lansarii esuate din 1995 si 1996 a doua rachete de provenienta chineza, dar care transportau sateliti americani.

Din considerente economice, o serie de companii americane au inceput sa utilizeze rachete fabricate de China pentru lansarea propriilor sateliti. Dupa cateva esecuri, companiile americane au participat la cercetarile efectuate asupra cauzelor posibile ale esecurilor.

In urma unei investigatii initiate de Congresul american, s-a descoperit ca China obtinuse informatii valoroase din cercetari realizate de companii americane.